Dit is hoeveel El Salvador heeft verdiend met het kopen van bitcoin

Je bent er ongetwijfeld van op de hoogte dat El Salvador het eerste land ter wereld is dat bitcoin heeft geadopteerd als wettig betaalmiddel. Dat is niet het enige, want El Salvador koopt ook regelmatig bitcoin voor de schatkist van het land. Regelmatig komt president Nayib Bukele op Twitter voorbij met het nieuws dat El Salvador “de dip heeft gekocht”, het land laat bijna geen koersdip voorbijgaan zonder extra bitcoin te kopen.

Prominente economen als Steve Hanke en het Internationaal Monetair Fonds hebben al meerdere malen laten weten dat deze strategie van het land niet goed is voor de financiële stabiliteit van El Salvador. Als we de huidige resultaten van de strategie van Bukele en zijn El Salvador erbij pakken, dan komt er echter een ander beeld uit. Tot nu toe heeft het kopen van bitcoin El Salvador namelijk helemaal geen windeieren gelegd.

100 bitcoin, gekocht met korting

De meest recente activiteit van het land op de markt was afgelopen vrijdag tijdens de zogenaamde “Black Friday uitverkoop” van bitcoin. De koers maakte op die dag een flinke klapper en El Salvador twijfelde geen moment om extra bitcoin te kopen. 100 bitcoin werden op die dag toegevoegd aan de reeds riante portefeuille van het land.

Aantallen die je aan het denken zetten over de koopkracht van de wat rijkere landen ter aarde. Het is op dit moment meer dan onwaarschijnlijk, maar stel je voor dat Nederland besluit om gedeeltelijk op een bitcoin standaard over te gaan.

Dan kun je aan dit soort aankopen waarschijnlijk een extra nul toevoegen, laat staan als landen als Amerika, Rusland en China ooit besluiten om bitcoin in te kopen. Terug naar El Salvador, want die hebben afgelopen vrijdag dus daadwerkelijk weer 100 bitcoin gekocht op de dag dat bitcoin ongeveer 15 procent van zijn waarde verloor.

Een paar dagen later is die aankoop al 6,8 procent meer waard en is de waarde van die enkele positie toegenomen met bijna 350.000 euro. Afgelopen september kocht El Salvador ook al de dip met een aankoop van 150 nieuwe bitcoin. Op dat moment hing de koers op ongeveer 37.000 euro per bitcoin. Die aankoop heeft het land dus meer dan goed gedaan want daarmee staan ze inmiddels een stevige 30 procent in de plus. Niet verkeerd voor een land dat simpelweg besluit bij te kopen op het moment dat de koers dipt.

De 800 bitcoin van El Salvador

Op het moment van schrijven heeft het land 800 bitcoin in de digitale schatkist zitten, die samen meer dan 40 miljoen euro waard zijn. In totaal staat El Salvador ongeveer 1,8 miljoen euro in de plus met de bitcoin aankopen, goed voor een rendement van 4,7 procent. Zelfs na de terugval van 15 procent van afgelopen vrijdag doet het land dus goede zaken met hun bitcoin. Zeker als je bedenkt dat ze normaal gesproken dollars aanhouden, die dus aan waarde ingeleverd hebben ten opzichte van bitcoin.

De laatste aankoop van 100 bitcoin van El Salvador is ongetwijfeld niet de laatste en de kans is meer dan aanwezig dat vergelijkbare landen wakker worden als de koers nog verder stijgt. Dat kan op termijn een domino-effect creëren van landen die op bitcoin springen om een deel van hun vermogen te beschermen of zelfs in waarde te laten toenemen.

Officieel is El Salvador pas sinds afgelopen september overgegaan op een gedeeltelijke bitcoin standaard en is het moeilijk om nu al te zeggen of de beslissing een succes is. Voor dit soort grote koerswijzigingen heeft het pas na 5 tot 10 jaar zin om eens terug te kijken en het land te beoordelen. Economen en financiële instellingen die er nu op springen en hun kritiek uiten, spreken wat dat betreft een beetje voor hun beurt. Zeker als je bedenkt dat het adopteren van de Amerikaanse dollar ongeveer twee decennia geleden El Salvador helemaal niets heeft opgeleverd. Integendeel zelfs.

The post Dit is hoeveel El Salvador heeft verdiend met het kopen van bitcoin appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Alex Mashinsky’s jury trial scheduled for September 2024

A New York court has set the criminal trial for former Celsius Network CEO Alex Mashinsky to begin on Sept. 17, 2024. In an Oct. 3...

Ecosystem developers bring Bitcoin to Cosmos network

Osmosis, the largest decentralized exchange (DEX) on Cosmos, will be bringing Bitcoin (BTC) to the namesake inter-blockchain communications (IBC) protocol together with Nomic and Kujira. According...

What has Sam Bankman-Fried been up to in jail?

Reflection of guilt? SBF faces the man in the mirror.   Here's how the former FTX CEO may have spent his time behind bars since a judge...

As trial begins, Sam Bankman-Fried’s lawyers push to exclude testimony from FTX users

The criminal trial of former FTX CEO Sam Bankman-Fried (SBF) is currently underway in New York, and his legal team has filed motions aiming to...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo