47% korting op Bitcoin via dit fonds van Grayscale

Op zoek naar goedkope Bitcoins? Aandelen van het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) worden verhandeld met een korting van 47%. Dit is de op een na grootste korting ooit, alleen in december 2022 was een aandeel.

Hoe werkt deze korting, wat betekent het en waarom zijn de Bitcoin van Grayscale zo goedkoop?

Bitcoin is 47% goedkoper bij Grayscale

Het fonds heet officieel Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) en investeerders kunnen investeren door hier aandelen van te kopen. Je koopt hiermee niet direct Bitcoin bij Grayscale, maar aandelen in een fonds waar Bitcoins in zitten. De waarde van deze aandelen geven nu 47,35% korting ten opzichte van de echte Bitcoin koers.

Deze korting is het verschil tussen de actuele koers van Btcoin en de aandelenkoers van het fonds. Als je meer moet betalen, dan wordt dit een premium genoemd.

In de grafiek hieronder zie je de ontwikkeling van het premium, of de korting op GBTC. Tot maart 2021 kon je GBTC alleen tegen een premium kopen, maar sinds dat moment lijkt de korting alleen maar toe te nemen. In december 2022 kreeg je zelfs 49% korting.

Bron: Ychart

Hoe werkt korting op bitcoin?

De Grayscale Bitcoin Trust biedt momenteel blootstelling aan 0,00091067 BTC per aandeel. De waarde van dit kleine aantal Bitcoin bij BLOX is 18,41 euro.

Via aandelen van GBTC wordt datzelfde aantal Bitcoin echter verhandeld tegen een prijs van 8,72 euro, dit betekent een korting van 47,35% om precies te zijn. Ofwel, als je via het fonds van Grayscale wil investeren in Bitcoin, dan betaal je bijna de helft minder dan als je direct Bitcoin koopt.

Je zou bijna zeggen dat we allemaal gek zijn dat we niet massaal inslaan, ware het niet dat GBTC voornamelijk voor institutionele investeerders is die niet direct in Bitcoin willen investeren. Je beheert de Bitcoin dan ook niet zelf in je wallet of je BLOX-kluis, je kan alleen naar de waarde van de aandelen kijken.

Moederbedrijf verkoopt aandelen Bitcoin fonds Grayscale

De ineenstorting van FTX speelde gedeeltelijk een rol bij de forse korting van december. Het vertrouwen in de cryptomarkt is hierdoor enorm afgenomen, maar Grayscale kan dit overleven, mits het enkele van zijn problemen kan overleven.

Een van die problemen ligt bij het moederbedrijf van Grayscale. Dit bedrijf is Digital Currency Group (DCG) en maakt moeilijke tijden door vanwege het faillissement van Genesis, een ander dochterbedrijf.

DCG heeft noodgedwongen een deel van hun aandelen in het Bitcoin fonds van Grayscale moeten verkopen. Met dit geld hebben ze het faillissement van Genesis in goede banen proberen te leiden.

Het moederbedrijf had ongeveer 67 miljoen aandelen in de GBTC-fonds, ter waarde van 729 miljoen euro. In theorie zou de verkoop van deze aandelen niet direct impact hebben op de normale Bitcoin koers.

Grayscale heeft ook problemen

Maar niet alle problemen kunnen over de schutting worden gegooid. Zo heeft Osprey Funds onlangs een rechtszaak aangespannen tegen Grayscale wegens ‘valse en misleidende reclame’ met betrekking tot het cryptofonds. Osprey Funds kan je zien als een concurrent en biedt ook crypto-investeringsproducten aan.

Fir Tree Capital Management heeft de Delaware Chancery Court gevraagd om te onderzoeken of Grayscale’s wel goed om gaat met de fondsen van klanten.

Als de markt zou kunnen praten, dan zou de korting op GBTC een verhaal willen vertellen. Beleggers hebben sinds december hun bezorgdheid geuit over de Grayscale Bitcoin Trust.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

 Ripple en Archax slaan handen ineen: Miljoenen aan tokenized assets naar XRP Ledger

Ripple, het bedrijf achter XRP, en Archax, een gereguleerde digital asset exchange, hebben aangekondigd hun samenwerking uit te breiden. Het doel? Honderden miljoenen dollars aan...

European Commission selects Iota Web3 ID for blockchain sandbox

The European Commission’s selection of Iota’s Web3 ID solution highlights the solution’s potential to revolutionize KYC processes using distributed ledger technology and tokenization on a...

May crypto investments hit $1B driven by Notcoin launch — KuCoin

KuCoin Research believes that the low float, high FDV trend in crypto led investors to other options like Notcoin, which had all its tokens circulating...

Solciety, the Solana-based meme coin for the Degens, announces presale

Solciety is a new Solana meme coin launching in presale on June 18. The meme coin combines politics, political buzz and meme coins, offering the first...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo