IMF prijst El Salvador maar komt met onsamenhangende betoog tegen Bitcoin

Gisteren deelde het IMF een rapport over de economie van El Salvador. Het IMF is positief over hoe El Salvador omgaat met de coronapandemie en schrijft zelfs dat de economie in 2021 met 10% is gegroeid. Ze hebben ook een mening over de adoptie van bitcoin, maar daar komen we zo op. Eerst nog een paar positieve woorden.

Het Internationaal Monetair Fonds erkent ook de inspanningen van El Salvador om de misdaad te bestrijden, de energiemix te diversifiëren, economische diversificatie en het verbeteren van financiële inclusie. Het rapport draagt de naam El Salvador: Staff Concluding Statement of the 2021 Article IV Mission.

IMF komt met tegenstrijdige argumenten over bitcoin

En datzelfde rapport is vernietigend als het gaat om bitcoin in El Salvador. Dat is ontzettend tegenstrijdig want het IMF prijst El Salvador voor het verbeteren van financiële inclusie en groei, maar nu valt het IMF juist het instrument aan dat het land nodig heeft om dat te bereiken.

‘Gezien de hoge prijsvolatiliteit van bitcoin, brengt het gebruik ervan als wettig betaalmiddel aanzienlijke risico’s met zich mee voor de consumentenbescherming, financiële integriteit en financiële stabiliteit. Het gebruik ervan leidt ook tot fiscale voorwaardelijke verplichtingen. Vanwege die risico’s mag bitcoin niet als wettig betaalmiddel worden gebruikt. Het onderzoeksteam beveelt aan de reikwijdte van de Bitcoin-wet te verkleinen en dringt aan op versterking van de regulering van en het toezicht op het nieuwe betalingsecosysteem.’

Lees: het IMF komt met dezelfde simpele redenen die al jaren worden geroepen en heeft geen eigen mening. De organisatie wil gewoon niet dat bitcoin als wettig betaalmiddel wordt gebruikt.

Beide zijn wettig betaalmiddel

De volatiliteit van de bitcoin is gecorreleerd aan de activa waarmee we het vergelijken. In dit geval hanteert het IMF de Amerikaanse dollar en die wisselt constant van sterkte, terwijl sinds het begin van de pandemie oneindig veel wordt bijgedrukt. Daarnaast vergeet de organisatie voor het gemak even dat bitcoin een wettig betaalmiddel is, NAAST de dollar.

Zowel de dollar als bitcoin kunnen gebruikt worden en moeten door iedereen worden geaccepteerd. Als mensen of bedrijven geen volatiliteit willen, kunnen ze gemakkelijk al hun geld in Amerikaanse dollars wisselen.

Minder afhankelijk van FED

Het IMF negeert ook gemakshalve het feit dat de volatiliteit van Bitcoin positieve resultaten kan opleveren voor zijn gebruikers. En dat hun andere optie, de Amerikaanse dollar, te maken heeft met ontwaarding door inflatie. El Salvador heeft namelijk geen eigen valuta en gebruikte tot voor kort alleen de dollar. Een gedollariseerd land dat geen controle heeft over de geldprinter, ziet zijn koopkracht inkakken door inflatie, maar kan niet profiteren van het gratis geld dat in de economie en de financiële markten wordt gepompt voor kunstmatige stimulansen.

Bitcoin biedt juist een wapen tegen deze buitenlandse instabiele factor.

Financiële inclusie door bitcoin

Het IMF is nog niet klaar, ze hebben nog meer goedbedoeld advies. De organisatie prees El Salvador voor het verbeteren van de financiële inclusie, ofwel, ervoor zorgen dat de bevolking toegang heeft tot financiële diensten. En geheel in stijl van het IMF raden ze nu aan om dezelfde maatregelen in te voeren die 70% van de bevolking van El Salvador buiten het financiële systeem heeft gehouden.

‘Strengere regulering van en toezicht op het nieuwe betalingsecosysteem moet onmiddellijk worden geïmplementeerd voor consumentenbescherming, bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering (AML/CFT) en risicobeheer.’

Schiet doel voorbij

Waarom hebben mensen in El Salvador geen bankrekening? Denk het IMF dat het een keuze is? Het zijn juist dit soort maatregelen die extra drempels opwerpen voor financiële inclusie. Grote bedrijven, criminelen en andere partijen die slechte zin hebben, vinden manieren om dit te omzeilen.

Het zijn juist de normale mensen die dit niet kunnen en die geen dure documenten kunnen produceren om op het randje te leven. Er zijn geen financiële prikkels voor de bevolking met een laag inkomen om de boel te frauderen, om te witwassen of om terrorisme te financieren.

Deze tweet van de President van El Salvador is wat dat betreft perfect. Binnen drie weken nadat bitcoin een legaal betaalmiddel werd, zijn er meer bitcoin wallet gebruikers, dan inwoners met een bankrekening.

Kritiek op bitcoin obligaties

‘Onlangs aangekondigde plannen om de opbrengst van de uitgifte van nieuwe staatsobligaties te gebruiken om in Bitcoin te investeren, en de implicaties van bredere handel in Bitcoin, vereisen een zeer zorgvuldige analyse van de implicaties voor en potentiële risico’s voor de financiële stabiliteit.’

Lees: El Salvador moet niet gek doen met hun Bitcoin City en ziekenhuizen en scholen die ze bouwen door hun bitcoin winsten.

The post IMF prijst El Salvador maar komt met onsamenhangende betoog tegen Bitcoin appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Home miners may benefit from NiceHash, Marathon Digital collaboration

The new NiceHash firmware will combine the advantages of two products.

Mining execs establish organization to influence US crypto voters

A board member of the Bitcoin Voter Project described the group as nonpartisan and planned to take a different approach than initiatives like Stand With...

Crypto Biz: Riot Platforms and Bitfarms dispute escalates

This week’s Crypto Biz explores the corporate battle between Riot Platforms and Bitfarms, Tether’s $1 billion budget for startups, Ripple Labs’ new custodian deal, and...

Former Binance CEO ‘CZ’ owns 64% of BNB circulating supply — Report

Forbes estimates Zhao's net worth at a staggering $61 billion—ranking the former CEO as the world's 24th richest person.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo