Bitcoin analyse: het bearish hoofd- en schouderspatroon

De grootste cryptomunt laat een zorgwekkende ontwikkeling zien nu de ondersteuning van de 28.600 dollar verloren is gegaan. Zoals ik in mijn vorige analyse aangaf, is dit een bevestiging van het bearish hoofd-en-schouderpatroon, wat kan leiden tot aanzienlijke koersdalingen.

Het belangrijke patroon

Ik heb eerder aangegeven dat er in de afgelopen weken een bearish patroon is ontstaan op de Bitcoin-grafiek. Het patroon staat bekend als het hoofd-en-schouderpatroon en bestaat uit drie onderdelen: een linkerschouder, een hoofd en een rechterschouder.

De beide schouders worden gevormd op een ondersteuningslijn die ook wel een neklijn genoemd wordt. Als de koers onder deze neklijn zakt, wordt het patroon bevestigd en duidt dit vaak op een lokale top in de markt.

Bij het schrijven van de analyse afgelopen vrijdag, stond de koers boven de 29.000 dollar, zoals aangegeven met de blauwe pijl. Ik benadrukte het belang van het vasthouden van het niveau van 28.600 dollar als ondersteuning om verdere neerwaartse bewegingen te voorkomen. Helaas is dit niet gelukt en staat de koers nu 5% lager.

Dit betekent echter niet dat het 28.600 dollarlevel minder relevant is geworden. Mocht Bitcoin nu stijgen vanaf de zwarte ondersteuningslijn op de grafiek hierboven en de 28.600 dollar als ondersteuning claimen, dan wordt het bearish patroon geïnvalideerd en verwacht ik dat we opnieuw de 31.000 dollar weerstand kunnen testen. Of dit scenario zich daadwerkelijk voordoet, is natuurlijk deels afhankelijk van verschillende externe factoren. Toch zijn er historische gegevens die reden geven tot optimisme.

9 juni 2019

9 juni was een onweersdag in Nederland, en ook de cryptomarkt ervaarde geen zonneschijn. De koers daalde met 3% en belandde op een belangrijke ondersteuningslijn. Het valt te verwachten dat veel mensen voorspelden dat de koers verder zou dalen, aangezien er duidelijk een hoofd-en-schouders patroon gevormd was …

Het tegendeel bleek waar te zijn. De zwarte lijn bleef intact en de koers schoot als een raket de lucht in. En dan hebben we het niet over een 5% of 20% stijging. Nee, we hebben het hier over een opwaarste beweging van wel 85% in slechts 16 dagen.

De overeenkomsten tussen toen en nu

In deze analyse heb ik tot nu toe nog geen duidelijke vergelijking gemaakt tussen de prijsactie van 2019 en de huidige situatie, maar het is duidelijk dat er wel degelijk overeenkomsten zijn. Het hoofd-en-schouderspatroon is de eerste en meest duidelijke overeenkomst.

Ook lijkt het erop dat de koers ongeveer één maand voorloopt op de gebeurtenissen. Zo raakte de koers op 9 juni 2019 de zwarte neklijn en op dit moment, op 9 mei 2023, zien we de test van de neklijn.

Als de koers van Bitcoin hier omhoog schiet, kunnen we dezelfde prijsactie verwachten als in 2019, met nieuwe hoogtepunten. Wanneer de datum ook nog eens precies synchroon blijft lopen, dan zou de koers al aan het einde van deze week flink gestegen moeten zijn en zou het de top kunnen bereiken aan het einde van deze maand. Dit is het meest bullish scenario, maar wel een scenario dat vanuit historisch perspectief mogelijk is.

Een bearish scenario verdient echter nog steeds zeker onze aandacht. We moeten namelijk niet vergeten dat we te maken hebben met een bearish patroon. Als de Bitcoin koers onder de zwarte trendlijn terecht komt, kan de koers helemaal terug bewegen richting de 25.000 dollar.

All Dutch and English crypto news!

Warren’s alleged work with short-seller shows anti-crypto army heating up

What do progressive Democrats, Republican national security hawks and Wall Street traders have in common? They are all apparently enlisting in United States Senator Elizabeth...

Musk’s alleged price manipulation, the Satoshi AI chatbot and more: Hodler’s Digest, May 28 – June 3

Top Stories This Week Dogecoin investors accuse Elon Musk of insider trading in amended class-action lawsuit A group of Dogecoin investors has requested leave to amend a...

Atomic Wallet exploited, users report loss of entire portfolios

Atomic Wallet has been apparently exploited, with users on Twitter reporting complete losses of their crypto portfolios. Atomic is a noncustodial-decentralized wallet, meaning users are...

Rapid growth in DeFi-focused Ethereum liquid staking derivatives platforms raises eyebrows

Ether's (ETH) DeFi activity has declined in the bear market and the sector faces further competition from Ethereum's annual staking reward of 4%, according to...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo