Deze artiest maakt cocaïne-NFT’s, maar wordt tegengehouden door Twitter en Instagram

Voor wie het nog niet wist, NFT’s zijn trending. Zelfs reguliere media maken explainers om uit te leggen waarom NFT’s de toekomst zijn. Het gemak waarmee deze NFT’s kunnen worden gemaakt, heeft ertoe geleid dat mensen zelfs afbeeldingen van rotsen kopen en verkopen. Ook kinderen profiteren van NFT’s, zoals in het geval van de 12-jarige Benjamin Ahmed, die honderdduizenden euro’s verdiende met rare walvissen.

En nu heeft een Colombiaanse kunstenaar, bekend als Camilo Restrepo, aangetoond dat er werkelijk geen limiet is aan wat kan worden verkocht als NFT’s. Hij kreeg hiervoor wel een reprimande van Instagram en Twitter.

Een ton coke

Camilo Restrepo komt uit Medellin, Colombia. Deze plaatsnaam ken je wellicht omdat het in het verleden de thuisbasis vormde van Pablo Escobar, voormalig drugskingpin. De naam Restrepo herken je wellicht ook, hij is een bekende in de kunstwereld.

Vanaf 17 juni maakt en verkoopt hij NFT’s van cocaïne. De NFT’s zijn 3D-afbeeldingen van witte rechthoeken die werden verkocht als onderdeel van de NFT-serie die de kunstenaar ‘a ToN of coke’ noemde.

‘Als dit project viral gaat, zou ik kunnen leven van de verkoop van een ton NFT-COKE.’

Bron: opensea

Duizend kilo

De witte rechthoeken vertegenwoordigen cocaïneverpakkingen van één kilo, waarin de harddrugs meestal worden verkocht. Restrepo heeft ongeveer 1.000 van deze NFT’s gemaakt, die bedoeld waren om te worden verkocht als onderdeel van dezelfde serie.

De eerste kilo in de serie kost 0,001 ETH en de prijzen stijgen naarmate de serie vordert, helemaal tot 1 ETH. De uitzondering is kilo 666/1.000. ‘Het is een grap die ik maak: 666 als de demon van coke,’ zegt hij. ‘Dus in plaats van 0,666 ETH kost het 6,66 ETH. Ik denk dat als iemand geobsedeerd raakt door het onderwerp drugs demoniseren, en ze zijn een soort crypto-miljonair, ze het waarschijnlijk zullen kopen.’

Social media houdt hem tegen

De kunstenaar was van plan om elke ‘zak’ NFT-cocaïne die hij verkocht op sociale media te posten. Maar Restrepo ontdekte al snel dat zijn grootste probleem marketing zou zijn.

Elke keer dat de artiest de verkoop van een NFT op platforms zoals Twitter plaatste, ontdekte Restrepo dat het bericht kort daarna werd verwijderd of dat zijn account werd afgesloten. Toen hij zijn verkopen op Instagram deelde, werd de kunstenaar geconfronteerd met vrijwel hetzelfde probleem.

Bij Restrepo zijn al twee van zijn cocaïne NFT-berichten verwijderd. Met de waarschuwing dat als dit een derde keer gebeurt, zijn account voor altijd zou worden afgesloten en verwijderd. Zo wordt marketing voor de artiest op sociale media in principe onmogelijk. In gesprek met Input Mag zei de kunstenaar over de waarschuwing van Instagram: ‘Ik denk dat het algoritme het verschil niet begrijpt tussen crypto-cocaïne en het echte werk.’

NFT’s om geld wit te wassen

Als je de prijzen van sommige NFT’s ziet, is het niet gek om meteen aan witwassen te denken. Vorige maand schreef Mr Whale, een populaire crypto-analist, dat NFT’s gebruikt worden voor het witwassen van geld. De analist legde uit dat rijke mensen deze NFT’s alleen gebruikten om hun onrechtmatig verkregen geld door een kanaal te sturen om dit geld te legaliseren.

Mr. Whale vergeleek het proces met dezelfde manier waarop geld witgewassen bij fysieke kunst. En gezien de kwaliteit van sommige NFT’s die voor miljoenen van de hand gaan, is het niet zo moeilijk om zijn gedachtegang te volgen.

All Dutch and English crypto news!

Chainlink quietly changes multisig rules, Mixin offers $20M bounty: Finance Redefined

Welcome to Finance Redefined, your weekly dose of essential decentralized finance (DeFi) insights - a newsletter crafted to bring you the most significant developments from...

Georgia preparing limited live CBDC pilot, considering Ripple among tech providers

The National Bank of Georgia (NBG) has announced that it will advance its research on a digital lari central bank digital currency (CBDC) in a...

Google Cloud is now a validator on Polygon

Polygon Labs has announced that Google Cloud is now a validator on Polygon PoS network. The new validator will bring "same infrastructure" powering YouTube and Gmail. Google...

Invesco Galaxy applies for Ether spot ETF

Asset managers keep pursuing digital asset products, as Invesco and Galaxy Digital allegedly filed for a spot Ethereum (ETH) exchange-traded fund (ETF) on Sept. 29.  Bloomberg...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo