Hoe bitcoin een globaal betaalnetwerk kan worden en kan concurreren met iDEAL

Op 14 januari 2016 publiceerden Joseph Poon en Thaddeus Dryja de white paper voor het Bitcoin Lightning Netwerk. De zogenaamde tweede laag op Bitcoin die ervoor moet zorgen dat het netwerk in staat is om alle financiële transacties ter wereld te verwerken. Een potentiële oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin. We zijn inmiddels een kleine zes jaar verder en het Lightning Netwerk begint langzaam maar zeker zijn grote belofte waar te maken.

Door de jaren heen is het steeds eenvoudiger geworden om het Lightning Netwerk te gebruiken. Precies zoals dat met Bitcoin ook het geval was. Wat begon als een tool voor computernerds is inmiddels een netwerk dat, ongeacht je technische capaciteiten, vrij eenvoudig in gebruik is. Daarnaast heeft de keuze van El Salvador om bitcoin te adopteren als wettig betaalmiddel een parabolische groei van het Lightning Netwerk veroorzaakt. Tijd om die groei eens in kaart te brengen.

De capaciteit van het Lightning Netwerk

Als eerste nemen we de capaciteit van het Lightning Netwerk onder de loep. De capaciteit van het Lightning Netwerk is simpelweg de hoeveelheid bitcoin die momenteel in het netwerk opgesloten zit in alle kanalen van het netwerk. Op het moment van schrijven telt het Lightning Netwerk 29.631 publieke nodes die samen 79.418 kanalen hebben waar in totaal 3.165,62 bitcoin inzitten. Goed voor een waarde van ongeveer 169 miljoen euro.

Waarmee het Lightning Netwerk zichzelf op Coinmarketcap rond de 300e plek zou terugvinden. Je kunt de capaciteit van het Lightning Netwerk en de marktkapitalisatie van een cryptocurrency eigenlijk niet met elkaar vergelijken, maar het geeft een redelijk beeld van de huidige omvang van het netwerk. Het Lightning Netwerk staat nog in de kinderschoenen, maar begint steeds serieuzere vormen aan te nemen.

De hierboven afgebeelde grafiek is een visuele weergave van de groei van de capaciteit van het netwerk door de jaren heen. Zoals je kunt zien kunnen we in de korte bestaansgeschiedenis van het Lightning Netwerk twee significante fasen van groei onderscheiden. De eerste groeifase van het netwerk vond kort na de lancering plaats in 2018 en was vooral van experimentele aard. In de jaren daarna in 2019 en 2020 ging de adoptiegraad enigszins achteruit als we de pure capaciteit als graadmeter nemen.

Achter de schermen werd er echter hard gewerkt aan verbeteringen met betrekking tot de toegankelijkheid en de infrastructuur van het Lightning Netwerk. Wat uiteindelijk de basis heeft gelegd voor de explosieve adoptie die we in 2021 hebben gezien en nog steeds waarnemen. Met name de keuze van El Salvador om bitcoin te adopteren als wettig betaalmiddel heeft het netwerk een nieuwe impuls gegeven. Van 1 januari 2021 tot 1 november 2021 is de capaciteit van het netwerk toegenomen van 1.058 bitcoin tot 3.165 bitcoin.

Lightning sleutel voor schaalprobleem Bitcoin

Steeds meer bewijst het Lightning Netwerk zich als een krachtige technologie om het schaalprobleem van Bitcoin op te lossen. Een goede manier om dat in kaart te brengen is door te kijken naar de totale hoeveelheid aan ‘blokruimte’ die Lightning voor Bitcoin heeft bespaard. Blokken van de Bitcoin blockchain hebben een beperkte capaciteit voor transacties en dankzij het Lightning Netwerk hoeven er minder transacties in die blokken verwerkt te worden. Wat extra ruimte overlaat die voor andere transactie, bijvoorbeeld het openen van nieuwe kanalen op het Lightning Netwerk.

Al moet daar wel bij gezegd worden dat het niet helemaal eerlijk is om er op deze manier naar te kijken. Veel van de transacties op het Lightning Netwerk zijn immers zo klein dat het economisch gezien niet eens haalbaar is om ze via de Bitcoin blockchain te verwerken. Het gaat voor een deel dus om transacties die zonder het Lightning Netwerk nooit zouden plaatsvinden. Het gave aan Lightning is dat het een nieuwe manier vorm van transacties mogelijk maakt. In tegenstelling tot Bitcoin transacties komen Lightning transacties meteen aan bij de ontvanger en zijn de kosten voor het versturen een stuk lager. Daarvoor lever je een klein beetje veiligheid in, maar dat is voor de meeste transacties geen probleem.

We baseren ons voor deze schattingen op de cijfers van Arcane Research dat uitgaat van een gemiddelde capaciteit van 2000 transacties per blok op het Bitcoin netwerk. In september 2021 heeft het Lightning Netwerk 663.000 transacties verwerkt, waar normaal gesproken 332 volle blokken op de Bitcoin blockchain voor nodig zijn. Een aantal dat gelijkstaat aan de totale blokproductie van ongeveer 2,3 dagen. Uitgaande van het gemiddelde van 1 blok per 10 minuten. Een getal dat met de groei van de adoptie van het Lightning Netwerk in rap tempo toeneemt. Alles bij elkaar lijkt Lightning steeds meer de technologie die Bitcoin helpt te schalen naar een mondiaal betaalnetwerk.

The post Hoe bitcoin een globaal betaalnetwerk kan worden en kan concurreren met iDEAL appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin bank proposal gains momentum in El Salvador

The Bank for Private Investment will “diversify the financing options” available to investors in both Dollars and Bitcoin.

Home miners may benefit from NiceHash, Marathon Digital collaboration

The new NiceHash firmware will combine the advantages of two products.

Mining execs establish organization to influence US crypto voters

A board member of the Bitcoin Voter Project described the group as nonpartisan and planned to take a different approach than initiatives like Stand With...

Crypto Biz: Riot Platforms and Bitfarms dispute escalates

This week’s Crypto Biz explores the corporate battle between Riot Platforms and Bitfarms, Tether’s $1 billion budget for startups, Ripple Labs’ new custodian deal, and...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo