Bitcoin analyse: sell in may and go away

In de traditionele, financiële wereld zegt men vaak sell in may and go away. Dat komt doordat aandelen historisch gezien niet veel klaarspelen tussen mei en oktober. Hoe zit dat met Bitcoin?

Waar komt dit vandaan?

De strategie ‘Sell in May and Go Away’ houdt in dat aandelen begin mei of het late voorjaar worden verkocht en de opbrengst in contanten wordt gehouden tot november of het late najaar, wanneer beleggers opnieuw in de aandelenmarkt stappen. Het idee is om zo min mogelijk investeringen te hebben in de zomermaanden.

Het historische patroon werd bekend dankzij een boekje genaamd de Stock Trader’s Almanac. Hierin staat dat je het beste kan beleggen in de Dow Jones Industrial Average van november tot april om vervolgens over te schakelen naar assets die rente opleveren in de andere zes maanden.

Geldt nog steeds voor aandelen

Volgens Fidelity Investments geldt dit nog steeds, waarbij de S&P 500-index tussen mei en oktober gemiddeld met ongeveer 2% is gestegen sinds 1990, vergeleken met een gemiddelde van ongeveer 7% tussen november en april.

Bitcoin door de jaren heen

In de tabel hieronder zie je hoe Bitcoin het elke maand doet. Als we 2010 en 2023 even buiten beschouwing laten omdat we hier niet elke maand data van hebben, dan kunnen we checken of het klopt.

Gooien we alle cijfers (zonder 2010 en 2023) in de rekenmachine, dan komen we uit op een gemiddelde van mei t/m oktober van 8,30%. Maar de overige maanden scoren veel beter. De Bitcoin koers is in de resterende maanden gemiddeld toegenomen met 21,64%!

Zes maanden vanaf mei slecht voor Bitcoin

Dus er zit waarheid in de uitspraak sell in may and go away. Maar als je werkelijk verkoopt in mei, en je zet het geld op je bankrekening, dan krijg je geen rendement van 8,30%. Met de huidige inflatie lever je juist in!

All Dutch and English crypto news!

Cryptocurrency markets’ low volatility: A curse or an opportunity?

Cryptocurrency markets are well-known for their volatility, where large price swings help investors create or lose fortunes. Yet there are often periods of relative stability...

5 free ChatGPT and generative AI courses

In the realm of technology, becoming proficient in using the most recent generation of generative artificial intelligence (AI) tools has quickly become essential. These tools, like ChatGPT...

Hack bij Atomic Wallet? Volledige crypto portfolio’s verdwenen

Een waarschuwing voor iedereen die gebruik maakt van crypto-wallet Atomic Wallet: er lijkt een hack te zijn. Gebruikers laten weten dat in sommige gevallen al...

Pro-XRP attorney’s phone hacked to promote LAW token

Pro-XRP lawyer, John Deaton, has suffered a phone hack on June 4, after a relentless cyberattack over several days.  CryptoLaw, an account created by the attorney...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo