ECB belooft dat digitale euro veel groener wordt dan bitcoin, komende twee jaar onderzoek

Fabio Panetta zegt dat de ECB de komende twee jaar onderzoekt hoe ze van de digitale euro een wettig betaalmiddel kan maken. De Italiaan Panetta is econoom en één van directieleden van de Europese Centrale Bank.

Wettig betaalmiddel

De econoom werd geciteerd door het Canadese BNN Bloomberg, Panetta sprak tijdens een paneldiscussie in Helsinki, Finland. Volgens hem krijgt de digitale euro alle kansen om een wettig betaalmiddel te worden binnen de EU, als de Europese Centrale Bank doorgaat met de inspanningen om een digitale valuta te lanceren.

Panetta voegde eraan toe dat de ECB de haalbaarheid van een digitale euro de komende twee jaar grondig zal onderzoeken. Desalniettemin meende de Italiaan dat dit geen vanzelfsprekendheid is en dat de financiële instelling extra voorzichtig moet zijn.

Bruikbaarheid wordt gegarandeerd

Vorige week werd geopperd dat een digitale euro overbodig zou zijn, aangezien er al zo veel valuta’s zijn en er nog meer bij komen. Panetta is het hier niet mee eens, hij stelt dat de ECB ernaar zal streven haar CBDC kosteneffectief te maken en de bruikbaarheid ervan te garanderen.

Vooral dat laatste is belangrijk, anders is de kans heel klein dat het normale volk een digitale euro zal gebruiken.

De Italiaanse econoom voegde eraan toe dat de digitale valuta van de centrale bank aantrekkelijk genoeg (wat dat ook moge betekenen) zal zijn om de aandacht van de samenleving te trekken.

Digitale euro moet veiligste vorm van geld zijn

Eerder dit jaar maakte de Europese Centrale Bank bekend dat de onderzoeksfase 24 maanden zal duren. Binnen de testperiode zal de onderzoeksafdeling van de ECB verschillende aspecten bekijken, zoals ontwerp en distributie. De ECB zegt dat de digitale versie van de euro ‘moet kunnen voldoen aan de behoeften van Europeanen,’

Bovendien moet de CBDC illegale activiteiten voorkomen en elke ongewenste impact op de financiële stabiliteit en het monetair beleid vermijden, aldus Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank. Ze zei dat de digitale euro de veiligste vorm van geld zou moeten zijn.

Digitale euro moet zuiniger worden dan bitcoin

Daarnaast vergeleek de ECB het energieverbruik van de digitale euro met die van bitcoin. Deze zou volgens de bank verwaarloosbaar zijn, zeker als je dit afzet tegen wat bitcoin verbruikt.

Dat zal allemaal wel, maar er zijn wel grote, belangrijke verschillen tussen bitcoin en een digitale euro.

Decentrale macht mag energie kosten

Bij de digitale euro heeft de Centrale Bank nog steeds de volledige controle over het monetaire beleid van de munt. Decentralisatie van macht en zeggenschap is een vies woord, omdat er één autoriteit is die alles bepaalt, en ook niet direct door het volk wordt gekozen.

Bitcoin is juist decentraal, en de macht ligt bij het netwerk en niet bij een handjevol mensen. Dat mag wel wat energie kosten.

Ieders stem telt en de rekenkracht is verdeeld over de hele wereld. Als een overheid hier invloed op wil hebben, dan kunnen ze miners aanschaffen en een stem uitbrengen, net als de rest. Het monetaire beleid staat vast en wordt niet beïnvloed door een handvol oude, rijke mensen aan de top.

Nu is het wachten tot het grote publiek dit ook ziet. Als zij allemaal klaar zijn met het collectieve falen van het fiatsysteem, is het een kwestie van tijd voordat ze bitcoin vinden.

The post ECB belooft dat digitale euro veel groener wordt dan bitcoin, komende twee jaar onderzoek appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoiners betalen maar liefst 2,4 miljoen dollar voor halving blok

Vannacht vond de Bitcoin halving plaats, op het moment dat blok 840.000 toegevoegd werd, ging de beloning voor miners omlaag. Bitcoiners wilden maar al te...

Pro-XRP lawyer requests to be amicus curiae for Coinbase customers

Pro-XRP lawyer John Deaton says the urge to protect the customers "isn't about crypto," but more so about protecting the people that want to "build...

Bitcoin halving hype breaks week-long ETFs outflow streak

Five of the 10 approved ETFs recorded positive inflows that overshadowed the GBTC outflows, bringing in a total of $30.4 million to the spot BTC...

Where will Bitcoin’s price be at the next halving in 2028?

Experts say the price of Bitcoin could top $200,000 by 2028 but concerns around network security and miner profitability still loom. News Own this piece of crypto...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo