Bitcoin analyse: start vandaag nieuwe dotcom crisis, maar dan in crypto?

Gisteren verloor Bitcoin aanzienlijk in waarde, waardoor de dagelijkse koers met meer dan 6% daalde. Hierdoor ziet de grafiek er nu heel anders uit. De vergelijking tussen de cryptomarkt en de dotcom-bubbel is weer actueel, iets waar ik in november voor het laatst over schreef.

Destijds voorspelde ik dat als de vergelijking nog steeds van toepassing was, er een grote stijging in het verschiet lag, gevolgd door een verdere daling. Dit is precies wat er de afgelopen maanden is gebeurd.

Wat is de dotcom bubbel?

Laten we bij het begin beginnen. Vanaf 1997 tot het voorjaar van 2000 was er sprake van een florerende periode voor internetbedrijven. Tijdens deze periode schoten de aandelen van internetbedrijven razendsnel omhoog.

Op het hoogtepunt in 2000 bereikte de marktwaarde van de NASDAQ (een aandelenindex van Amerikaanse technologiebedrijven) een bedrag van 3 biljoen dollar. Echter, niet lang daarna daalden de aandelenkoersen abrupt en barstte de zeepbel.

Waarom vergelijken met de cryptomarkt?

Nu we de betekenis van de dotcom-bubbel begrijpen, is het tijd om naar de grafiek te kijken. Hieruit is duidelijk te zien dat de totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt de koersbewegingen van de Nasdaq vanaf de top volgt. De eerste overeenkomst die we zien, is de top.

Zowel de cryptomarkt als de Nasdaq bereikten een top op een marktkapitalisatie van 3 biljoen dollar. Dit betekent dat de totale marktwaarde op dat moment 3 biljoen dollar bedroeg.

Chart, line chart Description automatically generatedNDQ 1D en CRYPTOCAP 1D

De tweede overeenkomst betreft de stijgingen tijdens de neerwaartse beweging na de top. De eerste belangrijke stijging was 40% van de waarde, en dit was precies hetzelfde bij de cryptomarkt. De tweede stijging was 53%, en dit is ook op dezelfde manier gebeurd bij de marktkapitalisatie van crypto.

In november, toen de koers net een nieuw dieptepunt had bereikt, voorspelde ik dat er een significante stijging zou plaatsvinden, gevolgd door een daling. Dit is gebeurd. Hoewel de stijging dit keer 51% was, terwijl deze bij de Nasdaq destijds 59% was, is het duidelijk dat de koers van de cryptomarkt bijna exact dezelfde beweging maakt als de dotcom-bubbel.

Er is een derde overeenkomst

Er zijn veel overeenkomsten tussen de prijsactie van de cryptomarkt en de Nasdaq tijdens de dotcom-bubbel. We hebben al twee duidelijke overeenkomsten gezien, maar er is meer. Er is ook een derde overeenkomst, waarbij de 50 Week SMA-indicator een rol speelt. Deze indicator telt de afgelopen 50 wekelijkse koersen bij elkaar op en berekent het gemiddelde. Hierdoor ontstaat een lijn.

CRYPTOCAP 1W

In de bovenstaande grafiek is te zien dat de koers van de cryptomarkt in de afgelopen weken is afgewezen door deze indicator. Opvallend genoeg vertoonde de Nasdaq eind 2001 precies dezelfde afwijzing. Een derde aanknopingspunt dat de vergelijking nog steeds intact is. 

Hoe nu verder?

Als we de vergelijking met de dotcom-bubbel volledig uitspelen, is het nu tijd voor Bitcoin om een nieuw dieptepunt te bereiken, wat waarschijnlijk de uiteindelijke bodem zal zijn. Naar verwachting zal de marktkapitalisatie rond de 500 miljard dollar liggen.

Het is lastig om precies te voorspellen wat de koers van Bitcoin zal zijn, maar gebaseerd op deze marktkapitalisatie is een prijs van 13.000 dollar per Bitcoin realistisch. Het kan iets hoger of lager zijn, maar dat is niet van belang. Het feit dat de bodem nog niet is bereikt volgens deze vergelijking is al slecht nieuws op zich. Ik zal je in de komende maanden op de hoogte houden van deze vergelijking.

All Dutch and English crypto news!

Community-driven crypto projects still thriving despite headwinds

The highly anticipated launch and airdrop of Arbitrum's native governance token ARB took place on March 23, creating a buzz around the layer-2 protocol as...

Cathie Wood grills Hindenburg for ‘wildly misleading’ investors and buys Block shares

Wood says Hindenburg's recent short report on Block was 'wildly misleading'. She bought more than 600,000 shares of the crypto company late last week. Block shares are...

Bitcoin is 1 week away from ‘confirming’ new bull market — analyst

Bitcoin (BTC) has a matter of days to go before beginning a new macro uptrend, the latest analysis says. In his latest Twitter activity, popular trader...

How does the economy work?

The economy is a complex system of production, distribution, and consumption of goods and services. Understanding how the economy works can be challenging, but it...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo