Dit zijn 9 manieren om Bitcoin te stoppen volgens IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat Bitcoin niet gelegaliseerd wordt als betaalmiddel, maar wil juist meer regels. Dat is een keuze waar we mee moeten leven.

Toen El Salvador besloot om van Bitcoin een legaal betaalmiddel in het land te maken, had het IMF er namelijk ook voor kunnen kiezen om het te zien als een experiment. Kijken hoe het gaat en wellicht zelfs steun bieden. Maar die keuze is niet gemaakt.

Of dat iets uitmaakt, is een tweede. Je zou namelijk denken dat het uiteindelijk gaat om de keuzes die een land zelf maakt met betrekking tot hun eigen wetten, en dat het IMF een bijrol als schreeuwende ouder aan de zijlijn speelt. Maar zoals Spakenburg-fans sinds gisteren geloven, als je hard genoeg schreeuwt, kan je de wedstrijd beïnvloeden.

Bitcoin als wettig betaalmiddel

Wanneer is Bitcoin een wettig betaalmiddel? Dat hangt af van de interpretatie van wat een wettig betaalmiddel is en dat kan per land verschillen. Maar over het algemeen is het een verwijzing naar de lokale valutawet van een land dat een actief erkent om een schuld af te lossen.

Op enkele uitzonderingen na, is Bitcoin nergens een wettig betaalmiddel, maar kan het in sommige landen wel gebruikt worden als ruilmiddel voor goederen en diensten.

De Nederlandse staat erkent Bitcoin niet als wettig betaalmiddel, maar je kan in Nederland met Bitcoin diensten en goederen kopen. Niet alleen online, ook op fysieke plekken is dit mogelijk, zoals in Arnhem.

Wij hebben geluk, want tot de coronajaren was de euro redelijk stabiel. En ons betaalsysteem werkt ook goed. Dat is niet overal zo. El Salvador heeft niet eens een eigen valuta, zij gebruikten hiervoor de Amerikaanse dollar. Dit betekent dat elke scheet van de Amerikaanse Centrale Bank te ruiken is in El Salvador. Niet gek dus, dat ze voor decentrale digitale valuta zijn gegaan als aanvulling op de dollar.

Dit geldt ook voor de Centraal-Afrikaanse Republiek, de eerste Afrikaanse natie die Bitcoin wettig betaalmiddel maakte. Hier is geen goed betaalsysteem en hebben er maar weinig toegang tot bankdiensten. Bitcoin biedt beiden, en tegelijkertijd een valuta om mee te betalen.

IMF niet blij met Bitcoin

Het aannemen van Bitcoin als wettig betaalmiddel riep veel weerstand op, waaronder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Afgelopen week publiceerde het IMF een paper waarin verschillende redenen werden benadrukt om crypto’s zoals BTC niet als wettig betaalmiddel te accepteren.

Het rapport heet ‘Elements of Effective Policies for Crypto Assets’ en hierin staat een raamwerk van 9 beleidsprincipes die betrekking hebben op macrofinanciële, juridische en regelgevende kwesties, maar ook internationale samenwerking.

Dit zijn de 9 regels om Bitcoin te stoppen

Dit zijn de 9 beleidsprincipes die het IMF aanraadt:

1 Bescherm monetaire soevereiniteit en stabiliteit door monetaire beleidskaders te versterken en verleen crypto-activa geen officiële valuta of de status van wettig betaalmiddel.

2 Beschermen tegen buitensporige volatiliteit van de kapitaalstroom en de effectiviteit van kapitaalstroombeheersmaatregelen behouden.

3 Analyseer en openbaar fiscale risico’s en pas een eenduidige fiscale behandeling van crypto-activa toe.

4 Zorg voor rechtszekerheid van crypto en pak juridische risico’s aan.

5 Ontwikkel en handhaaf prudentiële, gedrags- en toezichtvereisten voor alle spelers op de cryptomarkt.

6 Zet een gezamenlijk monitoringskader op voor verschillende binnenlandse agentschappen en autoriteiten.

7 Zet internationale samenwerkingsovereenkomsten op om het toezicht op en de handhaving van de regelgeving voor crypto te verbeteren.

8 Bewaak de impact van crypto op de stabiliteit van het internationale monetaire systeem.

9 Versterk de wereldwijde samenwerking om digitale infrastructuren en alternatieve oplossingen voor grensoverschrijdende betalingen en financiën te ontwikkelen.

Ergens is elke zin natuurlijk een compliment voor de crypto-industrie. Bitcoin bestaat nog geen 14 jaar en kent geen leider, heeft geen organisatie of stichtin, maar heeft er toch voor gezorgd dat globale instanties moeten reageren.

Wachten op internationale handel in Bitcoin

Hoe kan Bitcoin een succes worden als niet alleen legaal betaalmiddel, maar als een internationaal geaccepteerde valuta? Simpel: meer landen moeten Bitcoin omarmen en de internationale handel moet afgerekend worden in Bitcoin. En ze moeten vooral regel 1 van hierboven negeren.

Want als we het van de huidige twee Bitcoinlanden moeten hebben, dan heeft dat geen globale impact. Volgens de Observatory of Economic Complexity exporteert El Salvador maar 4 duizend euro naar de Centraal Afrikaanse Republiek, andersom gaat het om 35 duizend euro per jaar.

Het is wachten op grote handelspartners die miljarden per jaar met elkaar verhandelen, en dit in Bitcoin afrekenen. Tot die tijd zal het IMF zich met hand en tand verzetten… aan de zijlijn.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

Eindelijk staat deze Bitcoin ETF in de plus, koers reageert meteen

In januari zijn er tien Bitcoin ETF’s gelanceerd, maar er was altijd een vreemde eend in de bijt: Grayscale. Deze aanbieder zag alleen maar Bitcoins...

LayerZero tackles sybil activity with self-reporting mechanism

LayerZero Labs will enforce consequences for those who don’t self-report by May 17, 2024. News Own this piece of crypto history Collect this article as NFT Join us on...

Weekendcolumn: Wat is de minimale tijdshorizon voor een investering in bitcoin?

De volatiliteit van Bitcoin blijft een interessant punt van discussie. Deze kan met name beangstigend als je voor het eerst bitcoin aankoopt. Daarom is het...

Grayscale’s GBTC stops bleeding: First inflow since launch

Grayscale Investments' GBTC has seen its first day of inflows, following over $17.5 billion in outflows since the launch of Bitcoin ETFs in January. News Own this...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo