Bitcoin zaait geen angst, maar creëert ook geen hebzucht

Voor het eerst sinds 12 mei bevindt de bekende cryptocurrency-markt Fear and Greed Index zich in de neutrale zone. Daarvoor was het in een langdurige staat van angst, of extreme angst.

Bron: https://alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/

Bitcoin Fear and Greed Index is neutraal

Het spreekt voor zich dat de cryptocurrency-markt (evenals andere markten) bijzonder emotioneel is. Als de prijzen stijgen, hebben investeerders de neiging om hebzuchtig te worden, en vice versa: wanneer de koersen dalen worden ze juist bang. Marktsentiment is uiteraard psychologisch, maar kan ontzettend belangrijk zijn om op te letten bij het nemen van een investeringsbeslissing.

Een hulpmiddel dat het huidige marktsentiment voor cryptocurrency meet, is de Fear and Greed Index. Het meet gegevens uit verschillende bronnen, waaronder volatiliteit, marktmomentum en volume, sociale media, enquêtes, dominantie en trends.

Bron: https://alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/

Op het moment van schrijven bevindt de index zich in een neutrale staat, wat sinds 12 mei dit jaar niet meer het geval is geweest. Sinds die datum heerste ofwel angst ofwel extreme angst, wat kan worden verklaard door de dalende prijzen, algehele stagnatie en besluiteloosheid.

Wat betekent dit voor de koers van Bitcoin?

Allereerst is het belangrijk op te merken dat de Fear and Greed Index het sentiment meet in de bredere cryptocurrency-markt en niet alleen bitcoin. Maar aangezien bitcoin nog steeds ontzettend dominant is op de cryptomarkt, en ook de neiging heeft om alle andere coins mee naar boven te tillen of juist de afgrond in te trekken, kunnen we stellen dat de index voor een groot deel wordt bepaald door bitcoin.

Op dit moment is het marktsentiment neutraal, wat een teken is van besluiteloosheid. Met andere woorden, de index laat zien dat beleggers nog steeds op zoek zijn naar een duidelijke richting.

Wat bepaalt angst en hebzucht?

Die richting kan door fundamenteel nieuws of door technische indicatoren een kant op worden geduwd. Fundamenteel nieuws kan zijn dat de Europese centrale bank bitcoin omarmt als de standaard waar de euro op gebouwd wordt (ha ha ha). Of dat een Amerikaanse politicus weer iets doms zegt over bitcoin.

Met technische indicatoren worden koersanalyses bedoeld. Op dit moment vormt zich een zogenaamde golden cross, wat volgens het boekje kan zorgen voor een stijging van 500%.

Bitcoin is uniek

Bitcoin heeft nog iets waar rekening mee gehouden moet worden. Je mag zelf bepalen of je dit fundamenteel, technisch, of toch iets anders vindt. De blockchain is volledig transparant, wat betekent dat je makkelijk naar data kan kijken om daar conclusies uit te trekken. Denk bijvoorbeeld aan het aantal nieuwe walletadressen per dag, aantal transacties of controleer wat whales doen. Deze vorm van transparantie vind je nergens. Niet bij goud, niet bij aandelen, niet op de huizenmarkt, eigenlijk nergens behalve bij crypto.

Wat betreft de index zelf, wanneer deze zich in een staat van extreme angst bevindt, duidt dit meestal op een goede koopkans, en wanneer deze zich in een staat van extreme hebzucht bevindt, is het meestal tijd om te verkopen. De meeste traders die gebruik maken van deze index, zien het als een contra-indicator.

The post Bitcoin zaait geen angst, maar creëert ook geen hebzucht appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

ApeCoin Soars 16%, Dogecoin Taps 3-Week High (Weekend Watch)

Bitcoin keeps trading without any substantial movements, similar to the previous weekend, and seems stuck around $16,500. Its dominance has taken another minor hit as some...

Pas op voor deze crypto scams tijdens het WK voetbal

Het wereldkampioenschap voetbal is weer volop aan de gang. Miljoenen, al dan niet miljarden mensen volgen het kampioenschap op de voet. Zo veel geld als...

PlayToEarn Blockchain Game Awards 2022 Announced With $10K in Prizes

Singapore, Singapore, 27th November, 2022, Chainwire PlayToEarn.net has announced the Blockchain Game Awards 2022 with $10,000 in prizes for content creators. The public is invited to...

Positive Signs Flash for Bitcoin But This Level is a Major Obstacle (BTC Price Analysis)

Bitcoin's price action has rebounded significantly while testing key support levels. The next few days could determine whether the market would start a mid-term recovery...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo