Fitch: Bitcoin adoptie kan de kredietwaardigheid van El Salvador schaden

De wet is onnodig gehaast en ondersteunt verzekeringsmaatschappijen niet om zich aan de eisen aan te passen, stelt Fitch

Fitch Ratings, één van de drie grote Amerikaanse kredietbeoordelaars, heeft een rapport uitgebracht waarin het plan van El Salvador om Bitcoin als een wettig betaalmiddel te erkennen, bekritiseerd wordt. Het bureau stelt dat de actie van een blootstelling aan Bitcoin kredietnegatief voor de lokale verzekeringsmaatschappijen zal zijn en tot onvoorziene gevolgen kan leiden.

In een gisteren vrijgegeven verklaring legde Fitch uit dat zodra Bitcoin in het monetaire systeem opgenomen wordt, de verzekeringssector van El Salvador het gewicht van hogere vreemde valuta zal moeten dragen en de volatiliteitsrisico’s van Bitcoin zal moeten opvangen. Het bureau hintte evenzo op aanvullende overwegingen die de lokale verzekeraars moeten maken om de regelgevende en operationele risico’s te vergemakkelijken, tezamen met de kosten voor de nieuwe IT en administratieve vereisten.

Fitch classificeert Bitcoin tevens als een ‘riskante activa’ in de Risky Asset Ratio, wat betekent dat de blootstelling van een verzekeraar aan Bitcoin inherent kredietnegatief is, aangezien de winst die via een speculatieve activa gerealiseerd wordt snel weer kan veranderen en zo een volatiele inkomstenstroom creëren kan.

El Salvador heeft op 9 juni 2021 een wet aangenomen om Bitcoin als een wettig betaalmiddel te accepteren. De wet zal slechts enkele weken vanaf nu op 7 september 2021 van kracht worden. Aangezien het land zijn plan voor een praktische implementatie van de wet nog moet onthullen en er nog geen eerdere vergelijkbare goedkeuring door een centrale bank op andere wereldwijde markten bestaat, worden de lokale verzekeraars met een uitdaging opgescheept die ze niet kunnen overbruggen, houdt Fitch vol.

Het is belangrijk om op te merken dat als de wet in haar huidige vorm geïmplementeerd wordt, de verzekeringsmaatschappijen gedwongen worden om Bitcoin te accepteren. Ze zullen dan moeten beslissen of ze deze cryptovaluta willen vasthouden of het direct te gaan verkopen zodra ze het ontvangen.

Door Bitcoin voor een lange periode op hun balans te houden, wordt de toch al gehavende verzekeringssector van El Salvador aan de volatiliteit en risico’s blootgesteld die met cryptogeld gepaard gaat. Aan de andere kant zouden de verzekeraars bij het onmiddellijk verkopen van Bitcoin, zodra ze het ontvangen, waardevolle fondsen verliezen die anders in strategische bedrijfsactiviteiten gebruikt hadden kunnen worden.

Daarnaast moet El Salvador nog een regelgevend en operationeel kader vrijgeven dat verduidelijkt of Bitcoin onmiddellijk in USD omgezet mag worden of dat de wet een minimale bewaarperiode oplegt, iets wat de ambiguïteit voor de verzekeringssector nog verder vergroot.

“De regelgeving lijkt onnodig gehaast te zijn en biedt verzekeringsmaatschappijen heel weinig tijd om zich aan de vereisten aan te passen, iets wat een extra risico voor de sector met zich meebrengt”, concludeerde Fitch. 

The post Fitch: Bitcoin adoptie kan de kredietwaardigheid van El Salvador schaden appeared first on Cryptostart.

All Dutch and English crypto news!

Terraform Labs ends operations, Terra community takes over

Terraform Labs ceases operations after a $4.47 billion settlement with the SEC, transferring control of the Terra blockchain to the community.

Shiba Inu onder druk: Whales verplaatsen 4,29 biljoen SHIB naar Coinbase

Shiba Inu, de op één na grootste meme coin, heeft de afgelopen 30 dagen een zijwaartse prijsbeweging doorgemaakt, met een duidelijke daling in de afgelopen...

Zero-knowledge Manta Network launches $50M ecosystem fund

Early-stage projects building on Manta Network can receive up to $50,000 in grants.

Hidden Road partners with Bitfinex after Bybit KYC issues

After halting support for BybBit’s crypto services in May 2024, Citadel-backed Hidden Road inked a new crypto partnership with Bitfinex exchange.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo