IOTA

De cryptocurrency IOTA

Iota is een cryptomunt die is ontworpen voor de Ledger die dezelfde naam draagt. Deze Ledger is ooit bedacht met een specifiek doel. Dit doel betreft het internet of things (IoT), een naadloos netwerk van communicatie tussen machines en systemen te bedienen. Overigens is de IOTA Ledger geen blockchain. Het maakt geen gebruik van blocks voor transactievalidatie.
 
IOTA gebruikt een ander consensus-proces om transacties te verwerken. Met het idee is niet veel mis, maar het gevolg hiervan is dat de veiligheid van de validatie een probleem kan vormen. Als oplossing ziet een centrale node vanuit de IOTA foundation erop toe dat elke transactie geldig is. Het komt nu wel veel overeen met een gecentraliseerd netwerk zoals een bank. En IOTA is ook daadwerkelijk een centraal gecontroleerd systeem. In die zin gaat het wel in tegen de principes van de cryotomarkt waar alles gedecentraliseerd is.
 
De techniek van IOTA is anders maar het handelen werkt exact hetzelfde als bij alle andere cryptocurrencies. IOTA staat al een aantal jaren steevast in de top 50 van grootste cryptocurrencies. Het heeft zelfs kort in de top 20 gestaan.
Het hoogtepunt behaalde IOTA in 2017 met een marketcap van bijna 15 miljard. Saillant detail: alle tokens op het netwerk zijn momenteel in omloop.

De techniek 

We kunnen  IOTA wel een vreemde eend in de bijt noemen. Het netwerk is geen blockchain. Maar de besluitvorming vind wel decentraal plaats. De transacties van IOTA worden niet lineair aan elkaar gelinkt. Het netwerk werkt met het zogenaamde Tangle-protocol een compleet andere technologie die decentrale validatie van transacties mogelijk maakt. De Tangle werkt op basis van een DAG concept. DAG staat voor directed acyclic graph. We komen deze term ook tegen in de wiskunde waar nodes met elkaar in verband staan die niet lineair is. Het komt erop neer dat de opvolging in een keten niet makkelijk is te voorspellen of beïnvloeden. Het validatie proces op de IOTA chain werkt als volgt: voor iedere transactie die je indient op het netwerk, moet jij als node 2 eerdere transacties valideren. Dat betekent dat iedere node die deelneemt aan het netwerk evenveel mogelijkheid heeft om een transactie goed of af te keuren. Er bestaan hierdoor geen transactiekosten op het IOTA netwerk.

Wie is de bedenker van IOTA ?

IOTA heeft in totaal 4 oprichters. Dit zijn: Sergei Popov, Sergey Ivanchelgo, David Sonstebo en Dominik Schiener. Veel verschillende nationaliteiten en ook achtergronden die de heren hebben. Schiener komt uit Italië al zou de naam dat niet verklappen zo op het eerste gezicht. Hij woont in Berlijn. Sonstebo is van Noorse afkomst. Sergei Popov is een Rus die les geeft in Brazilië. Wie het het beste voor elkaar heeft is Ivanchelgo. Over hem word er gezegd dat hij met zijn vrouw in Minsk woont en dat hij ondertussen multimiljonair is.
 
Popov is als eerste begonnen met het idee achter IOTA, nadat hij in 2013 geïnteresseerd was geraakt in de techniek achter Bitcoin. De ontmoeting met de andere oprichters is dan ook online tot stand gekomen. Alles wat ze met zijn 4en gebouwd hebben is nooit tegelijk onder 1 dak tesamen gebeurd. Wat natuurlijk knap en opmerkelijk is. Toen het project van de grond kwam groeide ook het team van IOTA. Zoals eerder al beschreven groeide het marketcap in de bullrun van 2017 tot aan 15 miljard. Uiteindelijk waren er toen 100 man in dienst bij IOTA. Wat ook opmerkelijk is, is dat de IOTA foundation volledig non profit is. Geld is dus niet perse de drijfveer achter dit project. We kunnen wel stellen dat de 4 oprichters een mooi voorraadje IOTA opzij hebben gezet voor zichzelf.

De USP van IOTA 

IOTA is bedacht om de ontelbare transacties op het toekomstige IoT netwerk aan te kunnen. Er zijn geen transactiekosten en het is oneindig schaalbaar. Het project is zijn tijd ver vooruit. Internet of Things staat namelijk nog in de kinderschoenen  Zoals eerder ook al beschreven is het IOTA netwerk niet erg betrouwbaar op zichzelf.
De architecten zochten een totaal andere benadering voor de ledger. Er zijn nu in 2021 meerdere aanpassingen gedaan aan de code. Toekomst moet uitwijzen hoe het uitpakt op het gebied van veiligheid van het netwerk zonder coordinator node. Nog iets waar IOTA afwijkt van andere cryptocurrencies; de eenheden van de munt worden de verkeerde kant op gerekend. Dat klinkt wellicht vreemd. Maar het is zoals het is. Een poging om het duidelijk te maken:
Er zijn 2.779.530.283.277.761 (2.8 biljard) IOTA tokens gemaakt. Dit getal rekent niet makkelijk dus de oplossing hiervoor is om het in miljoenen te verhandelen. De naam hiervoor is een megaIOT. Dus als je op de exchange 1 MIOTA koopt, koop je dus 1 miljoen IOTA. Daarmee komt het totale aantal tokens dus op 2.779.530 tokens. Het is dus wel Verwarrend. Waarom hiervoor door de makers gekozen is blijft onduidelijk. Als je dit omgedraaide concept wilt begrijpen, bedenk dan hoe het zou zijn als Bitcoins in Satoshi-eenheden werden uitgedrukt.

Waar kun je IOTA kopen?

Kopen is de enige manier om IOTA aan je portfolio toe te kunnen voegen. Alle tokens zijn in omloop en je kunt deze tokens dus niet staken of minen. Velen exchanges bieden Iota aan in hun portfolio. De meest gemakkelijke manier om Iota te kopen is via Bitvavo.