Crypto analyse: is Ethereum overgewaardeerd?

Er zijn tekenen van uitputting te zien bij Ethereum, de op één na grootste cryptocurrency. Hoewel de koers de afgelopen maanden is gestegen, is dit wel gepaard gegaan met bearish signalen.

In deze analyse richten we ons allereerst op de volume indicator. Hoewel de opwaartse trend van deze cryptomunt nog steeds intact is dankzij de hogere laagtepunten en hogere hoogtepunten, is er iets zorgwekkends aan de hand. Het volume neemt namelijk af terwijl de koers stijgt: steeds minder investeerders zijn bereid om Ethereum te kopen. Vaak is dit een voorbode van een komende trendomkeer.

Het tweede onderwerp dat we vandaag bespreken, is de waardeverhouding tussen ETH en BTC, ook wel bekend als de ETH/BTC-koers. Deze koers geeft aan hoeveel Bitcoin nodig is om één Ethereum te kopen. Op dit moment zijn er signalen die erop wijzen dat deze koers binnenkort sterk zou kunnen dalen. Als gevolg hiervan zou Bitcoin wel eens beter kunnen presteren in de komende weken.

Het koopvolume vertoont negatieve signalen

Als we naar de onderstaande grafiek kijken, valt op dat Ethereum steeds hogere laagtepunten maakt. Hoewel dit op zichzelf een positief signaal is, is het belangrijk om op te merken dat een opwaartse beweging idealiter gepaard gaat met toenemend volume.

Oplopend volume duidt erop dat steeds meer investeerders overtuigd zijn van de houdbaarheid van de stijging en hierop willen inspelen. Het tegenovergestelde, afnemend volume zoals we nu zien, is geen positief teken en kan duiden op een gebrek aan vertrouwen onder investeerders.

Om de opwaartse trend vast te houden, is het cruciaal dat het koopvolume in de komende weken weer toeneemt. Meer kopers die deze trend bevestigen, zijn nodig om de trend voort te zetten. Helaas lijkt dit op dit moment niet het geval te zijn en daarom moeten we rekening houden met een daling. Hierbij kunnen belangrijke ondersteuningen getest worden. Wat ervoor kan zorgen dat het koopvolume weer terugkomt.

In de komende weken zal Bitcoin beter gaan presteren

De ETH/BTC-waardering laat zien welke van de twee cryptovaluta beter presteert. Bij een hoge waardering presteert Ethereum beter, omdat er dan ‘veel’ Bitcoin nodig is om één Ethereum te kopen. Bij een lage waardering is er daarentegen minder Bitcoin nodig om één ETH te kopen, en heeft Bitcoin dus beter gepresteerd.

Tijdens de laatste bearmarkt presteerde Ethereum goed ten opzichte van Bitcoin, met slechts een daling van 23%. Dit is veel beter dan andere cryptomunten zoals Solana, Cardano of Chainlink, die nog steeds 70 tot 85% in het rood staan in hun BTC-valuatie.

Toch is het nu tijd voor Ethereum om te gaan dalen ten opzichte van Bitcoin. Dit komt door het duidelijk manipulatiepatroon dat we kunnen herkennen op de onderstaande grafiek.

De ETH/BTC-waardering lijkt flink gemanipuleerd te zijn aan de hand van een Wyckoff-distributieschema. Dit is een schema dat wel vaker door de ‘market-makers’ gebruikt wordt om de koers in een bepaalde richting te duwen. Het doel van een distributieschema is uiteindelijk om de koers een stuk lager te brengen, maar dit te doen aan de hand van vele ‘fake-outs’, zodat veel investeerders overtuigd blijven dat de koers verder kan gaan stijgen.

In de bovenstaande grafiek is te zien dat we op de rand van de afgrond staan. Wanneer deze manipulatie wordt voortgezet, dan kunnen de komende weken wel eens zeer bearish worden voor Ethereum …

Conclusie

Allereerst hebben we gezien dat het afnemende volume tijdens de opwaartse beweging van Ethereum een bearish signaal is en kan duiden op een komende trendommekeer. Ook ten opzichte van Bitcoin zien we tekenen van trenduitputting.

Mocht de koers van Ethereum de komende weken het manipulatieschema blijven volgen, dan lijkt het erop dat Ethereum niet alleen op dollarniveau, maar ook uitgedrukt in Bitcoin overgewaardeerd is.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin price chart flashes a bullish sign that could lead to breakouts in ADA, QNT, RNDR and RPL

The United States equities markets welcomed the debt ceiling deal and the May nonfarm payrolls data on June 2 with strong rallies. The S&P 500...

Atomic Wallet hack losses top $35M, on-chain sleuth reports

At least $35 million worth of crypto assets have been stolen from Atomic Wallet users since June 2, according to an analysis from on-chain sleuth...

Cryptocurrency markets’ low volatility: A curse or an opportunity?

Cryptocurrency markets are well-known for their volatility, where large price swings help investors create or lose fortunes. Yet there are often periods of relative stability...

5 free ChatGPT and generative AI courses

In the realm of technology, becoming proficient in using the most recent generation of generative artificial intelligence (AI) tools has quickly become essential. These tools, like ChatGPT...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo