In de Verenigde Staten lopen een paar grote rechtszaken tegen verschillende cryptobedrijven. Nu Donald Trump weer aan de macht komt, is de verwachting dat deze rechtszaken geen impact meer zullen hebben. Trump profileert zich immers als vriendje van de cryptowereld.
Trump-regering: einde aan SEC-zaken?
Volgens Joe Lubin, de CEO van Consensys, zouden veel rechtszaken tegen cryptobedrijven kunnen worden “geseponeerd of geschikt” zodra Trump weer aan de macht is. Trump heeft zich vaker uitgesproken als pro-crypto en Lubin verwacht dat zijn terugkeer voordelen kan opleveren voor de industrie.
Op DevCon 2024 in Thailand gaf Lubin aan dat Trump van plan is om Gary Gensler, de huidige voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), te vervangen door iemand die de cryptosector gunstiger gezind is.
Dit zou cryptobedrijven miljoenen dollars kunnen besparen aan juridische kosten en mogelijk de weg vrijmaken voor groei. Wel benadrukt Lubin dat het nog even zal duren voordat de republikeinen een meerderheid hebben binnen de SEC. Dit betekent dat een formeel besluit door de commissie nodig is om de lopende zaken daadwerkelijk te laten vallen.
Pro-crypto team en een frisse start
Trump zou volgens insiders zijn team willen vullen met personen die de cryptosector steunen. Dit kan bedrijven zoals Coinbase, Binance en Ripple, die al jaren onder druk staan door de SEC, wat ademruimte geven.
De SEC heeft strenge maatregelen genomen tegen deze bedrijven door veel cryptomunten als “effecten” aan te merken, wat inhoudt dat ze moeten voldoen aan allerlei strikte regelgeving. Lubin en andere critici vinden dat deze aanpak innovatie in de sector belemmert.
In een rechtszaak tegen de SEC beweerde Lubin dat de SEC te ver gaat, vooral door Ethereum 2.0 als effect te bestempelen. Dit zou een enorme impact hebben op bedrijven die met Ethereum werken en volgens Lubin remt het ook de groei van blockchain-innovaties in de Verenigde Staten.
Ripple en verwarring over termen
Ook bij Ripple, het bedrijf achter de bekende cryptomunt XRP, is de strijd tegen de SEC al jaren aan de gang. Ripple’s CTO David Schwartz bekritiseerde de SEC voor het gebruik van vage termen zoals “investeringscontract.”
Volgens hem heeft Ripple juridische verplichtingen naar zijn aandeelhouders, maar niet naar de bezitters van XRP-munten. Pro-XRP-advocaat Bill Morgan wees erop dat een rechter onlangs oordeelde dat de verkoop van XRP aan gewone kopers geen effect is volgens de Howey-test. Dit is belangrijk, want het betekent dat niet alle cryptomunten automatisch als effecten kunnen worden gezien.
Toch verwacht advocaat Fred Rispoli dat schikkingen waarschijnlijker zijn dan een volledige seponering van de zaken.