Bitcoin steeg naar 55.000 euro na bekendmaking Amerikaanse rentebesluit

Heel even leek de Bitcoin koers op te veren nadat bekend werd dat de Amerikaanse centrale bank de rente niet verhoogt, maar gelijk houdt. Vlak voor 21:00 uur kwam de waarde boven 55.000 euro uit, maar viel al snel terug.

waarde van bitcoin in grafiekBitcoin koers op bekendmaking rente

De heropleving kwam nadat de Federal Reserve had besloten de rente tussen 525 en 550 basispunten te handhaven.

Inflatie moet naar 2 procent

De Amerikaanse centrale bank (FED) heeft dus besloten de rente voorlopig niet te verhogen, dat is de glas-halfvol-benadering. Maar de rente wordt dus ook niet verlaagd, ondanks dat de economie goed draait met veel nieuwe banen en een lage werkloosheid.

De reden? De inflatie is te hoog.

Voorzitter Jerome Powell van de Fed legde uit dat de inflatie nog steeds boven de gewenste 2% ligt. Hoewel de inflatie wat is gedaald ten opzichte van vorig jaar, vindt de Fed dat het te vroeg is om de rente te verlagen.

De Fed koopt al minder staatsobligaties op, maar stopt hier nog niet mee. Wel gaat dit langzamer. Dit zou moeten helpen om de inflatie omlaag te krijgen.

Rente gaat niet verder omhoog

Hoewel de rente voorlopig hoog blijft, sluit Powell verdere verhogingen uit. De huidige rente is volgens hem genoeg om de inflatie terug te brengen naar 2%.

‘Vandaag heeft het FOMC besloten onze beleidsrente ongewijzigd te laten en door te gaan met het afbouwen van onze effectenbezit, zij het in een langzamer tempo,’aldus Powell. ‘De inflatie heeft de afgelopen maanden een gebrek aan verdere vooruitgang in de richting van onze doelstelling van 2 procent laten zien.’

Economie groeit

Powell maakte zich ook geen zorgen over stagflatie. Stagflatie is een periode met hoge inflatie én een krimpende economie. Powell gelooft niet dat dit gaat gebeuren. De economie draait immers goed en de inflatie zal volgens hem op termijn dalen.

Banner Default 2 (Een tientje of een ton?)

‘De economische activiteit is in een stevig tempo blijven groeien’, zei hij. ‘De banengroei is sterk gebleven en het werkloosheidspercentage is laag gebleven. De inflatie is het afgelopen jaar afgenomen, maar blijft hoog.’

Kortom, de Fed houdt de rente hoog om de inflatie te bestrijden. De toekomst zal uitwijzen of dit genoeg is en of de rente eventueel toch omlaag kan als de inflatie daalt.

All Dutch and English crypto news!

SEC contacted exchanges to update spot Ether ETF applications: Report

Officials reportedly contacted the Nasdaq, the Chicago Board Options Exchange and the New York Stock Exchange to make updates and changes to existing spot Ether...

Over 90K traders liquidated amid massive crypto price surge

Over $9o,000 traders were liquidated in 24 hours as Ethereum, Bitcoin prices surged to $3,800 and $71k respectively. Total liquidations reached $383 million, with $297 million...

Crypto insiders anxious and divided as spot Ether ETF decision date looms

Currently, betting markets indicate a 61% chance of U.S. spot Ether ETF approval, up from less than 11% just a few days ago.

4 reasons why Bitcoin was a buy below $70K

Technical chart patterns suggest that Bitcoin could see more upside momentum in the following weeks, mirroring previous bull cycles.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo