In oktober gaat Nigeria digitale valuta van Centrale Bank testen

Door haar anti-cryptocurrency-maatregelen stond de Centrale Bank van Nigeria (CBN) een groot deel van 2021 in de krantenkoppen. Deze week heeft de instelling toch haar investeringen en onderzoek naar de onderliggende technologie van crypto, blockchain, verdubbeld. De instelling heeft ook een duidelijke datum vastgesteld voor het proefschema van haar door blockchain aangedreven digitale valuta (CBDC).

Naar verluidt zal CBN op 1 oktober een proefproject lanceren voor “GIANT”, een CBDC-project dat sinds 2017 in ontwikkeling is en draait op de open-source blockchain Hyperledger Fabric. Directeur informatietechnologie van CBN, Rakiya Mohammed, zei dat de bank voor eind 2021 een proof-of-concept zou kunnen uitvoeren.

Naar verluidt benadrukten CBN-vertegenwoordigers in een webinar deze week met belanghebbenden dat de instelling het zich niet kon veroorloven achter te blijven. Omdat de overgrote meerderheid van de Centrale Banken wereldwijd vooruitgang boekt met hun eigen CBDC-onderzoek en -ontwikkeling. CBN heeft opgemerkt dat een CBDC gunstig zou zijn voor macro- en groeibeheer, grensoverschrijdende handelsondersteuning en financiële inclusie, als motivatie voor het project.

Volgens CBN zouden potentiële voordelen zich nog verder kunnen uitstrekken. Deze variëren van een grotere efficiëntie voor betalingen en overmakingen, een betere transmissie van het monetair beleid, een betere inning van belastinginkomsten en de vergemakkelijking van gericht sociaal beleid. De Bank of Ghana is, naast CBN, deze zomer snel op weg naar de proeffase voor haar eigen digitale valuta van de Centrale Bank.

Op het continent heeft het land zichzelf gepositioneerd als een pionier in CBDC-ontwikkeling. En Ghana beschouwt door de Centrale Bank uitgegeven digitale valuta’s als superieur aan en minder riskant dan gedecentraliseerde cryptocurrencies. Echter, de agressievere maatregelen van Nigeria overschaduwen Ghana’s behoedzaamheid voor crypto wordt. Maatregelen zoals een verbod op commerciële banken en andere financiële instellingen om crypto-uitwisselingen te onderhouden.

De acceptatie van Bitcoin (BTC) en peer-to-peer-transacties zijn toch hoog gebleven in het land.

Het bericht In oktober gaat Nigeria digitale valuta van Centrale Bank testen verscheen eerst op CryptoClan.

All Dutch and English crypto news!

Coinbase narrows subpoena, wants Gensler’s emails during time as SEC Chair

Coinbase initially demanded a subpoena into Gary Gensler’s private communications before his time as SEC Chair but has changed tactics in its latest letter to...

Plaintiffs amend complaint in Tether lawsuit for alleged USDT scheme

The class-action lawsuit alleges Tether and Bitfinix conspired to manipulate crypto market prices.

Bitcoin’s top 100 ‘dustiest’ wallets contain over $88M in BTC

More than $88 million is held in the top 100 Bitcoin wallets, which are classified as containing a “minuscule amount” of BTC.

SEC directs final S-1 submissions for Ether ETFs with target launch on July 23

SEC mandates final S-1 filings for Ether ETFs by July 16, launch set for July 23. Invesco, Galaxy set fees at 0.25%; VanEck, Franklin Templeton at...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo