Crypto analyse: Solana kan Ethereum inhalen met stablecoins

De rivaliteit tussen Solana en Ethereum wordt door velen (oké, alleen door mij) vergeleken met die tussen Vitesse en NEC. Ze spelen hetzelfde spelletje, liggen dicht bij elkaar en op de ranglijsten staan ze normaal gesproken ook dicht bij elkaar. Behalve dit jaar dan, Vitesse zit even in een bearmarkt.

Het is uitzonderlijk dat Vitesse zo laag staat, net zoals het uitzonderlijk is dat het stablecoin-gebruik op Solana zo hard stijgt. Stablecoins zijn crypto’s die altijd evenveel waard proberen te zijn als fiatvaluta zoals 1 dollar.

Solana stijgt 2520%

Het transactievolume van stablecoins op de Solana-blockchain is in januari gestegen tot meer dan 300 miljard dollar. Dat is een stijging van maar liefst 2.520% ten opzichte van januari 2023, toen het volume nog maar 11,56 miljard USD bedroeg.

Solana is daarmee de tweede blockchain ter wereld met het hoogste stablecoin-overdrachtsvolume, na Ethereum. Ethereum verwerkte in januari 2024 317 miljard dollar aan stablecoin-transacties.

Solana kietelt Ethereum

Wat zien we gebeuren? Op dit moment heeft Solana een marktaandeel van 32% op de stablecoinmarkt. Ofwel, 32% van alle stablecoins gaan via de blockchain van Solana. Ethereum blijft wel koploper, iets meer dan 33% van alle stablecoins gaan via ETH.

In de grafiek hierboven worden de drie grootste stablecoin blockchains weergegeven. Grijs is Ethereum, groen is Solana en rood is Tron. We hebben een paar andere blockchains weggelaten, die hebben geen significant aandeel. Het aandeel van Tron wordt al maanden steeds kleiner, terwijl het groene vlak steeds groter wordt.

Een jaar geleden besloeg Solana nog maar een klein groen streepje, goed voor 1,2% marktaandeel. Wat een groei heeft SOL meegemaakt.

De stijging van het stablecoin-volume op Solana wordt onder meer veroorzaakt door de toenemende populariteit van de USDC-stablecoin op deze blockchain. USDC is een stablecoin die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en wordt uitgegeven door het bedrijf Circle.

Koers Solana en Ethereum

Heeft dit ook effect op de koers? We kunnen natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat het stablecoingebruik op Solana en Ethereum voor koersbewegingen hebben gezorgd.

Maar wat we wel constateren, is dat de lijn in de grafiek hieronder op hetzelfde moment stijgt als het marktaandeel voor stablecoins toeneemt op Solana.

Bron: tradingview

Hierboven wordt de waarde van Solana uitgedrukt in Ethereum. De lijn stijgt, dus je hebt steeds meer ETH nodig als je deze wil inwisselen voor Solana.

All Dutch and English crypto news!

Gemini to return at least $1.1B to Earn customers in settlement with NYDFS

Gemini said that 97% of the assets should be recoverable within two months and the remaining asset balance within the next 12 months. News Own this piece...

Nigerian central bank head criticizes Binance, execs reportedly arrested

Crypto exchanges have been suspected of destabilizing the Nigerian naira fiat, but the country’s top central banker said Binance moved billions from unidentified users in...

Bitcoiner wants to plant the orange flag on top of Everest

Dadvan Yousuf said he planned to “hoist the Bitcoin flag at the top of the world” to highlight the “global disparity in access to financial...

From zombie to unicorn: VCs discuss startup turnaround at Web Summit Qatar

The key to avoiding startup stagnation is agility, according to Golden Gate Ventures’ Michael Lints and Plus Venture Capital’s Zainab Al Sharif. News Own this piece of...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo