Bitcoin analyse: veel shortposities zijn brandstof voor stijging

Bitcoin mag dan wel stijgen, toch speculeren veel investeerders nog steeds op een daling. Maar soms helpt het om dan juist tegen de richting in te zwemmen, is dit een kans?

Zwem tegen de richting in

Dat vergt misschien wat uitleg. De indicator onder de koersgrafiek is de funding rate van bitcoin futures op het platform BitMEX. Met behulp van bitcoin futures speculeer je op een koersstijging (longpositie) of een koersdaling (shortpositie).

Het gaat dan om doorlopende futures-contracten, dus zonder eindtermijn. Om je positie open te houden, krijg of betaal je rente.

Zijn er relatief meer longposities? Dan betalen de longposities rente aan de shortposities. Er is dan sprake van een positieve funding rate. En wanneer er meer shortposities zijn, betalen shortposities rente aan longposities. Er is dan juist sprake van negatieve rente.

Ik hoor je denken: leuk, maar wat kan ik ermee? Vaak is deze rente een mooie contra-indicator. Je kan hem gebruiken om tegen de richting in te zwemmen.

Er is nu sprake van een negatieve funding rate, er zijn dus relatief meer investeerders die speculeren op een daling. Maar vaak doet bitcoin dan juist precies het tegenovergestelde: de koers stijgt. Op de grafiek geven we deze momenten aan met de groene lijnen.

Brandstof voor bitcoin

We gaan nog iets verder de rabbit-hole in! Stijgt bitcoin verder, dan kunnen deze shortposities zorgen voor een short squeeze. Dat is een domino-effect van sluitende shortposities waardoor de koers nog verder kan groeien.

Hoe werkt dat? Ga je short, dan verwacht je een daling. Maar stijgt de koers juist, dan bereikt je shortpositie op een gegeven moment jouw stop-loss niveau. Dat is het punt waarop je jouw shortpositie niet meer kan betalen.

Dat zorgt voor een trigger, waarbij het handelssysteem de onderliggende bitcoin voor je terugkoopt.

En wordt er meer gekocht, dan drijft dat de koers omhoog. Een stijgende koers zorgt ervoor dat nog meer shortposities hun stop-loss bereiken, waardoor er nog meer bitcoin wordt gekocht. Dat drijft de koers nóg verder omhoog. Enzovoorts.

Het kan snel gaan

Kunnen we binnenkort een short squeeze verwachten? Dan kan het wel eens snel gaan. Op 1 oktober werd er binnen een uur voor honderden miljoenen euro’s aan shortposities automatisch gesloten. Binnen een kwartier steeg de koers met 2.500 euro. 

The post Bitcoin analyse: veel shortposities zijn brandstof voor stijging appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Why is Ether (ETH) price up today?

Ethereum's native token, Ether (ETH), is up today as traders assess a slew of positive updates from cryptocurrency and macro markets. Ethereum future ETF euphoria behind...

3AC’s Su Zhu arrested in Singapore

Co-founder of Three Arrows Capital (3AC) Su Zhu was arrested in Singapore when attempting to leave the country, Cointelegraph has learned from Teneo, the joint...

3AC’s Su Zhu arrested in Singapore

Co-founder of Three Arrows Capital (3AC) Su Zhu was arrested in Singapore when attempting to leave the country, Cointelegraph has learned from Teneo, the joint...

Memeinator Announced: Taking on the Meme Coin Market With a $1 Billion Vision

London, United Kingdom, September 29th, 2023, Chainwire Having already raised $500K in less than 48 hours, Memeinator has already stormed through to stage 3 of its...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo