Zwitserland staat bekend om zijn directe democratie, waar burgers een actieve rol spelen in de besluitvorming. Referenda zijn een belangrijk instrument hiervoor en worden regelmatig gebruikt om te stemmen over wetsvoorstellen en andere kwesties.
Zwitserse Bitcoiners willen een referendum starten om de Centrale Bank te overtuigen om Bitcoin vast te houden. Om dit referendum te mogen houden, hebben ze 100.000 handtekeningen nodig. Op een populatie van 8,77 miljoen inwoners is dat 1,15% van de bevolking.
Bitcoin houdt Zwitserland neutraal en onafhankelijk
Het toevoegen van Bitcoin aan de reserves van de Zwitserse centrale bank zou de “soevereiniteit en neutraliteit” van het land helpen beschermen in een steeds onzekerdere wereld, betoogt Yves Bennaïm, oprichter en voorzitter van 2B4CH. 2B4CH is een non-profit denktank die dit initiatief leidt.
“We finaliseren de organisatorische voorbereidingen voor de commissie en stellen de documenten op die we bij de Staatskanselarij moeten indienen om het proces te starten”, aldus Bennaïm op 20 april tegen de Zwitserse nieuwszender Neue Zürcher Zeitung (NZZ).
‘Door Bitcoin in haar reserves op te nemen, zou Zwitserland zijn onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank markeren. Zo’n stap zou onze neutraliteit versterken,’ zegt Luzius Meisser, president van het Bitcoin-gerichte handelsplatform Bitcoin Suisse.
1 miljard frank per maand
Tijdens een bijeenkomst op 26 april zal Meisser proberen de Zwitserse Nationale Bank (SNB) te overtuigen van de voordelen van het toevoegen van Bitcoin aan haar balans. Hij krijgt drie minuten om zijn betoog te houden.
In maart 2022 probeerde de Meisser de SNB al te overtuigen om maandelijks 1 miljard Zwitserse frank aan Bitcoin te kopen als alternatief voor Duitse staatsobligaties, aldus de NZZ. SNB-president Thomas Jordan zei echter in april 2022 dat Bitcoin niet voldeed aan de vereisten om als reservevaluta te worden toegevoegd.
Bitcoin en game theorie onder centrale banken
Meisser beweert nu dat Zwitserland 30 miljard Zwitserse frank rijker zou zijn als de SNB zijn suggestie in 2022 had opgevolgd. Hij voegt toe dat Zwitserland, door Bitcoin later alsnog te kopen, het risico loopt dat andere centrale banken zich eerder op Bitcoin storten, waardoor Zwitserland gedwongen wordt om “aanzienlijk hogere prijzen” te betalen.
Leon Curti, hoofd onderzoek bij vermogensbeheerder Digital Asset Solutions, is optimistischer. Hij hoopt dat de recente goedkeuringen van op de beurs verhandelde Bitcoin-fondsen in de Verenigde Staten en Hong Kong de Zwitserse Nationale Bank zullen overtuigen om in Bitcoin te investeren.