De Zwitserse toezichthouder FINMA keurt eerste crypto activafonds goed

Het indexfonds is het eerste dergelijke beleggingsproduct dat in Zwitserland door de regelgevende instantie is goedgekeurd

De Financial Markets Supervisory Authority (FINMA), de Zwitserse toezichthouder op de financiële markten, heeft het eerste crypto indexfonds in het land goedgekeurd, meldde de waakhond op  woensdag.

“Voor de eerste keer heeft de FINMA een Zwitsers fonds goedgekeurd dat voornamelijk in crypto-activa belegt, dat wil zeggen in activa op basis van blockchain of gedistribueerde grootboektechnologie”, dit alvolgens de toezichthouder in een aankondiging op haar website.

Het product, genaamd ‘Crypto Market Index Fund’, is op maat gecreëerd om enkel voor gekwalificeerde beleggers geschikt te zijn en de goedkeuring ervan is op de Zwitserse wet gebaseerd, merkte het bureau op. Volgens de FINMA valt dit fonds vanwege zijn opmerkelijke risico’s onder de groep ‘overige fondsen voor alternatieve beleggingen’ van beleggingsproducten.

De Zwitserse autoriteit voor financiële markten merkte tevens op dat het proces van goedkeuring van nieuwe financiële producten de ‘bestaande bepalingen’ van de wet volgt en dat het de bedoeling is ervoor te zorgen dat ze serieuze innovaties bevorderen. Om dit doel te kunnen bereiken past de toezichthouder juridische principes toe die het gebruik van nieuwe technologie mogelijk maakt door de vastgestelde regels te kunnen omzeilen.

In het specifieke geval van het Crypto Markets Index Fund legde de FINMA uit dat het de goedkeuring ervan baseerde op het voldoen aan de huidige vereisten met betrekking tot crypto activa.

De aanbieder van het fonds, Crypto Finance, heeft als zodanig het mandaat gekregen om enkel in voorname cryptovaluta’s te beleggen die een ‘groot genoeg handelsvolume’ bieden.

Andere wettelijke vereisten waaraan voldaan moet worden, zijn onder meer dat het fonds via gevestigde tegenpartijen en crypto platforms beheerd wordt die in een land gevestigd zijn dat bij de Financial Action Task Force (FATF) aangesloten is. De investeringen moeten alsmede voor de naleving van bepaalde antiwitwas regelgevingen (AML) zorgen.

Crypto Finance heeft onthuld dat het Zwitserse bedrijf PvB dit nieuwe fonds zal beheren, dit terwijl de SEBA Bank de bewaardiensten aanbiedt. Het crypto activa fonds zal overigens de Crypto Market Index 10 volgen, dat op dit moment onder toezicht van de top investeringsaanbieder SIX Swiss Exchange staat.

The post De Zwitserse toezichthouder FINMA keurt eerste crypto activafonds goed appeared first on Cryptostart.

All Dutch and English crypto news!

Tokenizing music catalogs: The next frontier for Web3 and the music industry

At the Proof of Talk 2024 conference in Paris, Serio Mottola, the CEO of Music Protocol, advocated for integrating blockchain technology into the already established...

Bitcoin price tracks $68K as ‘chicken’ crypto market shrugs off US PPI

Bitcoin and altcoins are unmoved by a significant inflation slowdown, as shown in the latest U.S. macro data.

Bitget COO Apprentices Showcase Talent at the University of Nicosia Event

Victoria, Seychelle, June 13th, 2024, Chainwire Bitget, a leading cryptocurrency exchange and Web3 company, is excited to announce the participation of its COO Apprentices in a...

Crypto Just Got Hungrier: DevourGO Now Accepts Payments via Coinbase Commerce

Phoenix, United States, June 13th, 2024, Chainwire Devour, the leading web3-powered food ordering platform, announced today that it’s simplifying crypto payments for millions of users with...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo