Bitcoin als betaalmiddel? IMF spreekt zorgen uit

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tweette dat ze zich zorgen maken dat landen bitcoin en andere cryptocurrency’s accepteren als legaal betaalmiddel. In de tweet staat onder andere:

‘Crypto-assets zoals bitcoin brengen aanzienlijke risico’s met zich mee. Ze gelijkstellen aan een nationale munteenheid is een af ​​te raden shortcut.’

Privately issued cryptoassets like Bitcoin come with substantial risks. Making them equivalent to a national currency is an inadvisable shortcut. Read more in our #IMFBlog by the IMF’s Tobias Adrian and @RhodaWeeksBrown: https://t.co/r1NwBuyAq8 pic.twitter.com/Sk9tOjvhD6

— IMF (@IMFNews) August 29, 2021

Meer landen erkennen potentie Bitcoin

Het IMF lijkt zich zorgen te maken over het groeiend aantal landen die bitcoin als nationale valuta erkennen, denk bijvoorbeeld aan EL Salvador. Onlangs heeft Honduras deze week zijn eerste crypto-geldautomaat geïnstalleerd, terwijl Cuba het volgende land is dat cryptocurrency’s zoals Bitcoin erkent en reguleert.

Laatstgenoemde land gaat natuurlijk gebukt onder monetaire onderdrukking van de VS. Amerika heeft een embargo uitgesproken over Cuba, wat in de praktijk neerkomt op een verbod op internationale handel en internationale geldovermakingen. Met bitcoin en andere cryptocurrency, zou Cuba dit embargo kunnen omzeilen.

Risico’s wegen niet op tegen voordelen

Het IMF schrijft verder:

‘Sommige landen kunnen worden verleid door een shortcut crypto-activa als nationale valuta gebruiken. Velen zijn inderdaad veilig, gemakkelijk toegankelijk en goedkoop om transacties uit te voeren. Wij zijn echter van mening dat in de meeste gevallen de risico’s en kosten niet opwegen tegen de mogelijke voordelen.’

Kosten zijn belangrijker dan financiële inclusie

Het IMF schreef ook over de potentie van cryptocurrency: ‘Ze hebben de potentie om financiële inclusie te vergroten, het concurrentievermogen van betalingsproviders te verbeteren en grensoverschrijdende transacties mogelijk te maken.’ Maar al deze voordelen hebben natuurlijk een asterisk. Het IMF benadrukt dat het gebruiken van crypto’s niet zo eenvoudig is als het lijkt.

Ze schrijven bijvoorbeeld dat er enorme kosten mee gemoeid zijn en dat er moeilijke beslissingen moeten worden genomen, zoals ‘het definiëren van de rol van zowel de publieke sector als de particuliere sector bij het leveren en reguleren van digitale activa.’

Bitcoin koers gaat op en neer

Afhankelijk van hoe je crypto gebruikt, is de beweeglijkheid van de koersen in deze fase van adoptie een zegen of een vloek. Bitcoin gaat op en neer, en dat is als investeerder en trader wel zo handig. Maar als betaalmiddel wordt dat al een stuk lastiger, maar niet als alles in BTC wordt gerekend. Zo ver is de wereld nog lang niet.

Nog een paar pareltjes uit de blog van het IMF. De adoptie van cryptocurrency’s vormen grote bedreigingen voor de macrofinanciële stabiliteit en integriteit, consumentenbescherming en milieubescherming.

‘Crypto’s zoals bitcoin die worden gemined, hebben een enorme hoeveelheid elektriciteit nodig om de computernetwerken die transacties verifiëren van stroom te voorzien. De ecologische implicaties van het adopteren van deze cryptoassets als nationale valuta kunnen nijpend zijn.’

Als de coronakaart niet getrokken kan worden, dan wordt er bingo gespeeld met getalletjes van de klimaatkaart.

Veel problemen, maar cryptocurrency is geen oplossing

Concluderend, het IMF lijkt het eens te zijn met de probleemstelling en erkent dat het huidige monetaire systeem niet perfect is. Ze zijn het ook eens met de abstracte oplossingen, maar niet met de gekozen weg. Ze zijn van mening dat regeringen nieuwe digitale vormen van geld moeten gebruiken om betere diensten aan te bieden met behoud van stabiliteit, efficiëntie, gelijkheid en ecologische duurzaamheid.

The post Bitcoin als betaalmiddel? IMF spreekt zorgen uit appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin’s top 100 ‘dustiest’ wallets contain over $88M in BTC

More than $88 million is held in the top 100 Bitcoin wallets, which are classified as containing a “minuscule amount” of BTC.

SEC directs final S-1 submissions for Ether ETFs with target launch on July 23

SEC mandates final S-1 filings for Ether ETFs by July 16, launch set for July 23. Invesco, Galaxy set fees at 0.25%; VanEck, Franklin Templeton at...

Ether could outperform Bitcoin after spot ETF launch: Kaiko

According to Bloomberg analyst Eric Balchunas, the highly-anticipated Ethereum ETFs could launch in the United States by July 23.

US military partner Constellation opens Hypergraph network to app developers

The “Layer 0” network was created in collaboration with the United States Department of Defense and is now open for commercial Web3 applications.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo