Australisch pensioenfonds met €60 miljard aan vermogen heeft cryptomarkt in het vizier

Eén van de grootste pensioenfondsen van Australië heeft de cryptomarkt in het vizier en is van plan om enkele eerste kleine investeringen te maken. Hetgeen maar weer eens laat zien dat de traditionele financiële wereld bitcoin en andere cryptocurrency’s langzaam maar zeker serieus beginnen te nemen. Het gaat in dit geval om de Queensland Investment Corporation (QIC) die voor bijna 60 miljard euro aan vermogen in beheer hebben.

Een aantal private investeringspartijen en zogenaamde family offices in Australië hebben de stap richting crypto al gezet en nu is de pensioensector aan de beurt. Het positieve aan deze ontwikkeling is dat een economie op deze manier dusdanig afhankelijk wordt van de toekomst van de cryptosector dat de kans op een toekomstig overheidsverbod kleiner wordt. Een ontwikkeling die we op meerdere manieren toejuichen dus.

Eerder een straaltje dan een overstroming

We moeten nu niet denken dat er meteen een vloedgolf aan pensioengeld richting bitcoin zal stromen, daar is het volgens Stuart Simmons van QIC nog te vroeg voor. In beginsel gaat het voor zijn firma in ieder geval voor enkele probeersels die in te toekomst kunnen uitmonden in meer. “Het is nog onzeker hoe overheden en toezichthouders op de ontwikkelingen binnen de industrie gaan reageren,” aldus Simmons.

Voor de over het algemeen conservatieve pensioenbeheerders is een stap richting deze markt dan ook een complete verandering van de strategie. Al kan het argument van een kleine allocatie juist goed passen bij de conservatieve houding. Stop je bijvoorbeeld 1 of 2 procent van je assets in bitcoin, dan beperk je het potentiële verlies en doe je toch een beetje mee. Daarmee sluit je in feite bijna een soort verzekering af op het potentiële succes van bitcoin.

Veel traditionele financiële partijen lijken in eerste instantie voor die strategie te kiezen. Zeker omdat het voor veel fondsbeheerders lastig te verantwoorden is om grote risico’s te nemen met assets die zich nog niet bewezen hebben. Voor ons kan een investering in bitcoin wellicht gesneden koek zijn, maar voor de traditionele financiële sector ligt dat nog heel anders.

Steeds meer pensioenfondsen wagen de stap richting crypto

Er zijn nog maar weinig pensioenfondsen die de stap richting crypto gemaakt hebben, maar in het Amerikaanse Virginia zijn er al twee die het gedaan hebben en ook Canada kent één grote partij die in de industrie geïnvesteerd heeft. Het Canadese CDPQ, de nummer twee van die markt, heeft recent meegedaan aan een investeringsronde van meer dan 350 miljoen euro in het crypto-leenplatform Celsius.

In Europa lijkt dat nog wat lastiger voor grote fondsbeheerders, gezien de juridische onzekerheid die er momenteel heerst omtrent de sector en de eventuele reputatieschade die een verlieslatende investering kan opleveren. Die voorzichtigheid past bij de nuchtere cultuur van Europa en is in die zin te begrijpen, maar het kan ook betekenen dat je bij dit soort innovatie achteraan de rij moet aansluiten als het eenmaal een gevestigde industrie is.

Volgens Simmons wacht het grote geld per definitie op meer duidelijkheid omtrent de juridische kant van het verhaal om ook niet het slachtoffer te worden van eventuele marktmanipulatie. Een significant deel van de markt staat nog altijd maar onder beperkt toezicht en dat biedt ruimte voor praktijken waar veel grote fondsen niet op zitten te wachten.

The post Australisch pensioenfonds met €60 miljard aan vermogen heeft cryptomarkt in het vizier appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Plaintiffs amend complaint in Tether lawsuit for alleged USDT scheme

The class-action lawsuit alleges Tether and Bitfinix conspired to manipulate crypto market prices.

Bitcoin’s top 100 ‘dustiest’ wallets contain over $88M in BTC

More than $88 million is held in the top 100 Bitcoin wallets, which are classified as containing a “minuscule amount” of BTC.

SEC directs final S-1 submissions for Ether ETFs with target launch on July 23

SEC mandates final S-1 filings for Ether ETFs by July 16, launch set for July 23. Invesco, Galaxy set fees at 0.25%; VanEck, Franklin Templeton at...

Ether could outperform Bitcoin after spot ETF launch: Kaiko

According to Bloomberg analyst Eric Balchunas, the highly-anticipated Ethereum ETFs could launch in the United States by July 23.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo