De nieuwe hard fork van privacy cryptocurrency Monero (XMR) komt eraan

Privacycoin Monero (XMR) zal in juli weer een hard fork ondergaan om het netwerk veiliger te maken. Dit bevestigen ontwikkelaars in een Github bericht. Deze hard fork zou alweer de vijftiende versie van Monero worden.

Wat is een hard fork?

Een hard fork is een verandering aan een blockchain protocol. Er wordt een afsplitsing gemaakt van de blockchain, waardoor er nieuwe veranderingen doorgevoerd kunnen worden. Bij Monero hebben deze veranderingen te maken met veiligheid en het inzien van tariefwijzigingen.

De bekendste hard fork is misschien wel die van Bitcoin en Bitcoin Cash (BCH). BCH is een afsplitsing van het originele Bitcoin Netwerk, en was bedoeld om de blokgrootte van bitcoin te veranderen. Hierdoor kunnen er meer transacties worden opgeslagen in een blok van Bitcoin Cash, dan in die van Bitcoin zelf.

Privacy op de blockchain

Monero is een van de bekendste privacy protocollen, dus veiligheid en privacy staan hoog in het vaandel. XMR maskeert de wallets van gebruikers, waardoor transacties niet goed te traceren zijn. Bij andere coins, zoals Bitcoin, kan je alle wallet-adressen en transacties terug zien in de blockchain. Hierdoor zijn deze coins niet per sé privacy-vriendelijk.

Volgens CoinDesk zal de hardfork ongeveer plaatsvinden in juli, en een testnet deployment in mei. Maar wat kunnen we hier precies van verwachten?

V15

V15 is de 15e hard fork van Monero. Eén van de doelen is om de ringgrootte van het protocol te vergroten van 11 naar 16. Het is logisch als je nu denkt: wat is een ringgrootte? Dit verwijst naar het totale aantal ondertekenaars in een ringhandtekening.

Het verhogen van het aantal ringhandtekeningen is bedoeld om ervoor te zorgen dat een Monero transactie een grotere anonimiteit heeft. Hierdoor is het moeilijker om de verzender te achterhalen, wat het protocol veiliger maakt.

Een andere update zijn de ‘view tags’ (vergelijkbaar met de blauwe vinkjes in WhatsApp). Eén ontwikkelaar zei dat deze view tags de netwerkscantijden tot 40% kunnen verminderen voor zijn anonieme transacties.

Daarnaast gaat de maximale blokgrootte groeien en gaat Monero ‘bulletproof+’ introduceren. Dat laatste is een upgrade van de bulletproof-technologie. Om hier niet al te technisch te worden; deze functie zal resulteren in snellere encryptie en verificatie op de blockchain.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin, ether (ETH) en dogecoin (DOGE) pieken terwijl de dollar wegzakt: eindelijk tijd voor opluchtingsrally?

De Amerikaanse dollar lijkt eindelijk wat zwakte te tonen en daarmee de bitcoin bulls wat ruimte te geven om hun ding te doen. Als resultaat...

Bitcoin Pizza Day merch delivers lightning-fast style

Celebrate the 12th Bitcoin Pizza Day together with Cointelegraph.  Many crypto bull runs ago, Laszlo Hanyecz, programmer and early Bitcoin (BTC) miner, made history on May...

Terra collapsed because it used hubris for collateral — Knifefight

The rise and fall of the Terra blockchain and family of related tokens is both one of the most convoluted and one of the most...

European families see crypto as a tool to increase savings: Survey

While there are risks associated with crypto investing, some see it as a way to boost their family savings, a recent study commissioned by crypto...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo