Bitcoin middenin grote groene revolutie om mining te verduurzamen

Het energieverbruik van Bitcoin is een onderwerp dat vooral veel buitenstaanders tot zorgen baart over de digitale munt. De energiediscussie rondom Bitcoin is echter enorm complex en kent vele facetten die niet los van elkaar gezien kunnen en mogen worden. Het populaire Tesla heeft deze discussie in mei naar een nieuw niveau getild door bekend te maken geen bitcoin meer te accepteren als betaalmiddel totdat het netwerk voor meer dan 50 procent draait op duurzame energie.

Bron: Bitcoin energiemix

Vanuit de Bitcoin Mining industrie is daar vrijwel meteen een reactie op gekomen met het oprichten van de Bitcoin Mining Council (BMC) die vooral Noord-Amerikaanse leden kent en als doel heeft om transparantie te creëren over de energiemix van Bitcoin. Interessant is dat uit het eerste onderzoek van de BMC blijkt dat het netwerk voor 56 procent draait op duurzame energie en er sindsdien veel grote miners met groene projecten naar buiten komen. Is de Bitcoin mining industrie bezig aan een groene revolutie?

Duurzame energie de sleutel voor Bitcoin

Klimaatverandering is een probleem dat steeds meer aandacht krijgt en ook investeerders hechten steeds meer belang aan bedrijven die hun geld inzetten voor het vergroenen van de planeet. In die zin is het er Bitcoin miners veel aan gelegen om hun operaties zo groen mogelijk in te richten om de kapitaalkraan open te kunnen draaien indien dat nodig is om de bedrijfsvoering uit te breiden of overeind te houden.

Veel grote beursgenoteerde miners zijn op dit moment al zeer succesvol wat betreft het beperken of zelfs neutraliseren van hun uitstoot. Het Noord-Amerikaanse Bitfarms heeft bijvoorbeeld 1,5 procent van de hashing power in het netwerk in handen en draait voor 99 procent op schone energie. Hetzelfde geldt voor Bit Digital dat 2 procent van het netwerk in handen heeft en grotendeels op schone energie draait.

Veel grote miners werken met onafhankelijke Environmental, Social and Governance (ESG) consultants om hun operatie zoveel mogelijk in lijn te brengen met wat nodig is voor de planeet. Bit Digital werkt bijvoorbeeld met ESG-consultant APEX, waarmee ze hun klimaatafdruk meten en targets ontwikkelen om zoveel mogelijk over te stappen op schone energie.

Duurzame energie goedkoper dan andere vormen van energie

Het interessante aan de overgang naar duurzame energie voor de Bitcoing mining industrie is dat het in veel gevallen zelfs de goedkoopste optie is. Miners hoeven dus niet alleen voor het verhaal over te stappen op duurzame energie, maar het is ook daadwerkelijk de meest efficiënte manier om de operatie te runnen. Dat heeft er vooral mee te maken dat het lastig is om energie op te slaan en duurzame energie voor de productie afhankelijk is van de grillige natuur.

Windenergie is bijvoorbeeld afhankelijk van de wind. Stel dat het in een gebied plotseling wekenlang heel hard waait, dan kan het zijn dat veel van die energie niet verkocht kan worden aan het omringende netwerk, simpelweg omdat er niet zoveel vraag is. Met de wetenschap dat het lastig is om energie op te slaan en te vervoeren betekent dit dat veel energie uiteindelijk verloren gaat.

Bitcoin mining is een manier om een bodemprijs te realiseren voor die energie. Zo weet een producent dat er bij overproductie altijd een koper is in de vorm van Bitcoin miners, wat de winstgevendheid van duurzame energieproducenten ten goede komt. Waarmee ze een betere concurrentiepositie kunnen opbouwen tegen producenten van meer vervuilende vormen van energie. Een win-win situatie voor het klimaat!

The post Bitcoin middenin grote groene revolutie om mining te verduurzamen appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Crypto Biz: Kraken offers stock trading as exchanges adapt to changing regulations

Cryptocurrency exchanges are adopting alternative strategies to conduct business in the face of tighter crypto regulatory environments worldwide. Signs are everywhere. Kraken is reportedly moving to offer...

Industry leaders and policymakers weigh in on a potential US gov’t shutdown

The United States House of Representatives has rejected a bill passed on by the Senate aimed at funding the government, and Speaker Kevin McCarthy's proposals...

Bitcoin’s inflation-hedge theory tested as rising interest rates bring turbulence to markets

The U.S. economy has been facing turbulent times lately, with the U.S. personal consumption expenditure (PCE) inflation index rising by a significant 3.5% over the...

Pond0x DEX claims $100M in trading volume as critics allege it’s a scam

The Pond0X decentralized exchange (DEX) has reached more than $100 million in total trading volume, according to a September 28 social media post from its...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo