Elke Bitcoin expert heeft het fout en dit is waarom

De Bitcoin halving werd afgelopen zaterdag groots gevierd door Bitcoiners. Maar waarom eigenlijk? Omdat het aanbod verlaagd wordt en dit in potentie de koers omhoog kan duwen. Nathan Labbe deelt op zijn LinkedIn waarom hij dit grote onzin vindt.

Zijn betoog samengevat? De rol van het aanbod van Bitcoin is allang niet meer interessant voor de koers, het gaat alleen nog maar om de vraag naar Bitcoin. De vraag is namelijk elastisch, het aanbod niet.

Banner Default 1 (Razendsnel investeren)

Aanbod is bekend, vraag varieert

Wat is die halvering eigenlijk? Om nieuwe Bitcoins te creëren, moeten computers complexe puzzels oplossen. Als beloning krijgen ze hiervoor Bitcoins. Eens in de vier jaar wordt deze beloning gehalveerd. In april 2024 ging de beloning van 6,25 Bitcoin naar 3,125 Bitcoin per opgelost puzzel.

Maar dit is bekend. Iedereen weet altijd hoeveel Bitcoins er zijn en er erbij komen. Het aanbod (supply) kent geen geheimen en is statisch. Het enige wat varieert, is de vraag (demand).

Nathan Labbe zegt dat alleen de variatie in vraag zorgt voor een bewegende Bitcoin koers.

Bitcoin aanbod sinds 2020 al laag

Hij heeft hier meer argumenten voor. Ten eerste, omdat het aanbod nieuwe Bitcoins al een tijdje laag is. In 2020 was al 88% van alle Bitcoins gemined, in 2024 is dat 94%. Dit betekent dat slechts 6% van alle Bitcoins in de afgelopen vier jaar is vrijgekomen.

De koers van Bitcoin werd na de halving van 2020 al niet bepaald door een gebrek aan nieuwe munten en dat zal al helemaal niet gebeuren na de halving van afgelopen zaterdag.

Waarom zijn er prijsschommelingen als aanbod lineair is?

Zijn tweede argument is dat de vraag naar Bitcoin veel belangrijker voor de prijs dan het aanbod. Kijk maar naar de schommelingen van de afgelopen vier jaar: flinke stijgingen werden gevolgd door harde dalingen. Dit patroon past niet bij een lineaire afname van nieuwe Bitcoins zegt hij.

Dit is een schommeling in de vraag, niet het aanbod. Dat aanbod is namelijk altijd hetzelfde, is transparant en voorspelbaar.

Verder waarschuwt de auteur voor nep-experts: “Veel mensen die nu roepen dat de halvering alles verandert, waren er in 2020 nog niet eens bij. Laat je dus niet gek maken door al te rooskleurige voorspellingen.”

Beloning miners heeft geen invloed meer

In de reacties op de Linkedin post ontstond een discussie:

Sommigen denken dat de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, wellicht al had voorzien dat de beloningen voor miners in 2024 niet heel veel invloed meer zouden hebben op de koers. Misschien was dat wel de reden achter de sterk afnemende beloningen.

Dit zou betekenen dat Satoshi ervoor wou zorgen dat het netwerk in het begin veel miners aan zou trekken met aantrekkelijke beloningen.

All Dutch and English crypto news!

Ethereum lacks a ‘simple one-liner’ elevator pitch for boomers — Analysts

While Bitcoin is often marketed as "digital gold," Ethereum hasn't quite found its simple elevator pitch yet, according to crypto analysts.

Nvidia faces ‘near zero chance’ of beating Bitcoin this decade again — Crypto execs

Technology company Nvidia outperformed Bitcoin over the past decade, but cryptocurrency executives see slim chances of a repeat.

How to train an AI bot to day-trade crypto

Learn the essential steps to create and train your own AI bot for day trading cryptocurrencies and potentially automate your trading decisions.

Marathon Digital enters renewable energy partnership with Kenyan gov’t

Marathon Digital, one of the world’s leading Bitcoin mining operations, announced a collaboration to overhaul Kenya’s renewable energy sector.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo