Hebben de mogelijke renteverlagingen in juli een positieve invloed op crypto?

Goldman Sachs heeft haar nieuwe schattingen gedeeld over het aantal renteverlagingen dat dit jaar zal plaatsvinden. Volgens economen van de bank wordt verwacht dat er dit jaar twee renteverlagingen zullen plaatsvinden, namelijk in juli en november. Deze voorspelling komt na een statement van de Federal Open Market Committee (FOMC), die een voorzichtige houding aannam. Bieden deze renteverlagingen kansen voor de tweede fase van de bull market? 

Banner Bitcoin 1

FOMC bijeenkomst verwachtingen

Op 12 juni zal de Federal Open Market Committee waarschijnlijk de rentetarieven stabiel houden. Dit komt omdat de vooruitgang op het gebied van inflatie grotendeels is gestagneerd van januari tot maart 2024, volgens overheidsrapporten. De FOMC voegde een havikachtige beoordeling toe aan haar verklaring dat er dit jaar “geen verdere vooruitgang is geboekt” wat betreft inflatie. Ondanks deze bevindingen gaf voorzitter Powell tijdens de persconferentie een “dovish” boodschap.

Inflatiegegevens

De FOMC houdt de inflatie nauwlettend in de gaten. Op 15 mei zullen de inflatiecijfers voor april worden vrijgegeven. Als deze cijfers hoog zijn, kan dit betekenen dat de FOMC terughoudend is om de rente te verlagen. De Federal Open Market Committee wordt verwacht de rentetarieven stabiel te houden tijdens de komende vergadering op 12 juni, volgens vastrentende futures. Dit wordt als waarschijnlijk beschouwd omdat de vooruitgang op het gebied van disinflatie grotendeels is gestagneerd van januari tot maart 2024, volgens overheidsrapporten.

Werkloosheid

De werkgelegenheidsgegevens worden ook belangrijk. Als deze verslechteren, kan de FOMC ervoor kiezen de rente te verlagen om de economie een impuls te geven. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft opgemerkt dat werkgegevens relevanter worden naarmate de inflatie afneemt. 

“Nu de inflatie is gedaald, nu onder de 3 procent op jaarbasis… richten we ons nu op het andere doel, het werkgelegenheidsdoel komt nu weer in beeld. En dus richten we ons daarop”, aldus Powell tijdens zijn persconferentie op 1 mei.

Verwachtingen voor rentevoeten

Volgens de FedWatch Tool van de CME wordt verwacht dat de rentetarieven in 2024 zullen dalen. Momenteel is er een kans van 10% op een renteverlaging in juni, maar dit stijgt naar 30% voor juli. In totaal wordt verwacht dat de FOMC de rente tussen één en drie keer zal verlagen tegen december.

Invloed op de cryptomarkt

Als de rente daalt, wordt het goedkoper om geld te lenen, wat vervolgens weer kan leiden tot een toename van investeringen in risicovollere assets zoals aandelen, goud en natuurlijk bitcoin. Lagere rentetarieven kunnen bijvoorbeeld ook de aantrekkelijkheid van aandelen verhogen doordat bedrijven worden aangemoedigd om goedkoper te lenen voor investeringen en uitbreidingen.

Conclusie

Volgens de FedWatch Tool van de CME, die de geïmpliceerde verwachtingen van rentetarieffutures meet, wordt verwacht dat de rentetarieven in 2024 zullen dalen. 

Toch houden de markten ook rekening met een kans van 10% dat de rente in 2024 helemaal niet wordt verlaagd. In totaal anticiperen investeerders erop dat de FOMC naar verwachting de rentetarieven tussen één en drie keer zal verlagen tegen december. De reeks van mogelijke uitkomsten blijft relatief breed.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin conference organizer to raise $15M for Trump campaign: Report

The reported fundraiser will come after the Republican National Convention, in which delegates are expected to nominate Donald Trump as the party’s presidential candidate.

Price analysis 7/15: SPX, DXY, BTC, ETH, BNB, SOL, XRP, TON, DOGE, ADA

Bitcoin and altcoin traders set their sight on new all-time highs now that BTC price is back above $63,000.

BlackRock’s Larry Fink says he was wrong, calls Bitcoin digital gold

BlackRock, the world's biggest hedge fund, currently has $10.6 trillion in assets under management and the largest Bitcoin investment fund.

BTC price demands $63K flip as BlackRock CEO calls Bitcoin ‘legitimate’

BTC price gains from the weekend hold firm as Larry Fink confirms that he is no longer a Bitcoin "skeptic."

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo