Ethereum Classic

Wat is Ethereum Classic?

Het onderliggende doel van Ethereum Classic is exact hetzelfde als bij zijn grote broer Ethereum, en dat is een open source platform bieden voor slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties de dApps genaamd. Ethereum Classic is aan zijn geboorte gekomen door onenigheid van de ontwikkelaars over het DAO.
Waar staat DAO dan voor? Dit staat voor Decentralized Autonomous Organization. Het was een kapitaal gericht op het financieren van de gedecentraliseerde apps.
 
DAO tokens kon je aanschaffen met Ether. Als je enige inspraak wilde hebben over het beleid van de Dapps via het Ethereum netwerk, dan moest je in het bezit zijn van DAO tokens. Als je eenmaal in het bezit was van deze DAo tokens was het ook weer moeilijk om hier uit te stappen. Maar er was hier wel een uitgang of een achterdeur voor gevonden. Maar deze achterdeur maakte het juist mogelijk voor de hacker om ongeveer 50 miljoen aan Ether te stelen van deze personen die zich wilde terug trekken. Hier moest iets in veranderen. De meerderheid stemde daarom in met een hard fork. Deze afsplitsing zou de blockchain terugdraaien tot het moment net voor de hack. Op deze manier kon dan de 50 miljoen worden geretourneerd aan de rechtmatige eigenaars. Niet iedereen was het hier mee eens, want het gedachtegoed rondom decentralisatie zou hiermee ondermijnd worden. Deze groep mensen besloten de originele versie te gebruiken van de blockchain in plaats van de splitsing. Hieruit is Ethereum Classic ontstaan.

Hoe werkt Ethereum Classic?

Ethereum Classic lijkt wat dat betreft op zijn grote broer Ethereum. Het werkt op een blockchain die betalingen vervangt en die apps en smart contracts creëert die de gebruikers kunnen ontvangen, overdragen en communiceren. Ook de blockchain van Ethereum Classic heeft een transactie geschiedenis die word bijgehouden.
 
Database biedt een actuele status van de slimme contracten. Daarnaast biedt het ook een overzicht van het totale geld wat van wallet naar wallet overgezet kan worden. Dit gaat dan om de transacties van gebruikers onderling. Dit alles word mogelijk gemaakt door de ECR-20 tokens. Deze kunnen via het proof of work mechanisme gemined worden. De update van ETH 2.0 geldt niet voor Ethereum Classic.

Wat zijn de nadelen van Ethereum Classic?

Een belangrijk nadeel is dat het geen upgrades meer ontvangt na de afsplitsing in 2016. Hierdoor gaat Ethereum Classic niet over van de Proof of Work methode naar de Proof of Stake methode, waarmee mining overbodig gemaakt wordt. Een ander nadeel is dat Ethereum Classic minder actieve gebruikers heeft. Dit komt doordat veel mensen en bedrijven hebben gekozen voor grote broer Ethereum.

Kun je Ethereum Classic minen?

Het minen van Ethereum Classic is nagenoeg gelijk aan dat van Ethereum. Er word gebruik gemaakt van het Proof of Work mechanisme. Hierbij gaat het om de juiste oplossing van de blocks te bepalen middels rekenkracht. Als een miner een hash vindt die aan het doel voldoet dan ontvangen ze een beloning in de vorm van Ethereum Classic tokens terwijl elke node een verificatie van de transactie uitvoert en de blockchain bijgewerkt wordt. Doordat Ethereum Classic de update van Ethereum niet zal ontvangen, zal bij de Classic variant minen ook mogelijk blijven.