Bitcoin analyse: veel shortposities zijn brandstof voor stijging

Bitcoin mag dan wel stijgen, toch speculeren veel investeerders nog steeds op een daling. Maar soms helpt het om dan juist tegen de richting in te zwemmen, is dit een kans?

Zwem tegen de richting in

Dat vergt misschien wat uitleg. De indicator onder de koersgrafiek is de funding rate van bitcoin futures op het platform BitMEX. Met behulp van bitcoin futures speculeer je op een koersstijging (longpositie) of een koersdaling (shortpositie).

Het gaat dan om doorlopende futures-contracten, dus zonder eindtermijn. Om je positie open te houden, krijg of betaal je rente.

Zijn er relatief meer longposities? Dan betalen de longposities rente aan de shortposities. Er is dan sprake van een positieve funding rate. En wanneer er meer shortposities zijn, betalen shortposities rente aan longposities. Er is dan juist sprake van negatieve rente.

Ik hoor je denken: leuk, maar wat kan ik ermee? Vaak is deze rente een mooie contra-indicator. Je kan hem gebruiken om tegen de richting in te zwemmen.

Er is nu sprake van een negatieve funding rate, er zijn dus relatief meer investeerders die speculeren op een daling. Maar vaak doet bitcoin dan juist precies het tegenovergestelde: de koers stijgt. Op de grafiek geven we deze momenten aan met de groene lijnen.

Brandstof voor bitcoin

We gaan nog iets verder de rabbit-hole in! Stijgt bitcoin verder, dan kunnen deze shortposities zorgen voor een short squeeze. Dat is een domino-effect van sluitende shortposities waardoor de koers nog verder kan groeien.

Hoe werkt dat? Ga je short, dan verwacht je een daling. Maar stijgt de koers juist, dan bereikt je shortpositie op een gegeven moment jouw stop-loss niveau. Dat is het punt waarop je jouw shortpositie niet meer kan betalen.

Dat zorgt voor een trigger, waarbij het handelssysteem de onderliggende bitcoin voor je terugkoopt.

En wordt er meer gekocht, dan drijft dat de koers omhoog. Een stijgende koers zorgt ervoor dat nog meer shortposities hun stop-loss bereiken, waardoor er nog meer bitcoin wordt gekocht. Dat drijft de koers nóg verder omhoog. Enzovoorts.

Het kan snel gaan

Kunnen we binnenkort een short squeeze verwachten? Dan kan het wel eens snel gaan. Op 1 oktober werd er binnen een uur voor honderden miljoenen euro’s aan shortposities automatisch gesloten. Binnen een kwartier steeg de koers met 2.500 euro. 

The post Bitcoin analyse: veel shortposities zijn brandstof voor stijging appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Plaintiffs amend complaint in Tether lawsuit for alleged USDT scheme

The class-action lawsuit alleges Tether and Bitfinix conspired to manipulate crypto market prices.

Bitcoin’s top 100 ‘dustiest’ wallets contain over $88M in BTC

More than $88 million is held in the top 100 Bitcoin wallets, which are classified as containing a “minuscule amount” of BTC.

SEC directs final S-1 submissions for Ether ETFs with target launch on July 23

SEC mandates final S-1 filings for Ether ETFs by July 16, launch set for July 23. Invesco, Galaxy set fees at 0.25%; VanEck, Franklin Templeton at...

Ether could outperform Bitcoin after spot ETF launch: Kaiko

According to Bloomberg analyst Eric Balchunas, the highly-anticipated Ethereum ETFs could launch in the United States by July 23.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo