Bitcoin middenin grote groene revolutie om mining te verduurzamen

Het energieverbruik van Bitcoin is een onderwerp dat vooral veel buitenstaanders tot zorgen baart over de digitale munt. De energiediscussie rondom Bitcoin is echter enorm complex en kent vele facetten die niet los van elkaar gezien kunnen en mogen worden. Het populaire Tesla heeft deze discussie in mei naar een nieuw niveau getild door bekend te maken geen bitcoin meer te accepteren als betaalmiddel totdat het netwerk voor meer dan 50 procent draait op duurzame energie.

Bron: Bitcoin energiemix

Vanuit de Bitcoin Mining industrie is daar vrijwel meteen een reactie op gekomen met het oprichten van de Bitcoin Mining Council (BMC) die vooral Noord-Amerikaanse leden kent en als doel heeft om transparantie te creëren over de energiemix van Bitcoin. Interessant is dat uit het eerste onderzoek van de BMC blijkt dat het netwerk voor 56 procent draait op duurzame energie en er sindsdien veel grote miners met groene projecten naar buiten komen. Is de Bitcoin mining industrie bezig aan een groene revolutie?

Duurzame energie de sleutel voor Bitcoin

Klimaatverandering is een probleem dat steeds meer aandacht krijgt en ook investeerders hechten steeds meer belang aan bedrijven die hun geld inzetten voor het vergroenen van de planeet. In die zin is het er Bitcoin miners veel aan gelegen om hun operaties zo groen mogelijk in te richten om de kapitaalkraan open te kunnen draaien indien dat nodig is om de bedrijfsvoering uit te breiden of overeind te houden.

Veel grote beursgenoteerde miners zijn op dit moment al zeer succesvol wat betreft het beperken of zelfs neutraliseren van hun uitstoot. Het Noord-Amerikaanse Bitfarms heeft bijvoorbeeld 1,5 procent van de hashing power in het netwerk in handen en draait voor 99 procent op schone energie. Hetzelfde geldt voor Bit Digital dat 2 procent van het netwerk in handen heeft en grotendeels op schone energie draait.

Veel grote miners werken met onafhankelijke Environmental, Social and Governance (ESG) consultants om hun operatie zoveel mogelijk in lijn te brengen met wat nodig is voor de planeet. Bit Digital werkt bijvoorbeeld met ESG-consultant APEX, waarmee ze hun klimaatafdruk meten en targets ontwikkelen om zoveel mogelijk over te stappen op schone energie.

Duurzame energie goedkoper dan andere vormen van energie

Het interessante aan de overgang naar duurzame energie voor de Bitcoing mining industrie is dat het in veel gevallen zelfs de goedkoopste optie is. Miners hoeven dus niet alleen voor het verhaal over te stappen op duurzame energie, maar het is ook daadwerkelijk de meest efficiënte manier om de operatie te runnen. Dat heeft er vooral mee te maken dat het lastig is om energie op te slaan en duurzame energie voor de productie afhankelijk is van de grillige natuur.

Windenergie is bijvoorbeeld afhankelijk van de wind. Stel dat het in een gebied plotseling wekenlang heel hard waait, dan kan het zijn dat veel van die energie niet verkocht kan worden aan het omringende netwerk, simpelweg omdat er niet zoveel vraag is. Met de wetenschap dat het lastig is om energie op te slaan en te vervoeren betekent dit dat veel energie uiteindelijk verloren gaat.

Bitcoin mining is een manier om een bodemprijs te realiseren voor die energie. Zo weet een producent dat er bij overproductie altijd een koper is in de vorm van Bitcoin miners, wat de winstgevendheid van duurzame energieproducenten ten goede komt. Waarmee ze een betere concurrentiepositie kunnen opbouwen tegen producenten van meer vervuilende vormen van energie. Een win-win situatie voor het klimaat!

The post Bitcoin middenin grote groene revolutie om mining te verduurzamen appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin conference organizer to raise $15M for Trump campaign: Report

The reported fundraiser will come after the Republican National Convention, in which delegates are expected to nominate Donald Trump as the party’s presidential candidate.

Price analysis 7/15: SPX, DXY, BTC, ETH, BNB, SOL, XRP, TON, DOGE, ADA

Bitcoin and altcoin traders set their sight on new all-time highs now that BTC price is back above $63,000.

BlackRock’s Larry Fink says he was wrong, calls Bitcoin digital gold

BlackRock, the world's biggest hedge fund, currently has $10.6 trillion in assets under management and the largest Bitcoin investment fund.

BTC price demands $63K flip as BlackRock CEO calls Bitcoin ‘legitimate’

BTC price gains from the weekend hold firm as Larry Fink confirms that he is no longer a Bitcoin "skeptic."

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo