Federal Reserve komt vandaag mogelijk met laatste renteverhoging

De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) verhoogt vandaag waarschijnlijk voor de laatste maal de rente tijdens deze cyclus. Daarmee komt er eindelijk een pauze in de cyclus die de markt nu al 14 maanden in zijn greep heeft. In die periode van 14 maanden verhoogde de Federal Reserve de rente van ongeveer 0 naar 5 procent om de inflatie onder de duim te krijgen.

Inmiddels zijn we echter op een punt dat de economie begint te piepen, met de bankencrisis als eerste grote probleem.

Gaat de Federal Reserve pauzeren?

Om die reden is het volgens verschillende economen tijd voor de Federal Reserve om te pauzeren. Meestal duurt het namelijk even voordat het effect van renteverhogingen voelbaar is voor de economie. Robert Kaplan, een voormalig medewerker van de Federal Reserve, is bijvoorbeeld van mening dat de Federal Reserve zijn campagne van renteverhogingen vandaag al moet pauzeren.

Kaplan constateert dat de bankencrisis allesbehalve voorbij is en dat het gevaarlijk is om stug door te gaan met het verhogen van de rente. De kans is echter klein dat de Federal Reserve naar hem zal luisteren, want de markt schat de kans op een nieuwe renteverhoging in op 86,7 procent.

Verwachtingen rentebesluit Federal Reserve 3 mei. Bron CME Group

Hoewel veel experts op dit moment al bang zijn dat de Federal Reserve zijn verhogingscampagne te ver doorvoert, is de kans klein dat ze zich hier iets van aantrekken. Het omlaag brengen van de inflatie staat duidelijk op de eerste plaats voor de Amerikaanse centrale bank.

Het gevaar is dat ze hiermee grote problemen veroorzaken binnen de economie, maar vooralsnog heeft de centrale bank hier nog geen boodschap aan. Ondertussen lijkt het erop alsof de Federal Reserve aanstuurt op een recessie, zodat de werkloosheid oploopt en daarmee de druk achter de inflatie wegvalt.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

In principe zou een recessie als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve in eerste instantie geen goede ontwikkeling zijn voor Bitcoin. Individuen en bedrijven moeten immers de rekeningen betalen in fiatvaluta als de Amerikaanse dollar en de euro. De kans is aanwezig dat men in eerste instantie assets zal verkopen voor fiatvaluta, mocht er een recessie komen.

In de bovenstaande video van de Wall Street Journal geeft voormalig Federal Reserve bankier Richard Clarida ook aan dat hij op dit moment voor een pauze zou opteren. Het probleem is vooral dat de Federal Reserve meerdere malen heeft aangegeven dat ze nog niet klaar zijn met hun rentecampagne.

Ondertussen begint het er vooral op te lijken dat de Federal Reserve bang is om zijn geloofwaardigheid te verliezen en om die reden voor een nieuwe renteverhoging kiest. Terwijl het misschien een wijzere beslissing zou zijn om die keutel in te trekken en voor een pauze te kiezen. Vanavond weten we in ieder geval meer na het rentebesluit van de Federal Reserve en de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell die daarop volgt.

All Dutch and English crypto news!

Microsoft pens AI cloud computing deal with former Ethereum miner CoreWeave: CNBC

Microsoft has reportedly signed a deal with former Ethereum miner CoreWeave to use its cloud computing infrastructure to support its Artificial Intelligence-powered services. According to a...

Crypto Biz: Six months on from FTX, Tether mines BTC, and Nvidia’s AI superchips

Just over six months after FTX's dramatic collapse, the crypto industry can finally begin analyzing the effects of the debacle. The quick ripple effect to...

US lawmakers aim for crypto regulatory clarity with proposed bill putting the screws to SEC

Lawmakers with the United States House Financial Services Committee and House Agriculture Committee have released a draft discussion offering certain crypto assets a pathway to...

Arbitrum price soars after DeFi whale address resumes ARB accumulation

On June 2, the price of Arbitrum jumped alongside the top-ranking cryptocurrencies after the United States Senate voted to raise the debt limit. Why is the ARB...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo