Fitch: Bitcoin adoptie kan de kredietwaardigheid van El Salvador schaden

De wet is onnodig gehaast en ondersteunt verzekeringsmaatschappijen niet om zich aan de eisen aan te passen, stelt Fitch

Fitch Ratings, één van de drie grote Amerikaanse kredietbeoordelaars, heeft een rapport uitgebracht waarin het plan van El Salvador om Bitcoin als een wettig betaalmiddel te erkennen, bekritiseerd wordt. Het bureau stelt dat de actie van een blootstelling aan Bitcoin kredietnegatief voor de lokale verzekeringsmaatschappijen zal zijn en tot onvoorziene gevolgen kan leiden.

In een gisteren vrijgegeven verklaring legde Fitch uit dat zodra Bitcoin in het monetaire systeem opgenomen wordt, de verzekeringssector van El Salvador het gewicht van hogere vreemde valuta zal moeten dragen en de volatiliteitsrisico’s van Bitcoin zal moeten opvangen. Het bureau hintte evenzo op aanvullende overwegingen die de lokale verzekeraars moeten maken om de regelgevende en operationele risico’s te vergemakkelijken, tezamen met de kosten voor de nieuwe IT en administratieve vereisten.

Fitch classificeert Bitcoin tevens als een ‘riskante activa’ in de Risky Asset Ratio, wat betekent dat de blootstelling van een verzekeraar aan Bitcoin inherent kredietnegatief is, aangezien de winst die via een speculatieve activa gerealiseerd wordt snel weer kan veranderen en zo een volatiele inkomstenstroom creëren kan.

El Salvador heeft op 9 juni 2021 een wet aangenomen om Bitcoin als een wettig betaalmiddel te accepteren. De wet zal slechts enkele weken vanaf nu op 7 september 2021 van kracht worden. Aangezien het land zijn plan voor een praktische implementatie van de wet nog moet onthullen en er nog geen eerdere vergelijkbare goedkeuring door een centrale bank op andere wereldwijde markten bestaat, worden de lokale verzekeraars met een uitdaging opgescheept die ze niet kunnen overbruggen, houdt Fitch vol.

Het is belangrijk om op te merken dat als de wet in haar huidige vorm geïmplementeerd wordt, de verzekeringsmaatschappijen gedwongen worden om Bitcoin te accepteren. Ze zullen dan moeten beslissen of ze deze cryptovaluta willen vasthouden of het direct te gaan verkopen zodra ze het ontvangen.

Door Bitcoin voor een lange periode op hun balans te houden, wordt de toch al gehavende verzekeringssector van El Salvador aan de volatiliteit en risico’s blootgesteld die met cryptogeld gepaard gaat. Aan de andere kant zouden de verzekeraars bij het onmiddellijk verkopen van Bitcoin, zodra ze het ontvangen, waardevolle fondsen verliezen die anders in strategische bedrijfsactiviteiten gebruikt hadden kunnen worden.

Daarnaast moet El Salvador nog een regelgevend en operationeel kader vrijgeven dat verduidelijkt of Bitcoin onmiddellijk in USD omgezet mag worden of dat de wet een minimale bewaarperiode oplegt, iets wat de ambiguïteit voor de verzekeringssector nog verder vergroot.

“De regelgeving lijkt onnodig gehaast te zijn en biedt verzekeringsmaatschappijen heel weinig tijd om zich aan de vereisten aan te passen, iets wat een extra risico voor de sector met zich meebrengt”, concludeerde Fitch. 

The post Fitch: Bitcoin adoptie kan de kredietwaardigheid van El Salvador schaden appeared first on Cryptostart.

All Dutch and English crypto news!

Celsius creditors vote in favor of reorganization plan

The creditors involved in the Celsius bankruptcy case have voted in favor of a plan that will see funds returned to them as well as...

Crypto exchange Binance reopens exchange services in Belgium

Crypto exchange Binance has reopened registrations and access to its products and services for its Belgian crypto users again -  three months after the exchange...

Vitalik Buterin’s Privacy Pool idea is interesting, but it’s just the start

By now, most of the cryptosphere has heard of Privacy Pools - a project launched this year by Ameen Soleimani, a well-known developer and founder....

Crypto bills could be delayed as many prepare for US gov’t shutdown

The United States government could be shut down in the next 7 days with House Speaker Kevin McCarthy facing political pressure from members of his...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo