Craig “Faketoshi” Wright: een verhaal van fraude, bedrog en oplichterij

Al jarenlang houdt Craig “Faketoshi” Wright de gemoederen in Bitcoinland behoorlijk bezig. Sinds 2016 claimt Wright dat hij Satoshi Nakamoto is. Intussen zijn we een aantal rechtszaken verder en deze week staat de zaak tussen Kleiman en Wright op het programma. Ira Kleiman is in dit geval de aanklager die claimt dat Wright niet alleen heeft gewerkt aan bitcoin en dat zijn overleden broer David ook een belangrijke rol heeft gespeeld.

De kern van de zaak is dat Kleiman claimt dat zijn broer David en Wright samen een bedrijf hadden dat ze gebruikten om bitcoin te minen en waar ook de Bitcoin broncode is ondergebracht. Craig Wright ontkent de aantijgingen en geeft aan dat, ondanks dat hij en David Kleiman vrienden en vertrouwelingen waren, de twee nooit hebben samengewerkt en dat hij alleen Satoshi Nakamoto is.

Fraude, bedrog en oplichterij van Wright

Tijdens de opening van de zaak op maandag heeft Kyle Roche, de advocaat van de familie Kleiman, een tijdlijn geschetst van de conflicterende uitingen van Wright met betrekking tot zijn relatie met David Kleiman. In de getoonde e-mails herhaalt Wright meerdere keren dat David Kleiman zijn “partner” en zijn “zakenpartner” is. Dit doet Wright zelfs tot na de dood van Kleiman in april 2013.

Niet lang na de dood van Kleiman begint het verhaal van Wright echter te veranderen. Nog altijd noemt hij Kleiman zijn partner, maar begint steeds meer afstand tussen zichzelf en Kleiman te creëren. Daarnaast claimt Wright ineens dat Kleiman hun gedeelde intellectuele eigendomsrechten volledig aan hem heeft overgedragen.

Volgens Roche werd de relatie tussen Wright en de familie van Kleiman minder nadat ze er in 2015 lucht van kregen dat Wright de Australische belastingdienst had wijsgemaakt dat hij Kleiman 40 miljoen dollar (~34 miljoen euro) had overgemaakt om een deel van hun gedeelde bedrijf over te nemen. Na 2018 werd het zelfs zo bont dat Wright volledig begon te ontkennen dat hij en Kleiman ooit hadden samengewerkt. Het is kortom een zaak waarin een hoop ellende ter sprake komt.

De bitcoin van Satoshi staan op het spel

Het aparte aan deze zaak is dat de jury mogelijk uitspraak doet over het al dan niet “toewijzen” van een deel van de bitcoin van Satoshi aan de familie Kleiman. Het is alleen nog maar de vraag hoe vervolgens die bitcoin bij de familie Kleiman terechtkomen. Zonder de private keys van Satoshi is het immers onmogelijk om de bitcoin in beweging te brengen.

Hoewel beide partijen in de rechtszaak aangeven betrokken te zijn geweest bij de creatie van Bitcoin, ligt de waarheid daar waarschijnlijk ver vandaan. Ondanks de claims van Wright door de jaren heen heeft hij nooit hard kunnen maken dat hij Satoshi Nakamoto is. Nadat hij in mei 2016 aankondigde de bitcoin van Satoshi in beweging te brengen, liet hij later met een (inmiddels verwijderde) blogpost weten daar “niet de moed” voor te hebben.

Het verhaal van Craig Wright en zijn claims dat hij Satoshi Nakamoto is lijkt dan ook een enorme storm in een glas water te zijn. Waarschijnlijk duurt het niet lang meer voordat deze man helemaal van het toneel is verdwenen en wellicht dat we er ooit nog eens een documentaire of film over zien verschijnen.

The post Craig “Faketoshi” Wright: een verhaal van fraude, bedrog en oplichterij appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Donald Trump vows to end Joe Biden’s ‘war on crypto’

United States Presidential candidate Donald Trump reiterated his intention to take a more favorable stance towards cryptocurrency compared to the current Biden administration.

Bitcoin whale watching is ‘useless’ for information — Traders

Bitcoin whale watching is “good for social media” but not for valuable analysis, according to traders.

Binance co-founder beseeches Elon Musk to address cryptocurrency scams on X

According to Yi He, “a significant amount of money” was lost when X.com users were tricked by an impersonation scam.

Musk promises ban on Apple, Greenpeace calls for Bitcoin’s PoS, and other news: Hodler’s Digest, June 9-15

Elon Musk threatens to ban Apple devices if they integrate with ChatGPT, Greenpeace calls for a shift in Bitcoin’s consensus mechanism, and more.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo