Cryptobedrijven halen $2,6 miljard op in eerste kwartaal 2023

Het jaar 2023 is goed begonnen voor Bitcoin en de rest van de crypto-industrie met een stijging van ruim 60 procent. Inmiddels lijken de bulls het momentum wat te verliezen aan de bears, maar dat mag op andere vlakken de pret niet drukken. In totaal haalde de crypto-sector in het eerste kwartaal van 2023 voor 2,6 miljard dollar aan durfkapitaal op.

Dat zijn getallen die erop wijzen dat de sector nog altijd in leven is na het dramatisch verlopen jaar 2022.

2,6 miljard dollar

Dat bedrag van 2,6 miljard dollar werd volgens het Crypto Report van Pitchbook opgehaald over 353 verschillende investeringsrondes. Daarmee valt het eerste kwartaal van 2023 in het niet bij het jaar 2021 en de eerste kwartalen van 2022, maar de interesse blijft in ieder geval op een redelijk niveau hangen.

Als we bijvoorbeeld verder terug in de tijd gaan, dan zien we dat er van 2018 tot en met 2020 nooit een kwartaal bij zat waarin er meer dan 2 miljard dollar werd opgehaald. Wat dat betreft lijkt de industrie zeker gegroeid na de bullmarkt van 2020-2021.

Ten opzichte van het afgelopen kwartaal is de totale dealwaarde met 11 procent gedaald en is het aantal deals van 12,2 procent afgenomen. Verder was het eerste kwartaal van 2023 het slechtste kwartaal voor de industrie sinds 2020, ook al is er een bedrag van 2,6 miljard dollar geïnvesteerd.

Wat kunnen we verwachten?

Pitchbook is in het rapport niet helemaal duidelijk over de vooruitzichten die zij hebben voor het verdere verloop van 2023. Het is goed mogelijk dat de dalingen doorzetten, maar Pitchbook ziet ook wat positieve ontwikkelingen voor de industrie.

Volgens de data zijn het vooral de layer 2 oplossingen die momenteel aan populariteit winnen en hun momentum van 2022 kunnen doorzetten. Verder haalde Blockstream 125 miljoen dollar op om de uitbreiding van hun Bitcoin mining-operaties te financieren.

Opvallend genoeg maakte Blockstream hier op 24 januari 2023 melding van, op het moment dat de markten echt nog herstellende waren van de ellende van 2022. Wat dat betreft is het extra knap dat ze op dat moment 125 miljoen dollar aan kapitaal wisten te vinden.

Voor nu lijkt het presteren van de industrie in 2023 echter vooral af te hangen van de macro-economische omstandigheden. De inflatie moet omlaag, zodat de Federal Reserve de druk van de ketel kan halen door bijvoorbeeld de rentes weer wat omlaag te brengen.

All Dutch and English crypto news!

Atomic Wallet hack losses top $35M, on-chain sleuth reports

At least $35 million worth of crypto assets have been stolen from Atomic Wallet users since June 2, according to an analysis from on-chain sleuth...

Cryptocurrency markets’ low volatility: A curse or an opportunity?

Cryptocurrency markets are well-known for their volatility, where large price swings help investors create or lose fortunes. Yet there are often periods of relative stability...

5 free ChatGPT and generative AI courses

In the realm of technology, becoming proficient in using the most recent generation of generative artificial intelligence (AI) tools has quickly become essential. These tools, like ChatGPT...

Hack bij Atomic Wallet? Volledige crypto portfolio’s verdwenen

Een waarschuwing voor iedereen die gebruik maakt van crypto-wallet Atomic Wallet: er lijkt een hack te zijn. Gebruikers laten weten dat in sommige gevallen al...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo