Bitcoin ETF gelanceerd in Europa door fondsmanager uit Frankrijk

Het Franse Melanion Capital is de eerste partij in Europa die een Europees-gereguleerde bitcoin ETF lanceert. Het in Parijs gevestigde investeringsfonds heeft van de Franse wetgever toestemming gekregen om een ETF te lanceren die voldoet aan de Europese UCITS-standaard.

UCITS staat voor Undertakings fort he Collective Investment in Transferable Securities en verwijst naar een juridisch raamwerk dat is gebouwd voor het op Europees niveau verhandelen van fondsen. Fondsen die voldoen aan de UCITS-standaard worden gezien als de meest veilige van het continent en zijn daarom zeer in trek bij investeerders. Wat het extra interessant maakt dat Melanion met een bitcoin ETF komt die aan de UCITS-standaard voldoet.

Fonds moet een mandje van 30 aandelen volgen

Het is de bedoeling dat het nieuwe fonds van Melanion een mandje van tot wel 30 aandelen gaat volgen in verschillende sectoren die in relatie staan tot bitcoin. Hierbij moet je denken aan cryptocurrency miners, maar ook aan zogenaamde blockchain-bedrijven. Welke volgens Melanion tot wel 90 procent correlatie vertonen met bitcoin en dus in grote mate de koers van de meest dominante cryptocurrency volgen.

“Ik heb onder de UCITS-paraplu nog geen fondsen gezien die zich volledig focussen op digitale assets,” aldus advocaat Winston Penhall van Keystone Law in Londen tegenover de Financial Times. Hoe wetgevers tegen bitcoin en andere cryptocurrency’s aankijken is volgens Penhall in veel gevallen nog niet duidelijk, voegde hij aan zijn uitspraken toe.

UCITS fondsen die worden verkocht in Europa zijn over het algemeen ook populair in Azië en Latijns-Amerika. Wereldwijd worden ze gezien als de gouden standaard wat regulering voor fondsen betreft. Het gros van de Europese fondsen hangt aan de UCITS-standaard, welke een hoge mate van bescherming biedt aan investeerders. De standaarden zijn echter 30 jaar geleden in het leven geroepen en bij het opstellen daarvan zijn bitcoin en andere cryptocurrency’s uiteraard niet in de overweging meegenomen.

Regels nog niet daar om bitcoin in fonds op te nemen

De meeste nationale wetgevers interpreteren de regels van UCITS dan ook zo dat digitale assets als bitcoin niet direct in een fonds opgenomen kunnen worden. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om een UCITS fonds te lanceren dat voornamelijk in bitcoin investeert. “De meeste poorten van de traditionele financiële wereld gaan dicht bij de grenzen van bitcoin. De ETF was een enorme uitdaging vanwege de gevoeligheden en politiek die om bitcoin en het investeren in bitcoin hangt,” aldus Jad Comair, de CEO van Melanion.

Melanion gaat met de bitcoin ETF dan ook vooral investeren in miners als Argo Blockchain en Riot Blockchain. Daarnaast kan investeringsmaatschappij Galaxy Digital van Mike Novogratz investeringen verwachten en staat ook broker Voyager Digital op het lijstje. Aandelen worden overwogen op basis van de sensitiviteit die ze ten opzichte van bitcoin vertonen. Hoe hoger de correlatie, hoe groter de kans dat ze worden opgenomen.

Er zijn al verschillende financiële producten die de koers van bitcoin volgen, zoals de Wisdom Bitcoin ETP die je in Europa kunt kopen. Hoewel dit een gereguleerd financieel product is voldoet het niet aan de UCITS-standaard en kan het dat gewilde label niet op zich plakken. Veel kapitaal kan daardoor waarschijnlijk niet in dergelijke beleggingsproducten investeren omdat ze voldoende bescherming bieden voor investeerders.

The post Bitcoin ETF gelanceerd in Europa door fondsmanager uit Frankrijk appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Coinbase narrows subpoena, wants Gensler’s emails during time as SEC Chair

Coinbase initially demanded a subpoena into Gary Gensler’s private communications before his time as SEC Chair but has changed tactics in its latest letter to...

Plaintiffs amend complaint in Tether lawsuit for alleged USDT scheme

The class-action lawsuit alleges Tether and Bitfinix conspired to manipulate crypto market prices.

Bitcoin’s top 100 ‘dustiest’ wallets contain over $88M in BTC

More than $88 million is held in the top 100 Bitcoin wallets, which are classified as containing a “minuscule amount” of BTC.

SEC directs final S-1 submissions for Ether ETFs with target launch on July 23

SEC mandates final S-1 filings for Ether ETFs by July 16, launch set for July 23. Invesco, Galaxy set fees at 0.25%; VanEck, Franklin Templeton at...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo