Crypto vecht terug, Ethereum bedrijf klaagt SEC aan

Ethereum-bedrijf Consensys klaagt de Amerikaanse toezichthouder SEC aan om te voorkomen dat Ethereum als beleggingsproduct wordt gezien.

De SEC is de waakhond op de Amerikaanse financiële markten. Zij wil Ethereum mogelijk gaan reguleren alsof het een beleggingsproduct is, vergelijkbaar met een aandeel. Consensys, een bedrijf dat veelgebruikte software bouwt voor het Ethereum-netwerk, vindt dit onterecht.

Banner Ethereum 1

Waarom is de classificatie belangrijk?

De manier waarop de overheid Ethereum ziet, is belangrijk omdat de SEC strenge regels heeft voor beleggingsproducten. Bedrijven die tegoeden als beleggingen aanbieden, moeten zich dan aan deze regels houden. Als de SEC Ethereum als beleggingsproduct aanmerkt, zouden veel cryptobedrijven die diensten rondom Ethereum aanbieden, mogelijk regels overtreden hebben.

‘De SEC probeert deze heerschappij over de regelgeving te bereiken door middel van ad hoc handhavingsacties tegen Consensys en anderen – handhavingsacties die Consensys zouden straffen voor het accepteren en handelen in vertrouwen op jarenlange garantie van de overheid dat ETH geen beveiliging is,’ luidt de aanklacht.

Consensys vecht terug

Consensys is het niet eens met de SEC. Volgens hen past de definitie van beleggingsproduct niet bij Ethereum. Ze vinden dat de SEC te ver gaat en grijpt naar onnodige regels.

Bovendien wijst Consensys erop dat de SEC in 2018 al had aangegeven dat Ethereum geen beleggingsproduct is. Consensys vreest dat de koers van Ethereum daalt als de SEC doorzet met hun plannen.

“De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (de ‘SEC’ of de ‘Commissie’) probeert ETH als een effect te reguleren, ook al heeft ETH geen van de kenmerken van een effect – en ook al heeft de SEC de wereld eerder verteld dat ETH is geen beveiliging en valt niet onder de wettelijke jurisdictie van de SEC”, luidt de 34 pagina’s tellende klacht.

De rechter moet nu bepalen of Ethereum een beleggingsproduct is of niet. De uitspraak van de rechter kan gevolgen hebben voor de hele cryptomarkt.

All Dutch and English crypto news!

Ethereum ETF June launch ‘legit possibility’ as BlackRock files amended S-1

BlackRock updated its Form S-1 for its spot Ether ETF, which analysts say is a “good sign” that issuers and the SEC are working on...

Stablecoin market cap rises to 2-year highs as dominance slides to 6%: CCData

After eight consecutive months of ascent, the stablecoin market capitalization has risen to a 24-month high of $161 billion in May.

Argentina’s Milei meets top tech CEOs to boost business relations

Libertarian Argentina has “enormous possibilities” under his leadership, Milei tells Sam Altman.

US Treasury report outlines potential financial risks of NFTs

The government department outlined potential concerns with the NFT market, including terrorist financing, theft, and funding nuclear proliferation.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo