Deze centrale bank wil crypto technologie “optimaal benutten”

Een van de grootste mining-landen ter wereld zal voorlopig de rug niet toekeren naar crypto. De voorzitter van de Nationale Bank van Kazachstan, Galymzhan Pirmatov, zei dat het land van plan is om de technologieën van de cryptocurrency-markt “niet te negeren”, meldt Tengrinews.kz. En dat is zacht uitgedrukt.

‘Wij zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden voor innovatie’

Deze uitspraak kwam na een persconferentie, waarbij journalisten vroegen of hij denkt dat de Nationale Bank van Kazachstan te laat was met het reguleren van cryptocurrency’s.

“Ik denk niet dat de Nationale Bank te laat is. Wij, zoals veel centrale banken en financiële regelgevers in de wereld, observeren en bestuderen deze kwestie zorgvuldig. We hebben het over gedecentraliseerde financiën, waar we worden aangetrokken door de mogelijkheid van innovatie”, vertelt de voorzitter.

De centrale bank van Kazachstan kijkt dus niet weg, maar ziet zelfs mogelijkheden. Het is opvallend dat een centrale bank dit zorgvuldig onderzoekt, want dat is niet in alle landen zo vanzelfsprekend.

Geen slechte gevolgen voor consumenten

Dit is natuurlijk een knipoog naar de Verenigde Staten. Christopher Waller van de Amerikaanse centrale bank (FED) zei deze week namelijk dat investeerders in cryptocurrency op den duur meer regulering zullen eisen, met als reden de verliezen die ze lijden. Gelukkig kijkt Kazachstan eerder naar de andere kant van crypto.

“Wij zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden voor innovatie die deze nieuwe technologieën ons bieden”, zegt Pirmatov. “Daarom zullen wij deze besprekingen op zodanige wijze voeren dat onze besluiten geen negatieve gevolgen zullen hebben voor de macrostabiliteit en de belangen van de consumenten van financiële diensten.”

“Met dit in het achterhoofd zullen wij een besluit nemen op basis van de resultaten van de besprekingen. Maar de aanpak is heel eenvoudig. We willen het innovatiepotentieel dat deze technologieën ons bieden optimaal benutten”, legt hij uit.

Kazachse CBDC

De voorzitter onthulde ook wat nieuws over central bank digital currency’s (CBDC’s). Dit is het plan om een valuta uit te brengen – door een centrale bank – die een gelijke waarde houdt aan de nationale currency.

Volgens Pirmatov is de bank nog steeds van plan om vóór juli de methodologie voor een digitale munt aan te kondigen. Dit betekent nog niet dat deze al live gaat in juni, want het definitieve besluit over de CBDC’s staat op de planning voor het eind van 2022.

All Dutch and English crypto news!

Tether CTO refutes stablecoin FUD as short-sellers circle

Tether chief technology officer Paolo Ardoino has confirmed that the stablecoin has been the subject of a "coordinated attack" by hedge funds looking to short...

CoinFLEX recovery plan includes tokenized bad debt and more yields

Crypto investment platform CoinFLEX aims to rectify its liquidity shortage and restart user withdrawals by selling off bad debt through a new $47 million token...

Crypto community confused as Celsius continues with weekly rewards

Members of the crypto community on Twitter have been left bewildered by the beleaguered Celsius Network continuing to pay weekly rewards despite pausing withdrawals two...

Unizen ‘CeDeFi’ smart exchange secures $200M investment from GEM

Cryptocurrency exchange Unizen has scored a $200 million investment from private equity group Global Emerging Markets (GEM) which it will use to expand its business...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo