Uniswap

Wat is Uniswap?

Uniswap is een gedecentraliseerd trading Protocol. Dit houdt in dat Uniswap een service biedt die je kunt vergelijken met een gecentraliseerde trading markt. Verschil is echter dat er hier geen autoriteit aan het hoofd zit. Geen enkel iemand heeft controle over de markt van Uniswap. Dit is zoals bij vele bekend is één van de beginselen van het cryptocurrency concept. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld Binance. Dit is een gecentraliseerde handelsbeurs.
De CEO Changpeng Zhao bepaalt de strategie en wat er gebeurd op het platform. Bij Uniswap is dit niet het geval.

Wat maakt Uniswap dan zo anders?

Wat Uniswap zo uniek maakt is de mate waarin het processen heeft weten te automatiseren. Uniswap lost liquiditeit gerelateerde problemen op. Dit doen ze via geautomatiseerde processen wat heeft geleid tot een sterk verhoogde efficiëntie. Sinds de lancering van Uniswap zijn er dan ook meedere kopiëen van dit platform uit de grond gestampt.

Wanneer is Uniswap ontstaan?

Uniswap is in 2018 begonnen met Hayden Adams als de creëerder van dit project. Adams was voorheen developer bij Ethereum Een andere benaming voor Uniswap is ook wel Automated Market Maker (AMM). Ethereum steunde vanaf dag 1 dit project. Oprichter Viltarik Bulterin was nauw betrokken bij de opstart fase van Uniswap. De naam Uniswap dient om te laten zien dat het van het publiek is. Niemand is hier de eigenaar. Zo gedecentraliseerd als wat dus.
Uniswap kun je inzetten om te traden met andere tokens, stablecoins en zelfs de euro. Het doel van Uniswap is om developers, liquiditeitsaanbieders en traders te laten deelnemen aan een financiële markt die voor iedereen toegankelijk is. Door middel van smart contracts moeten veiligheid en decentralisatie centraal staan. Om gebruik te kunnen maken van Uniswap heb je een Ethereum wallet nodig evenals de token Ethereum. Als je deze 2 in bezit hebt kun je de Uniswap app gebruiken om liquiditeit aan te bieden of tokens te ruilen. Hiervoor betaal je als fee een beetje Ethereum (gas fee). Dit is een betaling aan de miners die het netwerk draaiende houden.

Uniswap als platform

Iedereen die begint in de crypto heeft weleens gehoord van Binance. Hier kun je crypto aanschaffen en ook weer verhandelen. Uniswap biedt dezelfde service. Denk hierbij aan traden van cryptos alleen dan wel enkel gedecentraliseerd. En je kunt alleen over je wallet beschikken als je Ethereum bezit. Het nadeel hiervan is dat de kosten een stuk hoger zijn dan bij Binance. Ethereum ontwikkelaars werken er hard aan om deze kosten naar beneden te krijgen in de toekomst. Een ander nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging van je wallet. Mocht je je tokens kwijt raken ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Uniswap maakt geen gebruik van de 2 factor authentucatie wat Binance wel doet

Potentie van Uniswap

Uniswap is in september 2020 gelanceerd en heeft zich al in de top 10 cryptocurrencies met het grootste marketcap weten te positioneren. Ethereum werkt hard aan het goedkoper maken van de fees die betaald moeten worden om te handelen op Uniswap. Dit zal de prijs ook zeker ten goede komen in de toekomst. Gedecentraliseerd traden blijft populair en zal ook groeien in omvang in de loop der jaren.