660 miljoen dollar in rook opgegaan na koersdalingen op cryptomarkt

De cryptocurrency-markt heeft de afgelopen 24 uur een scherpe daling gezien, veel koersen zijn hard gedaald. Ook Bitcoin hield het niet, getuige een daling tot onder de 42.000 dollar. Deze daling heeft geleid tot een massale liquidatie van futurescontracten ter waarde van bijna 660 miljoen dollar.

Wat is een liquidatie?

Als je veel crime-podcasts luistert in de trein, dan heb je een hele andere associatie met het woord liquidatie. Maar in dit geval betekent liquidatie het proces waarbij een futurescontract gedwongen wordt gesloten.

Dit gebeurt als de contracthouder verliezen boekt die gelijk zijn aan of groter dan een vooraf bepaald percentage van de positie (het hefboompercentage). In dit geval werden de meeste liquidaties veroorzaakt door longposities, waarbij beleggers wedden op een stijgende prijs.

Stel dat je dan 10 euro wil inzetten op Bitcoin, dan kan je daar 1000 euro van maken als je een hefboom van 100x gebruikt. Als de koers dan vervolgens 1% omhoog gaat, sta je 10 euro in de winst in plaats van 0,10 cent.

Hier zitten voordelen aan, want je kan zo meer geld verdienen met een kleine investering, maar de keerzijde is er ook. Wanneer de koers met 1% zakt, betekent dit dat je investering ook met 100x naar beneden gaat. Een daling van 100% betekent dat je 0% overhebt, dus je positie wordt geliquideerd en je bent al je geld kwijt.

Voornamelijk longposities

Volgens gegevens van CoinGlass was 86% van de liquidaties het gevolg van longposities, ter waarde van ongeveer 568 miljoen USD. De overige 14% waren shortposities, waarbij beleggers wedden op een dalende prijs.

Het is geen verrassing dat de meeste liquidaties plaatsvonden bij Bitcoin-gerelateerde contracten. Met ongeveer 148 miljoen dollar is dit het grootste deel. Dit is vrij normaal bij marktdalingen. Contracten op Bitcoin zijn eenmaal populair.

Ethereum en Solana

Maar deze keer is er ook ruimte voor andere crypto’s. Ethereum (ETH) en Solana (SOL) leveren de volgende grootste bijdrage aan de krapte, met respectievelijk ongeveer 111 miljoen en 34 miljoen dollar aan liquidaties.

Massaliquidaties zijn een veelvoorkomend verschijnsel op de cryptocurrency-markten, vanwege de hoge volatiliteit van de markten en het gebruik van hefboomwerking. In het verleden hebben massaliquidaties geleid tot verdere dalingen, maar uiteraard ook stijgingen van de markten.

All Dutch and English crypto news!

Gemini to return at least $1.1B to Earn customers in settlement with NYDFS

Gemini said that 97% of the assets should be recoverable within two months and the remaining asset balance within the next 12 months. News Own this piece...

Nigerian central bank head criticizes Binance, execs reportedly arrested

Crypto exchanges have been suspected of destabilizing the Nigerian naira fiat, but the country’s top central banker said Binance moved billions from unidentified users in...

Bitcoiner wants to plant the orange flag on top of Everest

Dadvan Yousuf said he planned to “hoist the Bitcoin flag at the top of the world” to highlight the “global disparity in access to financial...

From zombie to unicorn: VCs discuss startup turnaround at Web Summit Qatar

The key to avoiding startup stagnation is agility, according to Golden Gate Ventures’ Michael Lints and Plus Venture Capital’s Zainab Al Sharif. News Own this piece of...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo