Elon Musk deelt zijn ergste nachtmerrie voor de economie

Elon Musk, de rijkste man ter wereld, is bang voor een agressieve Federal Reserve als reactie op de hoge inflatie. Om de hoogste inflatie in 40 jaar tijd te bevechten, heeft de Federal Reserve dit jaar al meerdere renteverhogingen doorgevoerd.

‘Rente moet omlaag’

Terwijl de Federal Reserve blijft roepen dat ze de inflatie naar 2 procent willen terugbrengen, is Elon Musk van mening dat de rente omlaag moet. Als antwoord op de vraag “wat moet de Federal Reserve doen?”, schrijft Musk dat een renteverlaging van 0,25 procent op dit moment de beste optie is. De gevierde ondernemer maakt hiermee duidelijk dat hij zich grote zorgen maakt om de gezondheid van de economie.

Wat je vaak ziet is dat centrale bankiers achter de muziek aanlopen. Nu is de inflatie nog hoog, maar als de reactie daarop te agressief is, dan kan het de andere kant op slaan. Een renteverhoging van 0,75 of 1 procent kan de economie laten stikken en volgens Musk het nachtmerrie-scenario van deflatie veroorzaken.

Markten hebben het zwaar

Niet alleen de crypto-markt, maar ook de traditionele financiële markten hebben het zwaar met de hardnekkige inflatie. Het lukt de Federal Reserve maar niet om de inflatie omlaag te drukken. Op dinsdag 13 september kwam de Amerikaanse inflatie binnen op 8,3 procent, terwijl er door de markt werd ingezet op 8,1 procent. Daarmee is de gehoopte daling nog allesbehalve ingezet.

Deze tegenvaller zorgde bij de S&P 500, een grote Amerikaanse aandelenindex, voor een daling van de market cap van 1,6 biljoen dollar (ongeveer 1,6 biljoen euro), de grootste daling voor Amerikaanse aandelen sinds juni 2020. De meer risicodragende aandelen van de Nasdaq 100, de techbeurs van de Verenigde Staten, verloor na de bekendmaking 5,5 procent van zijn waarde.

De hoge inflatie doet de markt namelijk vrezen voor een renteverhoging van 0,75 procent of zelfs voor een verhoging van 1 procent. Op het moment van schrijven geeft de markt 71 procent kans aan een verhoging van 0,75 procent en 29 procent kans aan een verhoging van 1 procent. De nieuwe rentebeslissing van de Federal Reserve komt op 21 september.

‘Amerika heeft serieus inflatieprobleem’

Voormalig schatkistbewaarder van de Verenigde Staten Larry Summers zegt op Twitter dat Amerika een “serieus inflatieprobleem” heeft. Volgens Summers is het zaak dat de Federal Reserve nog agressiever te werk gaat. “Het is voor mij al langer duidelijk dat een verhoging van 0,75 procent in september passend is. Als ik zou moeten kiezen tussen 1 procent of 0,5 procent, dan zou ik voor 1 procent gaan om mijn geloofwaardigheid een boost te geven”, aldus Summers over het beleid van de Federal Reserve.

De mening van Summers staat in die zin haaks op de mening van Elon Musk. Ergens is dat logisch, want het hele hebben en houwen van Musk is afhankelijk van de economie. Als de Federal Reserve die in de steek laat om de inflatie te bevechten, dan kunnen Tesla en SpaceX daar weleens aan onderdoor gaan.

Summers is verder van mening dat deze periode van inflatie waarschijnlijk niet overwonnen kan worden zonder een rente van rond de 4 procent. “In die context lijkt het mij beter om snel te handelen, in plaats van langzaam”, zo redeneert de voormalig schatkistbewaarder van de Verenigde Staten.

All Dutch and English crypto news!

329 Japanese companies support Astar Network’s Nikkei ad

Astar Network's latest ad has gained support from over 300 Japanese companies as it looks to spearhead the growth of Japan's web3 ecosystem.   Astar Network, a...

What Cardano’s Vasil hard fork means for the blockchain

After several delays and some setbacks, Cardano's long-awaited Vasil upgrade finally went live on Sept. 22. From the outside looking in, the hard fork is...

Cardano bulls run out of steam after Vasil hard fork — 40% ADA price crash in play

Cardano's (ADA) long-awaited Vasil update went live on Sept. 22, which promises to make its blockchain more scalable and cheaper than before. However, this has...

Terra (LUNA) oprichter Do Kwon wordt gezocht in 195 landen

Het wordt steeds moeilijker voor Do Kwon om zich schuil te houden. De oprichter van Terra (LUNA) wordt nu niet alleen in Zuid Korea, maar...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo