Burgeroorlog dreigt voor EOS, community splitst zich van oprichters en er staat 169 miljoen euro op het spel

Het botert al langer niet tussen Block.one en de community van EOS. Block.one zijn de oprichters van EOS, het deel van de community dat het vertrouwen in Block.one heeft uitgesproken, noemt zichzelf EOS Network Foundation (ENF). Bij de oprichting van EOS, heeft Block.one een grote hoeveelheid coins voor zichzelf gereserveerd, deze zijn bedoeld om EOS verder te ontwikkelen. ENF vindt dat die coins moeten worden opgegeven, omdat Block.one niet de beloofde ontwikkelingen waar heeft kunnen maken.

Bij het ontstaan ​​van het netwerk wees Block.one zichzelf 10% toe van het totale aanbod van 1 miljard EOS, dat is verworven over een periode van 10 jaar. Momenteel heeft B1 van een aandeel van 100 miljoen tokens toegang tot ongeveer 45 miljoen tokens. De huidige EOS koers is ongeveer 3,75 euro per token, dus dat komt neer op 169 miljoen euro waar ze nu bij kunnen.

Ingehaald door concurrenten

In 2017 werd EOS gestart met een initial coin offering, met andere woorden een ICO. Hiermee werd ruim 3,5 miljard euro opgehaald, EOS beloofde namelijk een beter en sneller alternatief voor Ethereum. Maar EOS is links en rechts ingehaald, door nieuwkomers zoals Solana, Polkadot en Avalanche, maar ook door de iets oudere projecten zoals Cardano. EOS vindt nauwelijks tractie bij ontwikkelaars en externe partijen. Toen Dan Larimer, de hoofdprogrammeur ook nog eens vertrok bij Block.one, leken de grote ambities iets uit vervlogen tijden.

Dit leidde tot dalende koersen, weinig activiteit op het netwerk en uiteindelijk tot een morrende EOS-community. Verschillende communityleden en nodes besloten om een groep te vormen. Onder leiding van Yves La Rose werd in augustus 2021 een door de gemeenschap gesteunde groep EOS Network Foundation (ENF) opgericht die direct een nieuwe roadmap voor het EOS-ecosysteem deelde. In een toespraak tot de EOS-gemeenschap beschuldigde La Rose Block.one van nalatigheid en fraude en zei dat de ENF van plan was om de blockchain te distantiëren van de gecentraliseerde controle van Block.one.

Strijd van 169 miljoen euro

Twee weken geleden zei Brock Pierce, een van de oprichters van Block.one, dat ze die 45 miljoen EOS-tokens overdragen aan Helios. Dit bedrijf is ook eigendom van Brock Pierce.

Niet geheel verrassend, maar ENF was het hier niet mee eens en stelt zelfs dat die tokens niet meer van Block.one horen te zijn. Laatstgenoemde heeft niet voldaan aan het sociale contract om het netwerk te ondersteunen en te laten groeien.

In een reactie op de lopende onderhandelingen met B1 zei La Rose dat de netwerkconsensus is dat de tokens die EOS bezit niet van hen zijn.

‘De kern van het meningsverschil en waarom onderhandelingen plaatsvinden, is dat B1 gelooft dat de tokens die ze hebben verkocht (nog steeds onvoorwaardelijk) van hen zijn, terwijl het netwerk via consensus zoals het bestaat het tegenovergestelde gelooft, die tokens zijn niet van B1.’

Nog geen compromis bereikt

In een verweer zei Brock Pierce weer dat de 45 miljoen tokens zullen worden gebruikt om het EOS-ecosysteem te laten groeien. Op Twitter zei Pierce dat Block.one veel “plannen in de pijplijn” heeft, waaronder een mogelijke lancering van een exchange-traded fund (ETF) gekoppeld aan EOS.

‘Ik denk niet dat EOS zal profiteren van autoritaire controle over rekeningsaldi die eigendomsrechten zullen ondermijnen, en ik denk dat het ecosysteem zich moet concentreren op samenwerking om te slagen.’

De gemeenschap lijkt niet overtuigd te zijn van de genoemde financiële motieven van Block.one. Het idee vindt niet veel weerklank, afgaande op de reacties. Wat wel veel weerklank vindt, is dat ENF, nodes en de community de blockchain van EOS forken om die vastgehouden coins van Block.one te verwijderen. Technische gezien is het anders onmogelijk om die coins af te pakken, tenzij ze toegang krijgen tot het beheer van de smart contract dat gebruikt is voor de genesistoken.

Dat klinkt allemaal als een script voor een b-film, waarschijnlijk is dat de twee partijen tot een compromis komen.

The post Burgeroorlog dreigt voor EOS, community splitst zich van oprichters en er staat 169 miljoen euro op het spel appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Celsius creditors vote in favor of reorganization plan

The creditors involved in the Celsius bankruptcy case have voted in favor of a plan that will see funds returned to them as well as...

Crypto exchange Binance reopens exchange services in Belgium

Crypto exchange Binance has reopened registrations and access to its products and services for its Belgian crypto users again -  three months after the exchange...

Vitalik Buterin’s Privacy Pool idea is interesting, but it’s just the start

By now, most of the cryptosphere has heard of Privacy Pools - a project launched this year by Ameen Soleimani, a well-known developer and founder....

Crypto bills could be delayed as many prepare for US gov’t shutdown

The United States government could be shut down in the next 7 days with House Speaker Kevin McCarthy facing political pressure from members of his...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo