EOS

Wat is EOS

Eos is een cryptomunt die word ingezet op de EOSIO-blockchain. Deze Blockchain is ontworpen als platform voor dApps. Het doel van dit platform is de ontwikkeling van gedecentraliseerde apps zo makkelijk mogelijk te maken.
De organisatie die hier achter zit, hoopt zo adoptie onder ontwikkelaars zo makkelijk mogelijk te laten verlopen.

Het EOSIO-netwerk is nog vrij nieuw te noemen. Halverwege 2018 werd het pas gelanceerd. Om de aandacht richting dit project te trekken, werden er destijds 1 miljard EOS-tokens verspreid. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen daar waar EOS al een behoorlijke tijd tot de 25 top cryptocurrencies behoort gezien het marketcap. Andere grote projecten zoals Ethereum en Cardano maken ook gebruik van dApps. Dus de positie van EOS in deze top 25 is best opvallend te noemen.

EOS is erg strategisch ontwikkeld en ook op de kaart gezet in Cryptoland tijdens de ICO hype in 2017.
Het bedrijf achter deze opzet heet Block.one. De oprichters zijn 2 Amerikaanse ondernemers genaamd: Brendan Blummer en Daniel Larimer. In 2018 lukte het de heren om met hun ICO maar liefst 4 miljard dollar op te halen binnen 1 jaar tijd. Het is nog altijd een record binnen de crypto wereld om zo een groot bedrag in relatief korte tijd op te halen.

Techniek achter EOS

Midden 2018 lanceerden de oprichters het zogenoemde EOSIO-platform voor de ontwikkeling van dApps. Om veel dApps tegelijk aan te kunnen en het daarbij behorende transactie volume, moet een netwerk schaalbaar zijn. Dit werd door de ontwikkelaars meegenomen bij de ontwikkeling van het algoritme voor de transactie-validatie.

Zoals we vaker hebben gezien draait ook dit netwerk op het zogeheten delegated Proof of stake consensus model. Hierbij gaat het net als bij Proof of stake hoeveel tokens je in het bezit hebt. Hoe meer Eos je bezit hoe zwaarder je stem meetelt bij het valideren van transacties. Het verschil met het gewone pos-model is dat het bij dPoS via grotere nodes gaat, die het uiteindelijke stemrecht hebben. Daarbij maakt het netwerk gebruik van een stemproces dat in dure woorden asynchronously byzantine fault tolerant is.

Wat betekent dit nu in Jip en Janneke taal? Het komt erop neer dat er altijd word gezocht naar een tweederde meerderheid binnen kleinere groepen nodes. Hierna word er vervolgens tussen de overeengestemde groepen weer een algemene consensus gevonden. Het mooie en ook zeer knappe aan de EOSIO-blockchain is dat dit alles in een fractie van een seconde gebeurt. Bij Bitcoin duurt dit bijvoorbeeld 10 minuten voordat er een Block word gegenereerd en bij EOSchain 2 keer per seconde. Met zulke snelle scores kunnen transacties snel en gratis verzonden worden.

Is EOS dan gratis?

Dit is tweeledig. Je betaalt geen kosten voor transacties met EOS, maar indirect betaal je er wel aan mee. Dit gebeurt door het bijmaken van EOS tokens. Hierdoor komen er meer en meer op de markt en ontstaan er ook inflatie. Dit is nodig om alle kosten te kunnen blijven betalen.

Wie is de bedenker van EOS?

Zoals hierboven al beschreven werd EOS ontwikkeld en bedacht door het bedrijf Block.one. Dit bedrijf is opgericht door 2 Amerikaanse ondernemers. Zakenman Brendan Blummer en sofwarecode ontwikkelaar Daniel Larimer. Eigenlijk staan deze 2 mannen haaks op elkaar maar ze hebben wel het meeste geld ooit opgehaald. Hoe is dit dan tot stand gekomen?

Blummer is het gezicht en ook vandaag de dag nog steeds CEO van het bedrijf Block.one. Toen hij EOSIO op de kaart zette was hij pas 31 jaar oud. Dit alles gebeurde midden in de Bullcycle van 2017. Het ondernemen zat Blummer al jong in het bloed. Toen hij een tiener was had hij al zijn eerste online bedrijf. De technische kennis om EOSIO op te zetten, vond hij in de persoon van Daniel Larimer. Ook hij had al een succesvol track record als ondernemer. In 2013 was hij namelijk de mede oprichter van BitShares. BitShares was de allereerste decentrale crypto exchange. Wat leuk is om te weten, zijn compagnon in de tijd is niemand minder dan Cardano oprichter Charles Hoskinson. Hoskinson is ook betrokken geweest bij het ontwerp van Ethereum

De oprichters hielden ondanks de massa verkoop tijdens de ICO toch nog een klein deel van de tokens voor zichzelf. Op het hoogste prijspunt van EOS tot dusver ( dit was begin 2018) werd het vermogen van Blummer geschat op minstens 600 miljoen dollar. Larimer ontving een soort gelijk aandeel en ook hij zal een goede boterham hebben verdiend met EOSIO.

De USP van EOS

Het doel van de transacties op het netwerk is op te delen in twee belangrijke zaken. Ten eerste moet het transactiekosten verwaarloosbaar houden om microtransacties mogelijk te maken. Daarnaast is het de bedoeling dat het netwerk uiteindelijk miljoenen transacties per seconde kan verwerken, om talloze dApps te kunnen laten draaien

Als dApp-platform is het grote voordeel van het EOSIO-netwerk verder natuurijk dat developers er zelf een eigen applicatie op kunnen ontwikkelen. Er is in die hoek van de blockchain wereld natuurlijk veel geduchte concurrentie.
Denk aan het veel grotere Ethereum en ook Ada Cardano. Ada is vooral in 2021 erg sterk gegroeid om marktcap en ook transactievolumes.

Toch is er veel te zeggen voor de propositie van EOS als cryptocurrency. Het kan gebruikt worden voor gratis transacties op een mainnet dat ontelbaar veel transacties per seconde kan verifiëren. Als je een toekomstbestendige dApp wil ontwikkelen met lage fee kosten, dan is EOSIO wellicht het overwegen waard.