Bitcoin overleeft aanval China met gemak, en niemand heeft het in de gaten

Gisteren is de moeilijkheidsgraad van bitcoin met 13,24 procent gestegen. Bitcoin lijkt hiermee de aanval van China met gemak overleefd te hebben. Eind juni verbood China in veel provincies het minen van cryptocurrency en het was wachten op de grootste aanpassing van de moeilijkheidsgraad ooit (naar boven of naar beneden).

Terechte zorgen

Die aanpassing werd op 3 juli doorgevoerd en de moeilijkheidsgraad daalde met ongeveer 28 procent. Er was toen ook ontzettend veel onzekerheid op de markt, en dat zag je ook terug in een dalende bitcoin koers. Konden Chinese miners het land wel verlaten? Zou de overheid proberen om hardware aan de grens in beslag te nemen en misschien wel een 51 procent aanval uit te voeren op Bitcoin?

Moeilijkheidsgraad herstelt

Nu, twee maanden later, kun je stellen dat al deze zorgen voor niets zijn geweest. Tuurlijk, het waren valide zorgen, maar geen van deze FUD-argumenten zijn werkelijkheid geworden.  Dit zijn de recente aanpassingen van de moeilijkheidsgraad sinds de enorme klap:

Bron: Btc.com

De moeilijkheidsgraad van het netwerk is nog steeds 30 procent lager dan het hoogste punt ooit medio mei, maar tegelijkertijd is het ook 29 procent hoger dan halverwege juli. Toen werd een niveau bereikt dat sinds januari 2020 niet meer werd gezien toen miners in China hun machines massaal uitzette. Vanaf dat moment kon de grote migratie beginnen.

Bron: BTC.com

Effect China op Bitcoin is klein

Vergis je niet, China is een grootmacht op onze wereld, en huisvestte een meerderheid van de rekenkracht van het bitcoinnetwerk. Zij maakten het illegaal om bitcoin te minen, waardoor miners hun machines moesten uitzetten, de beschikbare rekenkracht daalde met 50%, de moeilijkheidsgraad werd aangepast, miners moesten verhuizen of hun apparatuur verkopen. Ondanks alles was het effect gering.

De rekenkracht en de moeilijkheidsgraad zitten weer in een stijgende trend. Het enige echte effect op het netwerk was dat er gedurende een korte periode blokken werden geproduceerd boven de doelstelling van gemiddeld 10 minuten. Dit was een enorme stresstest van het netwerk en Bitcoin slaagde met vlag en wimpel.

Veerkracht nog niet in prijs verwerkt

Nadat China besloot om mining te verbieden, kreeg de bitcoin koers een enorme klap te verwerken. Het lijkt of de markt en de koers de veerkracht van het netwerk (nog) niet op waarde weet te schatten.

The China mining ban was an incredible stress test of the Bitcoin network. It passed with flying colors. This hasn’t been accurately priced in yet.

— Marty Bent (@MartyBent) August 25, 2021

De veerkracht van het netwerk is niet het enige dat uit deze stresstest naar voren kwam. Volgens Marty Bent laat het ook zien hoe ondernemend en meedogenloos kapitalistisch de miningindustrie is. Toen de Chinese overheid begon met het verbod, reageerden Chinese miners meteen. Ze koppelden hun machines los, om te verzenden, te verkopen of om te verhuizen en ergens anders verder te gaan. Velen gingen naar buurland Kazachstan of naar de Verenigde Staten.

Vrijwel niemand beseft hoe belangrijk en hoe groots het is dat het netwerk van Bitcoin zo weet te herstellen. Bitcoin heeft laten zien dat de boekhouding en de beveiliging van de toekomstige globale reservevaluta ontzettend sterk is. Als zelfs een grootmacht als China nauwelijks een deuk in een pakje boter kan slaan, dan kan Bitcoin alles overleven.

The post Bitcoin overleeft aanval China met gemak, en niemand heeft het in de gaten appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin’s inflation-hedge theory tested as rising interest rates bring turbulence to markets

The U.S. economy has been facing turbulent times lately, with the U.S. personal consumption expenditure (PCE) inflation index rising by a significant 3.5% over the...

Pond0x DEX claims $100M in trading volume as critics allege it’s a scam

The Pond0X decentralized exchange (DEX) has reached more than $100 million in total trading volume, according to a September 28 social media post from its...

Chainlink quietly changes multisig rules, Mixin offers $20M bounty: Finance Redefined

Welcome to Finance Redefined, your weekly dose of essential decentralized finance (DeFi) insights - a newsletter crafted to bring you the most significant developments from...

Georgia preparing limited live CBDC pilot, considering Ripple among tech providers

The National Bank of Georgia (NBG) has announced that it will advance its research on a digital lari central bank digital currency (CBDC) in a...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo