De Europese Centrale Bank lanceert een digitaal europroject

15-07-2021

Na negen maanden van experimenteren lanceert de ECB een onderzoeksfase van twee jaar om zo de digitale uitgifte van euro’s te onderzoeken

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde gisteren aan dat het een project lanceert om de potentiële uitgifte plus distributie van een digitale euro en de impact ervan te onderzoeken.

De ECB president Christine Lagarde legt uit: “Het is nu negen maanden geleden dat we ons rapport over een digitale euro hebben gepubliceerd. In die tijd hebben we met bemoedigende resultaten verdere analyses uitgevoerd, input van burgers en professionals gevraagd èn enkele experimenten uitgevoerd. Dit alles heeft ons doen besluiten om een tandje bij te schakelen en het digitale europroject te starten. Ons werk is erop gericht om ervoor te zorgen dat de burgers en bedrijven in het digitale tijdperk een toegang blijven houden tot de veiligste vorm van geld: het centrale bank geld.

De ECB heeft de afgelopen negen maanden met academici en vertegenwoordigers van de particuliere sector samengewerkt om op belangrijke gebieden experimenten uit te voeren, namelijk de limieten voor de digitale euro’s in omloop, de bestrijding van het witwassen en privacy, het digitale euro grootboek en de inclusiviteit plus toegankelijkheid van gebruikers terwijl zij niet met het internet verbonden zijn.

Deze experimenten leverden geen noemenswaardige technische problemen op en gaven aan dat het mogelijk zou zijn om zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde elementen binnen dezelfde architectuur op te nemen.

De ECB ontdekte verder dat ze ofwel blockchain ofwel de TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) van het Eurosysteem kon gebruiken om met relatief weinig stroom meer dan 40.000 transacties per seconde te verwerken en zo dus een verwaarloosbare impact op het milieu te hebben.

Deze bevindingen zullen in de eerste fase van het digitale europroject gebruikt worden, wat een onderzoeksfase van twee jaar is. Er zullen hierbij belangrijke aspecten van het ontwerp en de distributie onderzocht worden, om er zo voor te zorgen dat een digitale euro kan helpen bij het voorkomen van illegale activiteiten en tegelijkertijd aan de behoeften van haar gebruikers voldoet.

Met behulp van prototyping en focusgroepen zal de ECB zich verder over de digitale gebruiksscenario’s van de euro buigen en de mogelijke impact ervan op het monetair beleid en de financiële stabiliteit. Deze onderzoeksfase zal daarnaast uit moet wijzen of de digitale euro ook wijzigingen in het EU wetgevingskader noodzakelijk maakt.

Het ECB bestuurslid Fabio Panetta voegde hieraan toe: “We zullen in gesprek gaan met het Europees Parlement en andere Europese besluitvormers en hen regelmatig over onze bevindingen informeren. Ook de burgers, handelaars en de betalingssector zullen hierbij betrokken worden.”

De aankondiging benadrukte echter dat het project geen garantie is dat er inderdaad een digitale euro uitgegeven zal worden, en als dit wel het geval zou zijn, deze het fysieke geld zal aanvullen in plaats van het te vervangen.

Het bericht De Europese Centrale Bank lanceert een digitaal europroject komt van Cryptostart.

All Dutch and English crypto news!

Celsius creditors vote in favor of reorganization plan

The creditors involved in the Celsius bankruptcy case have voted in favor of a plan that will see funds returned to them as well as...

Crypto exchange Binance reopens exchange services in Belgium

Crypto exchange Binance has reopened registrations and access to its products and services for its Belgian crypto users again -  three months after the exchange...

Vitalik Buterin’s Privacy Pool idea is interesting, but it’s just the start

By now, most of the cryptosphere has heard of Privacy Pools - a project launched this year by Ameen Soleimani, a well-known developer and founder....

Crypto bills could be delayed as many prepare for US gov’t shutdown

The United States government could be shut down in the next 7 days with House Speaker Kevin McCarthy facing political pressure from members of his...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo