Duurzame energie in energiemix Bitcoin netwerk stijgt in 1 jaar met 59 procent

Bitcoin mining en duurzame energie blijkt een succesvolle combinatie. In 365 dagen tijd is de hoeveelheid duurzame energie in de energiemix met 59 procent toegenomen. De Bitcoin Mining Council (BMC) is een groep van 44 bitcoin miners die ongeveer 50 procent van het netwerk vertegenwoordigen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een hashrate van 100,9 exahash per seconde (EH/s).

In een nieuw rapport van de BMC deelt de groep hun laatste schattingen over de energiemix van het Bitcoin netwerk. Interessant detail is dat de groep wordt voorgezeten door MicroStrategy CEO Michael Saylor, de grootste bitcoin bull ter wereld. Persoonlijk heeft hij meer dan 17.000 bitcoin en met MicroStrategy nog eens 129.000 bitcoin. Saylor heeft dus een groot belang om de wereld te leren dat Bitcoin helemaal niet zo slecht voor de planeet is.

58,4 procent van Bitcoin netwerk op duurzame energie

Volgens de laatste schattingen van de BMC draait 58,4 procent van het Bitcoin netwerk momenteel op duurzame energie. Dat is een daling van 0,1 procent ten opzichte van het afgelopen kwartaal. Belangrijker echter is de groei ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Destijds lag het percentage duurzame energie in de energiemix namelijk op 36,8 procent.

Het is echter de moeite waard om op te noemen dat de BMC pas sinds juni 2021 bestaat. Uit het rapport blijkt niet precies hoe ze op de schatting van 36,8 procent zijn uitgekomen. Wat hier wel uit blijkt is dat de miners die lid zijn van de BMC er alles aan doen om zoveel mogelijk met duurzame energie te werken.

De leden zelf werken namelijk voor 64,6 procent met duurzame energie voor hun bitcoin mining operaties. Interessant is ook om de energiemix van Bitcoin te vergelijken met die van bepaalde landen. Zelfs Duitsland, een aanvoerder op het gebied van duurzame energie, kan met een percentage van 48,5 procent niet tippen aan het Bitcoin netwerk.

Bitcoin mining verbruikt minder energie dan goudmijn-industrie

Bitcoin ligt al tijden onder vuur voor het energieverbruik. Om die kritiek te beantwoorden probeert een groeiend deel van de industrie te laten zien dat het ook anders kan. Onder andere door meer met duurzame energie te minen, maar ook door met gas te minen dat anders op een vervuilende manier verwerkt zou worden. Het grote ExxonMobil is hier een goed voorbeeld van.

Vanwege alle aandacht zou je verwachten dat Bitcoin een enorme hoeveelheid energie verbruikt. Hoeveel je als ‘veel’ kwalificeert is natuurlijk altijd relatief en dat hangt af van de waarde die je aan Bitcoin toedicht. Volgens de cijfers van de BMC is Bitcoin verantwoordelijk voor 0,16 procent van het totale energieverbruik van de wereld. Daarvoor beschermt het voor bijna 1 biljoen dollar aan waarde en beschermt het miljoenen mensen tegen inflatie.

Daarnaast verbruikt het Bitcoin netwerk 247 terrawattuur aan energie, wat minder dan de helft van alle goudmijnbedrijven is. Een interessante statistiek van de BMC, zeker gezien bitcoin miners veel meer kritiek te verwerken krijgen dan hun concurrenten van de goud-industrie. Verder valt op dat het energieverbruik van de industrie met 25 procent is gedaald, terwijl de hashrate met 23 procent is toegenomen. Hiermee is Bitcoin mining 63 procent efficiënter geworden sinds het eerste kwartaal van 2021.  

All Dutch and English crypto news!

Jack Dorsey’s Block hits $1.3B in Q1 profits, $43M in BTC trading revenue

Block, the pro-Bitcoin (BTC) umbrella company that hosts Cash App, Square and Afterpay, continues its growth in 2022. According to its Shareholder letter, in the...

Bitcoin must defend these price levels to avoid ‘much deeper’ fall: Analysis

Bitcoin (BTC) may be attempting to flip $30,000 to support on May 19, but for one group of analysts, attention is focused firmly on a...

BNB Chain offers another lifeline to Terra ecosystem projects

Binance will welcome migration and offer support to projects from the Terra (LUNA) ecosystem following this month's unraveling of the decentralized finance (DeFi) platform and...

FTX US to launch stock trading against stablecoins

Major cryptocurrency exchange FTX is moving into equity trading, with its United States-based subsidiary FTX US launching a stock trading platform. West Realm Shires Services, the...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo