Definitieve beslissing bitcoin ETF van VanEck op 14 november

Voorlopig komt er nog even geen bitcoin ETF. De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar beoordeling van de aanvraag van fondsenbeheerder VanEck uitgesteld naar november. Dat blijkt uit een officieel document van de SEC. Omcirkel zondag 14 november in je agenda, want dit is de datum dat de SEC een beslissing neemt.

Wacht, wat is een bitcoin ETF?

De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund. Investeerders kunnen daarmee profiteren van de koersbewegingen van bitcoin, zonder de cryptomunt daadwerkelijk te bezitten. De bitcoins worden namelijk door een fonds opgeslagen in een beveiligde bitcoin wallet.

Een bitcoin ETF is belangrijk voor de adoptie van bitcoin, want dit stelt grote institutionele partijen in staat om te investeren in bitcoin zonder technische kennis. In dit geval wil de Amerikaanse fondsenbeheerder VanEck bitcoins beheren voor haar klanten.

Er bestaan al bitcoin ETF’s, bijvoorbeeld de Accelerate Bitcoin ETF (ABTC) in Canada. Maar een Amerikaanse bitcoin ETF laat nog op zich wachten.

Een lang proces

Dit is niet de eerste keer dat VanEck een poging doet om een bitcoin ETF erdoorheen te drukken. Al in 2018 probeerden zij het nieuwe investeringsproduct te lanceren, toen nog in samenwerking met SolidX.

De aanvraag waar het nu om gaat is al in december 2020 ingediend. VanEck heeft in maart een wijziging op de aanvraag ingediend, waarop de SEC de beslissing heeft uitgesteld.

In het document van de SEC staat het volgende: “De Commissie verlengt de periode voor het goedkeuren of afkeuren van de voorgestelde regelwijziging met nog eens 60 dagen.”

Race tegen de klok

VanEck is een van de 13 bedrijven die wachten op een antwoord van de SEC over goedkeuring. De belangrijkste spelers zijn One River Asset Management, Valkyrie Investments, Ark Invest, en SkyBridge Capital.

Wanneer wordt er een bitcoin ETF goedgekeurd? En welke partij zal met deze eer strijken? We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten.

All Dutch and English crypto news!

As trial begins, Sam Bankman-Fried’s lawyers push to exclude testimony from FTX users

The criminal trial of former FTX CEO Sam Bankman-Fried (SBF) is currently underway in New York, and his legal team has filed motions aiming to...

Binance to cease BUSD lending services by October 25

Binance is carrying out a phased termination of BUSD-related services. BUSD withdrawals via various blockchain networks were suspended last month. Binance is currently locked in a legal...

Optimism network launches testnet fault-proof system in pursuit of decentralization

OP Labs, the developer of the Optimism network, launched a testnet version of its fault-proof system, according to an Oct. 3 blog post. Once it...

12 crypto experts’ tips for companies working with tokenized assets

For many consumers, dealing with certain industries - including finance and real estate - is a frustrating experience due to the vast amount of paperwork...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo