Donald Trump belooft: nooit een CBDC onder mijn bewind

De voorverkiezingen voor het presidentschap in de Verenigde Staten zijn weer begonnen. Zo proberen Republikeinen en Democraten te bepalen wie hun partij mag vertegenwoordigen in de presidentsverkiezingen.

Donald Trump is ook weer van de partij, hij wil de Republikeinse nominatie behalen. Trump doet alvast een belofte: geen CBDC onder zijn bewind.

Wat is een CDC ook alweer?

Een CBDC, ofwel Central Bank Digital Currency, is een digitale munt die wordt uitgegeven door een Centrale Bank, zoals de Europese Centrale Bank (ECB) of de Amerikaanse Centrale Bank (FED). Het is een digitale vorm van publiek geld, net als contant geld.

De FED onderzoekt de mogelijkheid om een digitale dollar uit te geven. In 2022 startte de FED een onderzoeksproject om de mogelijkheden van een digitale dollar te onderzoeken. Het project richt zich op de technische, economische en juridische aspecten van een digitale dollar.

Er zijn (nog) geen concrete plannen om een digitale dollar uit te geven. De Centrale Bank wil eerst een grondig onderzoek uitvoeren om de mogelijke voordelen en risico’s van een digitale dollar te evalueren.

Trump is tegen CBDC

Terug naar Trump. Tijdens een campagnetoespraak gisteren in de staat New Hampshire zei de voormalige Amerikaanse president dat een CBDC de federale overheid buitensporige macht over geld zou kunnen geven.

‘Vanavond doe ik ook nog een belofte om de Amerikanen te beschermen tegen tirannie van de overheid”, zei Trump. “Als uw president zal ik nooit de creatie van een digitale munteenheid van de centrale bank toestaan. Zo’n munt zou de federale overheid, onze federale overheid, absolute controle over je geld geven… Ze zouden je geld kunnen afpakken en je zou niet eens weten dat het weg was.’

Plannen CBDC in ijskast

Gouverneur van de FED, Michelle Bowman, zei in oktober dat ze nog geen overtuigend argument heeft gezien voor een Amerikaanse CBDC en dat andere alternatieven de financiële problemen zouden kunnen oplossen.

De Fed heeft op haar website duidelijk gemaakt dat zij geen beslissing heeft genomen over de uitgifte van een CBDC en alleen zou doorgaan met de uitgifte met een machtigingswet. Voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, getuigde in maart 2023 voor de House Financial Services Committee dat een CBDC “iets is waarvoor we zeker goedkeuring van het Congres nodig zouden hebben.”

Ofwel, waarom doet Donald Trump deze belofte? Het is een onderwerp wat nauwelijks speelt.

All Dutch and English crypto news!

Nigerian central bank head criticizes Binance, execs reportedly arrested

Crypto exchanges have been suspected of destabilizing the Nigerian naira fiat, but the country’s top central banker said Binance moved billions from unidentified users in...

Bitcoiner wants to plant the orange flag on top of Everest

Dadvan Yousuf said he planned to “hoist the Bitcoin flag at the top of the world” to highlight the “global disparity in access to financial...

From zombie to unicorn: VCs discuss startup turnaround at Web Summit Qatar

The key to avoiding startup stagnation is agility, according to Golden Gate Ventures’ Michael Lints and Plus Venture Capital’s Zainab Al Sharif. News Own this piece of...

Solana NFTs hit $5B in sales, Greg Solano takes reins at Yuga Labs: Nifty Newsletter

Solana-based nonfungible tokens have reached a new milestone, hitting $5 billion in all-time sales volume in February. Newsletter Own this piece of crypto history Collect this article as...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo