China heeft Bitcoin onbedoeld sterker en decentraler gemaakt, nog 4% van hoogste waarde ooit

Hoewel de koers van bitcoin nog het een en ander te wensen overlaat, lijkt bitcoin op een ander vlak weer helemaal te herstellen. De beschikbare rekenkracht op het bitcoin netwerk is slechts 4% verwijderd van zijn hoogste waarde ooit.

Dat deelt Glassnode, een analyseplatform dat zich volledig richt op data afkomstig van blockchains.

Rekenkracht is veiligheid

De rekenkracht is een proxy van hoe veilig een netwerk is, want hoe meer rekenkracht er beschikbaar is, des te meer computers een eventueel kwaadwillende partij zou moeten hebben om te kunnen knoeien met de blockchain van bitcoin.

Waarom is dit interessant? De rekenkracht van bitcoin stijgt al jaren vrijwel onafgebroken. Tot afgelopen mei, toen zorgde het mining verbod van China er namelijk voor dat deze met 50% daalde. Hoe kan dit? Miners zetten hun rekenkracht in om nieuwe blokken aan de blockchain toe te mogen voegen, hier worden ze voor beloond met bitcoin. Het is diezelfde rekenkracht die het netwerk veilig houdt voor aanvallers.

Stijging van 93%

Toen China een verbod invoerde op mining, zakte de bitcoin koers ook ineen. Inmiddels is de markt stabieler geworden en heeft bitcoin zelfs weer nieuwe hoogtepunten aangetikt. Chinese miners hebben zich kunnen verplaatsen naar andere landen en er zijn ook nieuwe miners bijgekomen, waardoor de rekenkracht weer met 93% is gestegen.

Wat bedoelt Glassnode?

‘Bitcoin-hashrate is bijna volledig hersteld en zit slechts 4% onder de ATH (7-daags voortschrijdend gemiddelde). De rekenkracht daalde in mei met meer dan 50% na het Chinese verbod op Bitcoin-mining. Hashrate is sindsdien met 93% gestegen vanaf de dieptepunten en bereikte vandaag 172 Exahash/s.’

Dit vergt wel wat uitleg. Hashrate is hetzelfde als rekenkracht en deze wordt uitgedrukt in hashes. Op dit moment worden er 172 exahashes per seconde uitgevoerd. Exa staat voor triljoen en heeft 18 nullen.

Omdat deze getallen zo ontzettend hoog zijn, maar ook snel kunnen veranderen, wordt gekeken naar het voortschrijdend gemiddelde van 7 dagen. De oranje lijn in de grafiek in de tweet hierboven laat dan ook dit gemiddelde zien.

Heeft China stiekem het beste met bitcoin voor?

Deze cijfers bewijzen dat de controle van China over de markt nagenoeg 0 is. Een groot deel van de miningbedrijven zaten voorheen in China, wat de illusie gaf dat China ook veel controle had over bitcoin. Nu ze die markt eigenhandig de nek hebben omgedraaid, hebben ze ook alle theoretische macht uit handen gegeven.

Achteraf gezien is het verbod van China een zegen, want bitcoin was nog nooit zo decentraal. Ook scheelt het nog maar 4% om te kunnen zeggen dat bitcoin nog nooit zo veilig was.

The post China heeft Bitcoin onbedoeld sterker en decentraler gemaakt, nog 4% van hoogste waarde ooit appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

a16z snubs crypto, Mango Markets exploiter found guilty and Worldcoin launches blockchain network: Hodler’s Digest, April 14-20

Top Stories This Week Grayscale spot Bitcoin ETF ‘halves’ before BTC halving Major Bitcoin investor Grayscale Investments saw its spot BTC exchange-traded fund (ETF) holdings drop 50%...

4 crypto underdogs that could be ready to shine in the bull run

TLDR The Ethena (ENA) price is predicted to bounce back above $1.50. The Celestia (TIA) token is predicted to rise again and trade above $15. Experts predict that...

Analyse: Bitcoin koers beweegt nauwelijks na halving, blijft dit zo?

Bitcoin heeft vannacht de halving gehad. Dit betekent dat het aantal Bitcoin dat in omloop komt, vannacht gehalveerd werd. Dit heeft op de langere termijn...

Bitcoin transactiekosten bereiken voor het eerst de $100, verkoopgolf onderweg? 

Bitcoin (BTC) heeft een nieuwe mijlpaal bereikt, waarvan je je kunt afvragen of dit iets is wat we graag willen vieren. De gemiddelde transactiekosten zijn...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo