Bitcoin, Ethereum en cryptomarkt dalen hard na hogere inflatie

Gisteren werden de Amerikaanse inflatiecijfers van augustus bekend gemaakt en deze vielen hoger uit dan verwacht. De markt trok dit slecht en de aandelen- en cryptokoersen zakten als een pudding in elkaar.

De verwachting was dat de inflatie van augustus 2022 vergeleken met een jaar eerder 8,1% zou zijn, maar het ministerie van arbeid deelde 8,3%. Niet alleen viel dit nieuws slecht, dit kan ook een voorbode zijn voor een hogere rente.

Heeft cryptomarkt hogere rente al meegerekend?

Op donderdag 22 september komt de Amerikaanse centrale bank bijeen om te bespreken hoe de inflatie te beteugelen. Het is honderd procent zeker dat de rente verhoogd wordt, de vraag is alleen met hoeveel basispunten de rente stijgt. Het kan zijn dat de cryptomarkt de renteverhoging met de koersdaling van vandaag al ingeprijsd heeft, maar het kan ook voor nog meer bloed zorgen.

Als de rente namelijk hoger uitvalt dan verwacht (zoals de inflatie nu), reken er dan maar op dat de markten zullen reageren. En nee, dat zal geen stijging zijn.

Centrale bank is aan zet

“De verkrappingscycli van de Fed hebben tot zoveel recessies geleid omdat ze altijd in de achteruitkijkspiegel kijken”, zei Danielle DiMartino Booth, CEO en hoofdstrateeg bij Quill Intelligence LLC, dinsdag tijdens een paneldiscussie op de Digital Asset Summit in New York.

“Daarom is de moderne Fed de financiële voorwaarden gaan beschouwen als een brug van de reële economie naar de markten en aandelenkoersen.”

Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank zegt: “Inschattingen van neutraal op langere termijn zijn geen reden om te pauzeren of te stoppen met het verhogen van de rente. Onze beslissing tijdens die bijeenkomst in september zal afhangen van de totaliteit van de binnenkomende gegevens en de veranderende vooruitzichten.”

Futuresmarkten voorspellen nu een kans van 82% op een renteverhoging van 75 basispunten, aldus data van CME Group.

Bitcoin, crypto en aandelen dalen

“Het CPI-rapport was ondubbelzinnig negatief voor de aandelenmarkten. De hogere dan verwachte inflatiecijfers betekent dat we aanhoudende druk zullen krijgen van het Fed-beleid via renteverhogingen’, meende Matt Peron van Janus Henderson-investeerders. “We zijn nog niet uit de bearmarkt en zouden een defensieve houding handhaven met aandelen- en sectorallocaties”, voegde hij eraan toe.

De bitcoin koers is 20.335,09 euro. De afgelopen 24 uur is de bitcoin prijs met -7,21% gedaald, dit is een daling van €1.465,22 euro. Ethereum is met 5% gedaald en wordt nu verhandeld voor 1582,71 euro.

Bitcoin koers

De aandelenmarkt verging het niet veel beter na de publicatie van de inflatiecijfers. De grote techaandelen zoals Microsoft (MSFT), Google (GOOG) en Apple (AAPL) zagen allemaal prijsdalingen van meer dan 4%.

NASDAQ en Bitcoin zijn nauw verbonden in 2022

De NASDAQ is de belangrijkste aandelenindex voor de technologische sector. Dit jaar blijkt dat de bitcoin koers en de NASDAQ dezelfde bewegingen maken. Het grote verschil is de heftigheid van deze bewegingen: bitcoin daalt harder als de NASDAQ daalt, maar stijgt ook weer sneller.

De grafiek hieronder laat in het blauw bitcoin zien en in het rood de NASDAQ. De percentages zijn het verschil ten opzichte van begin 2022. Beide koersen laten constant dezelfde bewegingen zien.

Bron: Tradingview

Het nieuws van de afgelopen 24 uur laat zien dat bitcoin en de cryptomarkt niet los gezien kunnen worden van de macro-economie. Ga dus niet alleen af op de grafieken in de BLOX-app, maar houd ook het financiële nieuws in de gaten.

All Dutch and English crypto news!

Price analysis 9/30: SPX, DXY, BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, SOL, DOGE, DOT

The United States equities markets have been under a firm bear grip for a large part of the year. The S&P 500 and the Nasdaq...

CFTC charges Digitex founder over illegal crypto derivatives platform

The Commodity Futures Trading Commission (CFTC), has brought charges against Adam Todd, the founder of crypto derivatives platform Digitex, according to court documents filed in...

MicroStrategy takes its BTC maximalism to the next level with new engineer hire

MicroStrategy, the business intelligence and tech company that holds the world's largest Bitcoin reserve, is hiring a Bitcoin Lightning software engineer to create a Lightning...

Crypto Biz: The Voyager Digital auction is over. What now?

Voyager Digital filed for Chapter 11 bankruptcy in July after its exposure to the toxic Three Arrows Capital led to its ultimate downfall. This week,...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo