Analyse: Bitcoin op de rand van de afgrond

Gisteren is de grootste cryptomunt onder de belangrijke trendlijn gekomen. In mijn vorige analyse benadrukte ik het belang van een koers boven deze trendlijn om de opwaartse trend in stand te houden. Dit is niet gelukt.

Niet getreurd, het is nog steeds mogelijk dat we hier te maken hebben met een fake-out. 

Vandaag bespreek ik de recente koersbewegingen en richt ik me op de koersschommelingen van gisteren. Daarnaast bespreek ik de mogelijkheid dat we op dit moment te maken hebben met een fake-out. Dit houdt in dat de koersdaling tijdelijk is en een stijging nog steeds in het vooruitzicht ligt. 

Het bullish scenario is nog intact

In mijn vorige analyse merkte ik op dat de meerderheid van de investeerders verwachtte dat de koers boven de trendlijn zou blijven en zou stijgen. Het is echter vaak zo dat de meerderheid het bij het verkeerde eind heeft.

Daarom suggereerde ik dat het heel goed mogelijk was dat de koers eerst zou dalen, waardoor de bulls in bears zouden veranderen, voordat de koers zou stijgen. Dit is de fake-out dit ik in de inleiding benoemde. Het lijkt erop dat dit scenario nu afspeelt.

Wat we nu willen zien, is dat de Bitcoin koers in hoog tempo omhoog schiet. Alleen op die manier is er reden om aan te nemen dat we inderdaad te maken hebben met een fake-out in plaats van een echte bearish beweging. Een scenario wat uit zou kunnen spelen in een zeer positief geval, is geschetst in de onderstaande grafiek.

In dit scenario stijgt de koers boven de rode trendlijn en houdt deze vervolgens vast als ondersteuning. Daarna is het cruciaal om de zwarte weerstandslijn te doorbreken, wat wellicht niet gemakkelijk zal zijn, maar toch zeker haalbaar is.

Het zou echter onrealistisch zijn om te denken dat de koers volledig autonoom beweegt zonder externe factoren die invloed hebben. Er zijn duidelijke correlaties die ons veel informatie kunnen geven over toekomstige prijsacties.

Een goed voorbeeld hiervan is de dollarsterkte (uitgedrukt in DXY). De afgelopen jaren is duidelijk zichtbaar dat de koers van Bitcoin vaak stijgt als de dollar daalt, en andersom. Dit is een omgekeerde correlatie die van groot belang is.

De trend van de dollarsterkte

Vanaf het moment dat de koers van de DXY de belangrijke ondersteuning testte, lijkt het in een opwaarste trend te bewegen. De koers schoot omhoog, en lijkt weerstand naar weerstand te doorbreken. Dit is een positief teken voor de dollar, maar helaas heeft dit een negatief effect op Bitcoin.

DXY 1W

Momenteel bevindt de koers van de dollar zich op een belangrijk weerstandsniveau. Als het deze weerstand echter doorbreekt, dan is het oppassen geblazen. De Bitcoin koers kan namelijk hard dalen in dit geval. Blijf dus vooral deze grafiek en andere correlaties in de gaten te houden, omdat dit enorm helpt bij het begrijpen van de trend. 

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

Paris Blockchain Week 2023: Second day of the summit kicks off

Paris Blockchain Week (PBW) kicked off its fourth year as one of the world's largest conferences tackling all things blockchain, crypto and Web3. The event...

Aussie crypto exchange hints interest in Hong Kong base, but it’ll depend

Australia-based crypto exchange Independent Reserve is looking at opportunities to set up shop in Hong Kong, as the city continues efforts to become a cryptocurrency...

Coinbase CEO on its Wells Notice: SEC is like soccer referees in a game of pickleball

Brian Armstrong, the CEO and co-founder of crypto exchange Coinbase has compared the Securities and Exchange Commission (SEC) to "soccer refs" in a game of...

CFTC’s tech committee gathered in DC to talk DeFi, here’s what was discussed

The United States commodities regulator has gotten a crash course on decentralized finance (DeFi) today, with crypto executives briefing the regulator on key issues affecting...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo