Argentinië heft 0,6% belasting op cryptocurrency transacties

De centrale bank van Argentinië heeft met onmiddellijke ingang een nieuwe belastingregel ingevoerd voor cryptocurrency-beurzen. Er moet 0,6% belasting betaald worden voor alle transacties op beurzen met bankrekeningen in Argentinië. Dit heeft de centrale bank deze week bekend gemaakt.

Van contant geld naar belasting

Tot deze nieuwe regel vielen crypto-transacties onder dezelfde regels als transacties van contant geld, en dat is vrijgesteld van belasting. Elke crypto-transactie op beurzen worden dus vanaf nu belast tegen 0,6%. Daarnaast moet sinds 2017 ook vermogenswinstbelasting betaald worden.

In het bericht staat (even adem inhouden):

‘De vrijstellingen voorzien in dit besluit en in andere soortgelijke regelingen zijn niet van toepassing in die gevallen waarin de geldbewegingen verband houden met de aankoop, verkoop, uitwisseling, bemiddeling en/of enige andere operatie op cryptoactiva, cryptocurreny’s, digitale munten of soortgelijke instrumenten, in de termen gedefinieerd door de toepasselijke regelgeving.’

De gebruikers zullen de kosten van deze nieuwe belasting dragen, aangezien beurzen de last waarschijnlijk zullen doorbelasten. Dit heeft alleen invloed op crypto-beurzen die een Argentijnse bankrekening hebben.

Aantrekkingskracht van bitcoin

In de grafiek hieronder is de blauwe lijn de waarde van de Argentijnse peso uitgedrukt in euro’s. De oranje lijn is de bitcoin koers. Beide zijn logaritmisch weergegeven en geven een overduidelijke trend weer.

De peso wordt al jaren steeds minder waard, en de inflatie is elk jaar tientallen procenten. Bitcoin beweegt de tegengestelde richting op en wordt juist alleen maar meer waard. Niet gek dus, dat crypto ontzettend populair is in Argentinië. Er wordt veel gebruik gemaakt van reguliere crypto-beurzen, maar ook van peer-to-peer platformen.

Vertrouwen in markt

De president van de Argentijnse centrale bank, Miguel Pesce, heeft aangegeven dat het land de cryptocurrency-markt nader gaat bekijken. In een bijeenkomst die in september 2021 werd georganiseerd, zei hij dat de bank de cryptomarkt nauwgezet zou volgen.

De invoering van een nieuwe belastingregel is slechts één stap in wat waarschijnlijk meer regulering betekent. Het voordeel hiervan is dat de overheid bereid lijkt de cryptomarkt toe te laten. Volatiliteit blijft een groot probleem in de ogen van toezichthouders

Redelijkere regelgeving zou investeerders kunnen aantrekken die aarzelen om de markt te betreden, bij gebrek aan duidelijke regelgeving.

The post Argentinië heft 0,6% belasting op cryptocurrency transacties appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Donald Trump vows to end Joe Biden’s ‘war on crypto’

United States Presidential candidate Donald Trump reiterated his intention to take a more favorable stance towards cryptocurrency compared to the current Biden administration.

Bitcoin whale watching is ‘useless’ for information — Traders

Bitcoin whale watching is “good for social media” but not for valuable analysis, according to traders.

Binance co-founder beseeches Elon Musk to address cryptocurrency scams on X

According to Yi He, “a significant amount of money” was lost when X.com users were tricked by an impersonation scam.

Musk promises ban on Apple, Greenpeace calls for Bitcoin’s PoS, and other news: Hodler’s Digest, June 9-15

Elon Musk threatens to ban Apple devices if they integrate with ChatGPT, Greenpeace calls for a shift in Bitcoin’s consensus mechanism, and more.

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo