Er is een duidelijke reden waarom Bitcoin een bodem heeft gevormd rond de 15.600 dollar. Ik vond persoonlijk dit prijsniveau nogal opmerkelijk voor bodemvorming, omdat er in de geschiedenis weinig prijsactie was rond dit niveau. Normaal gesproken vormt de koers een bodem op een stevige ondersteuning. Niet lang geleden kwam ik erachter dat de bodemvorming rond de 15.600 dollar wel degelijk een reden heeft. Dit heeft alles te maken met de M2-grafiek van de Amerikaanse dollar.
De money supply van de Amerikaanse dollar
Super vaag natuurlijk, dus ik zal het uitleggen. Elke economie met zijn eigen munteenheid heeft een ‘geldhoeveelheid’ of ‘money supply’. Dit verwijst eenvoudigweg naar de totale hoeveelheid geld die op een bepaald moment in omloop is binnen een economie. In de eurozone bedraagt dit bijvoorbeeld bijna 11 biljoen euro, terwijl het in de Verenigde Staten gaat om 20.818.000.000.000 dollar, oftewel 20,8 biljoen dollar.
Zoals je kunt zien op de grafiek van de Amerikaanse geldhoeveelheid hierboven, is er een duidelijke opwaartse trend waarneembaar. In de afgelopen decennia is er steeds meer geld bijgedrukt, ook wel geldschepping genoemd. En zoals je wellicht weet: hoe meer geld er in omloop is, des te hoger de prijzen stijgen en des te minder waarde jouw biljet van 100 dollar of euro heeft.
Waarom is dit relevant voor Bitcoin?
Om de relevantie naar de cryptomarkt te trekken, kunnen we de Bitcoin-grafiek nemen en deze delen door de geldhoeveelheid van de Amerikaanse dollar, oftewel BTCUSD/USM2. Op die manier krijgen we een grafiek waarin de Bitcoin koers wordt weergegeven met inachtneming van de geldhoeveelheid.
Nu wordt het pas echt interessant. Wat we nu duidelijk kunnen zien op deze grafiek is dat de bodemvorming van Bitcoin juist een aanzienlijke hoeveelheid prijsactie vertoont. Kijk maar naar de groene lijn hierboven. Rond dit niveau ondervond de koers eerder veel weerstand, en houdt nu de doorbroken weerstand vast als ondersteuning. Dit maakt het een zeer logische plek voor bodemvorming.
Het is overduidelijk te zien dat de koers op een heel ander prijsniveau staat dan op de normale BTC/USDT-grafiek hieronder. De groene lijn is daar niet eens bereikt, en het lijkt erop dat de koers in de ‘middle of nowhere’ een bodem heeft gevormd.
Hoe kunnen de grafieken zo verschillend zijn?
Een vraag die vaak wordt gesteld in zowel de cryptomarkt als de aandelenmarkten, is of de koers stijgt omdat de asset werkelijk meer intrinsieke waarde heeft gekregen, of dat het simpelweg komt door de toename van geld in het systeem. Als er meer geld beschikbaar is, betekent dat namelijk ook dat er meer uitgegeven kan worden, wat op zijn beurt leidt tot hogere koersen.
We kunnen duidelijk zien dat de koers steeds hogere toppen en hogere bodems bereikt op de grafiek van de BTCUSD grafiek gedeelt door de geldhoeveelheid. Als we dus puur naar de feiten kijken, kunnen we concluderen dat hoewel de geldhoeveelheid stijgt, er nog steeds meer nieuw geld de markt instroomt en dat Bitcoin daardoor in werkelijke waarde toeneemt.
Toch ziet de grafiek er wel een heel stuk anders uit dan de normale BTC/USD-grafiek. Zoals we eerder hebben gezien in de analyse, is de bodem op een stuk hoger punt gevormd op de dollargrafiek, dan op de BTC/M2 grafiek. Ook zien we hierboven bijvoorbeeld dat de afstand tussen de top in 2018 en de top in 2021 super klein is. Terwijl het verschil op de dollargrafiek meer dan 45.000 dollar is. We kunnen dus stellen dat het geldscheppingsproces wel degelijk een invloed heeft gehad op de Bitcoin koers.
Hoewel de koers op dit moment hoger staat in dollars dan enkele jaren geleden, is dit niet op dezelfde manier waarneembaar op de BTC/M2-grafiek. De vraag is dus of de intrinsieke waarde dusdanig is gestegen om de nieuwe piek van 69.000 dollar ten opzichte van 20.000 dollar in 2018 te realiseren, of dat er simpelweg meer geld is geprint en daardoor meer geld in het systeem is gekomen.