Binance zorgt voor oneerlijk speelveld in Nederland, De Nederlandsche Bank waarschuwt voor witwassen en financiering terrorisme

Middels een statement heeft De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren een waarschuwing uitgestuurd aan Binance dat het momenteel illegaal opereert binnen ons land. Het enorme beursplatform heeft zich niet bij DNB geregistreerd en mag om die reden niet opereren als cryptobedrijf in Nederland.

Het uitblijven van een registratie brengt volgens DNB namelijk een vergroot risico op witwasserij en financiering van terrorisme met zich mee. Dit soort argumentatie is natuurlijk vergezocht, maar feit blijft dat Nederland het volgende land is dat het juridische vuren opent richting Binance. Dat ook in het Verenigd Koninkrijk en enkele andere landen in de problemen is geraakt. In welke vorm DNB stappen gaat ondernemen tegen Binance is volgens een woordvoerder van de bank nog niet duidelijk.

Nederlanders die gebruikmaken van Binance niet in overtreding

Mensen die hun fondsen bij Binance op de beurs hebben staan hoeven zich overigens niet direct zorgen te maken. Zij zelf zijn met het gebruiken van Binance niet in overtreding. Het enige gevaar voor gebruiker is mogelijk dat het op korte termijn niet meer mogelijk is om Binance te gebruiken vanuit Nederland, wat betekent dat ze hun fondsen moeten verplaatsen. Dat alles hangt af van wat er zich de komende tijd gaat afspelen tussen Binance en DNB.

Binance zelf doet er in ieder geval alles aan om onder de verplichtingen van financiële toezichthouders uit te komen. Het bedrijf van de cryptobeurs is namelijk gevestigd op de Kaaimaneilanden, verder heeft het een kantoor in Singapore, maar is er geen officieel hoofdkantoor aangewezen Changpeng Zhao, de flamboyante CEO van Binance, roept altijd dat Binance een decentraal bedrijf is dat overal en nergens gevestigd is.

In een reactie op de aantijgingen van DNB geeft Binance aan op de korte termijn wel goedkeuring van onze centrale bank te ontvangen om binnen Nederland te blijven opereren. Vanwege de omvang van de operatie is het zeer waarschijnlijk dat Binance beschikt over een juridisch leger dat in staat is om deze strijd in hun voordeel te beslechten.

“We’re going through a pivot from a technology innovator into a financial services company so we need to be fully compliant, and I believe right now regulators around the world view crypto as a financial instrument.”

@cz_binance on @BloombergTV https://t.co/vtGlUAi147

— Binance (@binance) August 18, 2021

Grootste cryptobeurs ter wereld

Als we de handelsvolumes van Binance mogen geloven, dan is het bedrijf verreweg de grootste cryptobeurs ter wereld. Met een volume van ruim 20 miljard euro in de afgelopen 24 uur is er geen partij op de markt die aan Binance kan tippen. De nummer twee op de lijst volgt met een handelsvolume van ongeveer 5 miljard euro. Een groot verschil, wat maar aangeeft hoe machtig Binance binnen de cryptowereld is.

Bron: Coinmarketcap

Maar ook de grootste bedrijven ter wereld staan gelukkig niet boven de wet en moeten zich net als de rest netjes aan de regels houden. BTC Direct en BLOX hebben veel moeten investeren om een registratie bij DNB te bemachtigen. Als buitenlandse partijen dit niet zouden hoeven, zou er een oneerlijk speelveld ontstaan en de Nederlandse crypto-industrie altijd een achterstand hebben.

Het is nu aan Binance om DNB tevreden te stellen en te laten zien dat ze in staat zijn om te voldoen aan de eisen die hangen aan de registratieplicht van de centrale bank. Verder is het interessant om in de gaten te houden welke consequenties DNB hangt aan het opereren zonder de verplichte registratie. Binance lijkt zich er in ieder geval niet al te druk om te maken, anders hadden ze waarschijnlijk al lang voor de benodigde registratie gezorgd. Wordt vervolgd.

The post Binance zorgt voor oneerlijk speelveld in Nederland, De Nederlandsche Bank waarschuwt voor witwassen en financiering terrorisme appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin bank proposal gains momentum in El Salvador

The Bank for Private Investment will “diversify the financing options” available to investors in both Dollars and Bitcoin.

Home miners may benefit from NiceHash, Marathon Digital collaboration

The new NiceHash firmware will combine the advantages of two products.

Mining execs establish organization to influence US crypto voters

A board member of the Bitcoin Voter Project described the group as nonpartisan and planned to take a different approach than initiatives like Stand With...

Crypto Biz: Riot Platforms and Bitfarms dispute escalates

This week’s Crypto Biz explores the corporate battle between Riot Platforms and Bitfarms, Tether’s $1 billion budget for startups, Ripple Labs’ new custodian deal, and...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo